Elég lenne 3 napot dolgoznunk csak? Ezt mondja a világ 4. leggazdagabb embere!

A Bloombergnek adott interjújában Carlos Slim (a világ 4. leggazdagabb embere) nyilatkozott a címben leírt 3 napos munkahét felvetéséről.  Belegondolva nem is mond hülyeséget, és akár az elkövetkező időszakban ez be is következhet. Régen is tovább dolgoztak az emberek a mai munkaórákhoz képest. Miért csökkenhet? Miért jó ez nekünk?

Ténylegesen elmondhatjuk, hogy a gépek elvégeznek egyre több mindent helyettünk. Ez persze nem jelenti azt, hogy elveszik a munkánkat, hiszen új munkaterületek folyamatosan kialakulnak. Nos, a technológia miatt a ráfordított idő is csökkenhet, sőt a munka is hatékonyabb lehet. Carlos Slim szerint a 3 napos munkahét miatt csökkenne a munkanélküliség is, mivel több embert alkalmazhatnának a cégek. Egy valami viszont biztosan nem tetszik neked sem a mondandójában, szerinte így nem 65 év körül, hanem 75 éves korban mennének nyugdíjba az emberek. A több szabadidő miatt többet is költenének az emberek (szórakozás, utazás…), és a bérük sem változna, mivel hatékonyabb lenne a munkavégzés. Az már csak hab a tortán, hogy szerinte kevesebb autó lenne az utakon, és így a környezetszennyezés is csökkenne.

Nemcsak a levegőbe beszél

A Telmex nevű cégénél ki is próbálta ezt. Az alkalmazottaknak felajánlotta, hogy kevesebb napot dolgozzanak egy héten, és később menjenek nyugdíjba. Az alkalmazottak 40%-a élt is a lehetőséggel.

Így belegondolva eszembe is jutott egy könyv:
4 órás munkahét – Szabadulj meg a 9-5-ig robottól, és élj ott, ahová a szíved húz! /Timothy Ferriss/
Érdemes lenne beleolvasni 🙂 Írtam egy hosszabb könyvajánlót hozzá:

Lájkold, ha te is dolgoznál kevesebbet!

Forrás: Bloomberg

 

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!