Esik a tőzsde? Hogyan tudsz rövid távon profitálni belőle? – 5. rész

A cikksorozat előző részében említett részvény még semmit sem csinált, így közben egy új részvényt is kiszemeltem. Aki még most először cseppen bele ebbe a cikksorozatba, annak tudnia kell, hogy olyan részvényeket választunk ki, akik teljesítenek néhány kritériumot, és ezeknek a részvényeknek az árfolyam esésére spekulálunk.  Az első 3 cikkben szereplő részvények szépen hoztak is a konyhára, először 33% hozam, aztán újra egy 25%-os (CBLI részvénnyel). A 4. cikkben szereplő részvény még gondolkodik az esésen, nem mozdult szinte semmit. Így jöjjön is mellé még egy részvény.

1. lépés Felmegyek a finviz.com aloldalára, ahol megkeresem azokat a részvényeket, amik éppen valamilyen határon mozognak, és jellegzetes technikai elemzés alakzatot láthatok rajta, ezt trendváltó csökkenő háromszögnek hívják.Éttermet vezetni nem könnyű dolog igaz? A mostani kiszemeltem 4 éttermet üzemeltető Famous Daves, főleg BBQ ételekre specializálódott.
Az alakzat tehát megvan, most nézzük meg, mit is kell tudni a cégről, aminek a részvénye így beesett. Grafikon alatt folytatom.

Famous Daves részvény elemzés - finviz.com - minner.hu
Famous Daves részvény elemzés – finviz.com – minner.hu

2. lépés: Megnézem a cég pénzügyi hátterét, eredményét, mit kell tudni a cégről ….
A cég már franchise üzleteket is nyitott, de a 4 étterem megnyitása óta nem történt érdemi dolog, így a befektetők elpártoltak a részvénytől. Ez látszik is a grafikonon. Bár az eddigi esésből kimaradtunk, ez nem probléma.
2016 első negyedévében már veszteséges lett a cég, ez húzta a mélybe a részvényt eddig. Az alábbi ábrán látható is, hogy negyedévről negyedévre csökkent a bevétele, és lett veszteséges.

Famous Dave negyedéves jelentése - google finance - Minner.hu
Famous Daves negyedéves jelentése – google finance – Minner.hu

Tehát a részvény jó lesz arra, hogy beshortoljuk. És, most kis kockázattal meg is tudjuk tenni. Ha olyan hír jönne, hogy hirtelen nőtt a bevétele, vagy nagyobb profitja lesz, akkor úgy is be tudjuk zárni a pozíciót, annyi kockázatot megér. Igen, az itt leírt stratégiákban, elemzésekben, pozíciókban kockáztatunk. 6 dollár felett nem érdemes tartani, ez így 10% kockázatot jelent, míg egy most elhelyezett shorttal (árfolyam esésre spekulálunk) egészen 4 dollárig várom a részvényt, ami 27%-os profitot jelent.

A cikksorozat további részei:
Esik a tőzsde? Hogyan tudsz rövid távon profitálni belőle? – stratégia leírása
Esik a tőzsde? Hogyan tudsz rövid távon profitálni belőle? – 2. rész: 33% profit 1 hónap alatt
Esik a tőzsde? Hogyan tudsz rövid távon profitálni belőle? – 3. rész
Esik a tőzsde? Hogyan tudsz rövid távon profitálni belőle? – 4. rész

Tanuld meg a tőzsdét! Regisztrálj a Minner Akadémia online tőzsde képzésére! Kattints ide!

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!