Ezt kell tudni a MEBIR tanúsítványról, ami a munkavállalóidhoz kapcsolódik

Rendhagyó módon mutatkozik be IT vonalunk a héten, ugyanis kigondoltuk, hogy a különböző rendszereket egyszerű, közérthető nyelven leírva. Tapasztalataink szerint a vállalkozók jelentős része még csak nem is tud ezekről, legyen szó akár a minőségirányításról, vagy éppen a környezetközpontú irányítási rendszerekről.

A cikket vendégszerző írta. A Mav-IT Kft a rendszerek szakértője. Informatikai és a vállalatirányítási rendszerek működtetésében segítik a vállalatokat. 

OHSAS 18001, azaz a MEBIR

A Munkahelyi Egészségvédelem és Biztonság Irányítási Rendszer, amelynek alapvetése, hogy olyan munkahelyek megteremtése és fenntartása, amelyeknél a munkavégzés

  • biztonságosan
  • egészséget semmilyen formában nem veszélyeztető,
  • rendben tartott, ellenőrzött folyamatok

által történik. Manapság ennek kiemelt szerepe van, ahogy egyre figyelmesebben nézzük környezetünket, azt, hogy mit fogyasztunk, úgy a munkahelyeket is. Amikor pedig munkát keresel, te magad is olyan helyre szeretnél elmenni, ahol ezek a feltételek adottak. Ezt garantálja a MEBIR tanúsítvány.

Ha a korábbi részeket követted (cikk végén a cikksorozat további részei), akkor tisztába kerültél azzal, hogy ez igen komoly feltételek teljesítését követeli, és számos előírást kell bevezetni, és betartani. A munkavédelmi szabályoknak se vége, se hossza, ami viszont tényleg fontos, a rendszer, a folyamatok gördülékenységéhez, de abban is nagyon fontos szerepe van, hogy a lehető legkisebb esélyt, pontosabban esélyt se adjon a munkahelyi baleseteknek vagy bármiféle egészségkárosodásnak.

Az Munkahelyi Egészségvédelem és Biztonság Irányítási Rendszer tanúsítványának, azaz a MEBIR folyamata:

  1. Audit – Átvizsgálás és javaslattétel. Azonban itt ne arra gondolj, hogy akkor megnézzük és bólintunk. A munkavédelem mellett az egészség is kiemelt terület, a kockázatokat és veszélyeket is felülvizsgáljuk, a biztonsági rendszereket, a meglévő előírásokat, de még a mentési tervet is, hiszen tényleg az a fő, hogy a munka hatékonyan, és biztonságosan legyen elvégezve a munkavállalók szemszögéből is.
  2. Az irányításért felelős vezető kinevezése, valamint az OHSAS 18001 audit során az előzetesen felmért rendszerek javíthatóságának pontos tervezetének kialakítása.
  3. Dokumentáció és oktatás – A MEBIR oktatása, és az ehhez kapcsolódó dokumentáció, nyilvántartások, házi szabályzatok, űrlapok kidolgozása. Ezekbe általában a munkavállalókat is bevonja a tanúsítványt megszerezni kívánó cég.
  4. Bevezetés – Minden folyamat konkrét javítása, új bevezetése, amennyiben az szükséges. Az előzetesen kidolgozott és átvizsgált rendszer teljes körű megújítása.
  5. Tanúsítvány megszerzése – Az OHSAS 18001 tanúsítása, amelyet külső cég végez, a tanácsadás, és a felkészítés során szakembereinkkel állunk rendelkezésetekre.

Mielőtt azt gondolnád, hogy ez tényleg ilyen rövid, azért ez nem teljesen igaz. Az összes biztonsági rendszereket fel kell mérni, a lehetséges veszélyeket azonosítani, és lehetőség szerint kiiktatni, szabályozni egy esetleges baleset menetét, például: Hogyan menekülnek ki a dolgozók? Ki és mikor tanulja meg az elsősegélynyújtást? Milyen költségekkel jár mindez?

Tényleg csak pár alapvető kérdés, amely miatt fontos a MEBIR tanúsítás. Te gondolsz ezekre? Tapasztalataink szerint ez a nagyobb vállalatoknál jellemzőbb, ugyanakkor ahol több ember dolgozik, és fennáll bármilyen sérülés veszélye, általában jobb átvizsgálni a folyamatokat, hogy ne utólag, egy esetleges tragédia után kapj észbe, hogy lehetett volna másképp is.

Tanácsadás

Az OHSAS 18001 tanúsítása során mi a tanácsadásban állunk rendelkezésedre. A tanúsítványt csak tanúsító tudja elvégezni, ám annak kiválasztásában, ajánlásában is bátran fordulhattok hozzánk. Ezen felül az éves auditokra való felkészülésben is tudunk segíteni.

A MEBIR értéke

Felbecsülhetetlen. A tanúsítványt jelenleg három évre lehet megszerezni, évenkénti audittal. Ugyanakkor, ha belegondolsz, alapvetően jóval olcsóbb fenntartani egy olyan rendszert, amely biztonságos, és hatékony munkavégzést tesz lehetővé, mint folyamatosan a balesetek után fizetni, valamint az újabb és újabb dolgozókat megkeresni, betanítani, és lehetőség szerint megtartani.

Az OHSAS 18001 tanúsítás olyan felelősségtudattal ruházza fel céged, amely által nem csak a versenytársaid között, hanem a munkavállalói réteg számára is rendkívül pozitív jelentéssel bír. Azon túl, amiket már fentebb is leírtunk, pontosan tisztába kerülsz az erőforrásaiddal, azok kockázataival, veszélyeivel, ugyanakkor előnyeivel, és erősségeivel is, azaz, a kezedbe kapod azt is, ahogy sikeres lehetsz, természetesen úgy, hogy közben számtalan szabályt kell betartanod. Az egészség és a biztonság számít, nem igaz?

Vedd fel velünk a kapcsolatot! A Mav-IT Kft szolgáltatásai a kis és középvállalkozásoknál szükséges informatikai és a vállalatirányítási terület jelentős részét lefedik. Látogass el a weboldalunkra most!

Kapcsolódó cikkek:

Fotó: Josue Isai Ramos Figueroa / Unsplash