Feltalálók, akik végül nem lettek gazdagok a sikeres találmányaikból

(FILES) -- A file picture taken on April 15, 2006 shows Mikhail Kalashnikov, Russian inventor of the fabled AK-47 assault rifle, holding an AK-103 while he poses for a picture after a press conference in Moscow. Kalachnikov died on December 23, 2013, aged 94, announced Russia's ITAR-TASS news agency. Kalashnikov designed a weapon that became synonymous with killing on a sometimes indiscriminate scale but was seen in the Soviet Union as a national hero and symbol of Moscow's proud military past. AFP PHOTO / MAXIM MARMUR

Hallottad már azt a mondást, hogy “egy ötlet semmi, a megvalósítás a minden”? Töbször is megeshet, hogy nem az eredeti feltaláló viszi sikerre az adott találmányt, ötletet. Ez több mindentől függhet. Például attól, hogy levédette-e, vagy szabadalmaztatta-e az ötletet, de még ez sem garancia, hiszen lehet csak okos feltaláló, de a sikeres üzletmenethez már kevés volt.

1. Sir Tim Berners-Lee (internet)

Miután 1991-en létrehozta az első weboldalt, Berners-Lee úgy döntött, mindenki számára hozzáférhetővé teszi a webet, nem szabadalmaztatta. Ő tehát önként mondott le. Jól is tette, mivel az internetnek köszönhetően új munkahelyek jöttek létre, új vállalkozások…

2. Laszlo Biro (golyóstoll)

Ő szabadalmaztatta a golyóstoll ötletét, de végül eladta az egész szabadalmat egy francia cégnek a BIC-nek (szerintem ismerős neked is), így ez a cég gazdagodott meg belőle. Felhúztak rá egy sikeres üzleti modellt, illetve a szabadalmak továbbadásából is lett bevétele az előbb említett cégnek. A Mirror becslése szerint már 100 milliárd dolláros bevételt jelent a BIC-nek az akkori gyolyóstoll.

3. Mihail Kalasnyikov (AK-47)

Azért nem szabadalmaztatta a találmányát, a kalasnyikovot, mert az a népét szolgálta. Pedig több mint 100 milliót gyártottak le belőle.

4. Daisuke Inoue (karaoke)

Nem kell bemutatnom a karaoke-t. A feltaláló nem szabadalmaztatta, így ebből csak akkor volt neki is bevétele, ha vállalkozóknak szervezett karaoke partykat. Sajnos nem épített üzleti modellt a karaoke gépek értékesítésére sem.

5. Douglas Engelbart (egér)

Már 1968-ban szabadalmaztatta az ötletét. 1987-ben sajnos lejárt a szabadalom, pedig ezután lett igazán népszerű, sőt ekkor kezdődött a tömeggyártása az egérnek. A nagy profittól sajnos elesett.

6. Alekszej Pazsitnov (tetris)

Amikor feltalálta a játékot, akkor még a szovjet tudományos akadémián dolgozott, így a szabadalom már akkor került hozzá, amikor a nagy népszerűség lecsengett, így csak kicsit profitált az ötletéből.

7. Harvey Ball  – Smile 🙂

Ő a smile feltalálója. A beosztottjai hangulatát szerette volna feldobni, így találta fel a smile-t. Sajnos nem védette le, így kb 45 dollárt keresett belőle.

8. John Walker (gyufa)

Ő a gyufa valódi feltalálója. Azért nem szabadalmaztatta 1826-ban a találmányát, mert azt akarta, hogy mindenki számára hozzáférhető legyen. Közben 1836-ban Irinyi János  szabadalmaztatta a zajtalan és robbanásmentes gyufát. Viszont ő hiába kapott sok pénzt a találmányáért, az egyéb kisérletei csőd szélésre sodorták a magyar feltalálót.

9. Ron Klein (mágnescsíkos bankkártya)

Azt is mondhatjuk, hogy ő a legnagyobb balek a világon. A listából ő az, aki talán a legnagyobbat bukta. Míg a nagy vállalatok, bankok, bannkártya cégek milliókat kaszáltak az ötletével, ő semmit.

Ehhez kapcsolódó cikkek:

Kiemelt kép: Maxim Marmur/AFP
Forrás: Mirror

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!