Gyanús esetek, amikor csalók pályáznak a pénzedre. Hiába az sms-kód, a pénznek oda

Dátum

Megosztás

Azt hiszed, hogy az SMS kód biztonságos? Az alábbi példák megmutatják, hogy nem 100%-os, sőt olyanon csúszik el az egész, amire elsőre nem gondolnánk. Az elmúlt időszakban megszaporodtak az olyan csalások, aminél némi figyelmetlenség után a csalók lazán elutaltak maguknak több tíz millió forintot, olyan eset is volt, ahol az SMS kódot is lazán meg tudták szerezni. A bankok sok esetben csak széttárják a kezüket, vagyis néhány kivételével. Az e-mail levelezésbe beékelődő számlacsalásra pedig több száz milliós példa is van. Üzleti környezetben még rosszabb, hiszen a vétlen munkatárs lehet nap mint nap annyi digitális dologgal találkozik, hogy egy kis változtatás fel sem tűnhet neki a napi hajtás közben. Cégvezetőként érdemes lesz új rutinokat bevezetned, amik bár aprók lesznek, de megmentik a cég pénzét. Lássuk az eseteket. Kezdjük a legmegdöbbentőbbel!

Ál-netbank-os applikációs csalás, 6,5 millió forint oda, sőt sim kártya „klónozás”

via GIPHY

#horror-példa-1: Az ál-banki oldal csalás, sőt mindez felturbózva – 6,5 millió lett oda

Azt már biztosan ismered, hogy a csalók a netbankodhoz hasonló oldalt csinálnak, és megpróbálják elérni, hogy belépj. Nos ez még mindig így van, sőt itt is fejlődött már a csalás szintje. Hiszen a bankok úgy védekeznek ezzel, hogy kétlépcsős a belépés és SMS-t küldenek a mobilodra. Igen ám, de… hová is próbálod majd megadni!

Hát persze, hogy az áloldalon, amit a csalók azonnal használni is tudnak. DE! Ott is van egy csavar! Az Azonnali.hu -n egy vállalkozó beszámolt egy ilyen esetről, és a bank sem kártalanítja. 6,5 milliót utaltak el a számlájáról. A csalás a következőképpen zajlott.

 1. A cég munkatársa vélhetően egy e-mailben kattintott a hamis banki oldalra, ami szinte teljesen megegyezett a bank oldalával.
 2. A belépési adatokat megadta (máris tudják a csalók) az alkalmazott. DE ugye itt még nem kapott sms-t, hiszen hamis az oldal. A munkatárs gondolta, hiba van, későbbre halasztotta az utalásokat.
 3. A csalók letöltötték a bank applikációját.
 4. Az applikációba beléptek, majd kértek egy sms-t, ami hasonló ahhoz, mint amit be kell írni a netbanknál is. Belépéshez szükséges egyszer használatos kódja” helyett „Mobil-token aktiváláshoz szükséges egyszer használatos jelszava” szerepel az üzenetben.
 5. Itt a munkatárson volt a sor, aki megkapta és pont az áloldalon próbálta megadni ezt a kódot. Ez is programozva volt, hogy miután belépést csinál, feljöjjön egy oldal, ahol kéri az sms kódot. Gondolta a munkatárs, hogy csak később küldte a bank, hiba miatt.
 6. A csalók az applikációt sikeresen hozzákapcsolták a számlához. Majd így már könnyedén tudtak utalni.
 7. Itt a teljes sztori: 6,5 milliós netbankos/applikáció csalás – Azonnali.hu

#horror-példa-2: Átvették az irányítást a SIM kártyák felett – könnyített pálya volt innen már

Sőt itt három esetünk is van, teljesen ugyanaz a forgatókönyv.

 1. Három eset volt, ugyanaz volt a módszer:
 2. A módszer kiindulási pontja mindig egy nagyon kedvező áron meghirdetett ingatlan volt. Az érv az volt, hogy: az eladó külföldön élő unokatestvére haza akar települni családjával, és sürgősen pénzre van szüksége, ezért is kedvezményes az ár. Utalt arra is, hogy a rokon hamarosan több más érdeklődőnek is megmutatja a lakást, amelyről mindössze egy fotót töltöttek fel a hirdetési oldalra, a férfi azonban további képeket és videót is ígért emailben.
 3. Az eladó kérte, hogy töltsék le az AnyDesk nevű programot, amivel gyorsan tudnak nagy képeket küldeni egymásnak. Ez valójában távoli hozzáférést adott a csalóknak (ezen keresztül céges dokumentumokat szereztek tőlük). De ez még nem volt elég, kellett még az is, hogy SMS-eket is megszerezzék.
 4. Időpontot egyeztettek az ingatlan bemutatásához. De pont a találkozó előtti nap az érintettek mobilja megbénult. Ennek oka, hogy a csalók bementek a szolgáltatóhoz és simkártya cserét kértek (mindezt úgy, hogy egyik csalásnál céges számláról volt szó). A telefonszolgáltatók nem ellenőrzik az ügyintézésnél az aláírási címpéldányt, pedig bőszen szkennelik, nincs is meg hozzá az eszközük. Telekom, Telenor,, Vodafone mind átesett a csaláson, sajnos az ottani ügyintézők figyelmén is múlt a dolog.
 5. Az érintettek mivel már zavarta őket, hogy nem tudják használni a mobilt, bementek a szolgáltatóhoz, cserét kértek. Volt, aki ekkor jött rá a csalásra. A csalók már rég kipucolták a számlákat.
 6. A Bankok közül egyedül az OTP kártalanította a károsultakat. Az OTP egy külön oldalon fel is hívja a figyelmünket a különböző adathalász megoldásokra, és mire figyeljünk. Itt például leírják, hogy ne telepítsünk szoftvert más kérésére a gépünkre. Jó tipp!

A csalókat nem kapták el!

E-mailben kapott számla, de más a bankszámlaszám – 560 millió forint bánta

Általában cégeket érintő csalás ez, és sajnos sokakat érint ez a csalás. Ezt írta egy cég a csalóknak:

„Nekünk mindegy, hova küldjük”

Több millió dollárt csaltak el egy magyar számlával a legnagyobb múltú sportrendezvénytől – G7
Jövőre rendezik az Amerika Kupa nevű vitorlásverseny következő fordulóját, a szervezésre szánt pénz egy része azonban egy magyar bankszámlán landolt. Júliusban derült ki, hogy ismeretlen csalók 2,8 millió új-zélandi dollárral (560 millió forinttal) rövidítették meg az aucklandi verseny szervezőit, most pedig újabb részletek derültek ki.
A csalók 2019 nyarán jelentkeztek be a szervezőknél, egy olyan e-mail címről, amely nagyon hasonlított a Circle-O ügyvezetőjéére (circle helyett clrcle volt benne). Egy júliusi kifizetésről érdeklődtek, amelyet az új-zélandi szervezők már kifizettek. Valamiért azonban azt hitték, hogy a következő, októberi utalás miatt írtak. Amikor ez kiderült a csalók számára, szeptemberben küldték a számlát, azt kérve, hogy egy új, magyar bankszámlaszámra utalják a pénzt. „Nekünk mindegy, hova küldjük” – jött a válasz, és elutalták a 2,8 millió dollárt. Az eset július elején derült ki, és vezető hír volt Új-Zélandon.

 • Az ilyen e-mailes számlacsalásnál általában feltörik az adott cég levelezését, megismerik az együttműködéseket és könnyedén bekapcsolódnak egy olyan levelezési láncba, ahol akár új számlát lehet kiállítani.
 • Itt a csalásnál fontos tudni, hogy a bankok a bankszámlaszám alapján azonosítják a bankszámlákat, a név rajta valójában formális. Ezért lehet az, hogy megtévesztő a cégek számára.
 • Csaltak el így már magyar cégtől is több száz milliót, de még a Facebook és a Google és áldozata lett az ilyen csalásnak: Facebook, Google 100 millió dollárt csaltak ki tőlük. A két cég beszerzési osztálya hitelesnek tűnő emaileket, számlákat kapott a csalótól egy másik partnerük nevében, akivel egyébként is “szoros” kapcsolatot ápolnak a cégek. A dolgozóknak nem tűnt fel semmi változás, amikor a tajvani Quanta Computer-től kaptak újabb és újabb számlákat, ám ezeket nem a valós cég állította ki, hanem a csaló, aki még bélyegzőt is szerzett. 2013-tól egészen 2 éven át tudott így pénzt kihúzni a két cégtől. Most sikerült végére érni az esetnek, és a pénz nagy része visszakerült hozzájuk.
 • De már láttunk a környezetünkben is két ilyen esetet, egyesült királyságbeli utalásnál és kínai utalásnál is.

Ennél a csalásmódnál figyelj oda, hogy

 • Figyelni, és telefonon egyeztetni az adott céggel, ha változást látunk a kiállított számlán
  pl. számlaadatok, bankszámlaszám.
 • Az emailcímeket figyelni, ellenőrizni, és ha változás van, szintén telefonon érdeklődni a cégnél.
 • Utalásokra figyelni és közbeiktatni még több ellenőrző pontot.

Forrás: 6,5 milliós netbankos csalás – Azonnali.hu
Telefonját blokkolva loptak el 30 milliót az OTP ügyfelétől, 2020. március – 24.hu
Egy óvatlan kattintás miatt 51 millió forintot loptak el egy budapesti házaspártól 2020. június – 24.hu
Krimibe illő csalással nullázták le egy magyar család bankszámláját 2020. szeptember – 24.hu
Több millió dollárt csaltak el egy magyar számlával a legnagyobb múltú sportrendezvénytől – G7


Fotó: Envato License

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!