Kezdőlap Gazdaság és üzlet Gyorsjelentés a kriptopénzek piacáról, jön Kína és talán Zuckerberg is

Gyorsjelentés a kriptopénzek piacáról, jön Kína és talán Zuckerberg is

-

Bizonyára sokan emlékeznek még a bitcoin és általában a kriptopénzek 2017-es árfolyamrobbanására, akkoriban a csapból is az folyt, hogy milyen csúcsokat döntött meg a tisztán digitális fizetőeszköz. Valóban, közel húszezer dollárig ment a bitcoin rally, majd ahogy az minden lufi életében törvényszerű, jött az összeomlás.

Ez azonban nem jelentette azt, hogy a kriptopénzek háza táján megállt volna az élet, a piac továbbra is fejlődik a maga útján, megnéztük, hogy mi történt azóta, hogyan is néznek ki most a legfontosabb sarokszámok.

3000-ről eljutottunk 5000 kriptopénzre

Már a 2017-es felfutás során is sokan szóvá tették, hogy a klasszikus, úgynevezett fiat pénzekből nagyjából 180 létezik világszerte, kriptopénzekből pedig több ezer. Valóban, már akkor is képtelen volt a különböző kriptopénzek háromezres darabszáma, a helyzet azóta nemhogy javult volna, de kifejezetten romlott, ma már ugyanis 5311 coin és token várja az érdeklődőket. A legtöbben persze mindhiába.

587 milliárdról 209-re esett a piac

Ezen a területen fontos indikátor az úgynevezett tőkeérték, angolul market cap, egy adott kriptopénz elérhető darabszámát szorozva a pillanatnyi értékével kapjuk meg ezt, ha az összes kriptopénz tőkeértékét összeadjuk, megkapjuk a teljes piacban álló tőke mennyiségét.

2017 év végén, vagyis a buborék csúcsán ez közel 600 milliárd dollár volt, jelenleg 209 milliárd dollárnál járunk.

11 000-ről 20 000-ig emelkedett az elfogadóhelyek száma

2017 októberében valamivel több, mint tizenegyezer olyan üzlet volt világszerte, amiben kriptopénzekkel is fizethettünk, mára ez az érték közel húszezerig emelkedett, cikkünk születésekor egészen pontosan 19 285 olyan bolt van a bolygó különböző pontjain, ahol nem néznek ránk furcsán, ha bitcoinnal szeretnénk fizetni.

Ha szeretnéd érteni a kriptopénzek lényegét, a blokklánc technológia működését, és a terület lehetséges gazdasági hatásait, nézd meg a Kriptopénz ABC című könyvünket, melyet a legjobb hazai szakértőkkel együtt írtunk!

A blokklánc hatalmasat megy

Ha van valami, ami igazi sikertörténet a Bitcoin kapcsán, akkor az a mögöttes technológia, a blokklánc. A Walmart-tól kezdve a WHO-n, az IBM-en, és számos további világcégen át egészen a KPMG-ig szinte már nincs is olyan nagy név, amely már akár hétköznapi alkalmazással, akár tanácsadással ne állt volna elő blokklánc témában.

A magyarázat az, hogy a blokklánc technológia magasabb fokú biztonságot nyújt sok más adatbázishoz képest, ráadásul megoldja az emberek közötti bizalom évezredes problémáját. A blokklánc automatizál, és zökkenőmentessé tesz számos üzleti és egyéb folyamatot, nem véletlen, hogy a biztosítástól kezdve a logisztikán át egészen a zeneiparig szinte mindenhol találni olyan problémát, amire remek megoldást nyújthat.

A Bitcoin áramfogyasztása lassan veri Ausztriát

Már évekkel ezelőtt sokan figyelmeztettek: a Bitcoin hálózat áramfogyasztása fenntarthatatlan, valóban, az egymással egyre nagyobb számítási kapacitással versengő, úgynevezett bányászok irdatlan mennyiségű áramot fogyasztanak, a Bitcoin éves áramfogyasztása már kis híján akkora, mint Ausztria azonos értéke.

Ráadásul manapság egyre fontosabb a karbon lábnyoma is, több száz kilónyi CO2 kerül a légkörbe évente a Bitcoin miatt. Erre a problémára igyekszik választ találni a piac, azonban az alternatív, zöldebb kriptopénz technológiák még messze nem nyertek elég teret maguknak ahhoz, hogy “kizöldítsék” a piacot.

A Bitcoin még mindig egyeduralkodó

Az előző ponttal szoros összefüggésben sajnos ki kell jelentenünk azt is, hogy a legnagyobb környezeti terheléssel járó kriptopénz, a Bitcoin mind a mai napig uralja a piacot, jelenleg az egész területbe fektetett teljes tőkemennyiség mintegy 64%-a áll BTC-ben. Márpedig ez nem sok jót ígér környezetvédelmi szempontból a következő évekre nézve.

Adózás bitcoinnal

Említettük az elfogadóhelyek pillanatnyi számát, a helyzet az, hogy vannak olyan városok Kanadában, és az USA-ban, ahol kísérletképp bevezette a városvezetés a kriptopénz, egészen pontosan a bitcoin alapú adózást. Miért is ne? Ha egyre többen fogadják el, még többen birtokolják, akkor logikus, hogy az adózást is megoldhatjuk kriptopénzekkel.

A piac együtt mozog a mainstreammel

A koronavírus járvány okozta tőzsde- és általában gazdasági krach kapcsán sokan arra számítottak, hogy ahogy azt évek óta jósolják, a kriptopénzek óriási emelkedésnek indulnak, hiszen mindenki erre a területre menekíti majd a tőkéjét, ha a “klasszikus” eszközökkel baj lesz.

Ez nemhogy nem történt meg, de a bitcoin, és az egyéb vezető kriptopénzek, és általában a piac értéke összezuhant, 8000-ről 5000 USD alá esett a BTC. Természetesen egy olyan kísérletről van szó, amit nem lehet újra elvégezni, nem is igazán volt a kriptopénzek létezése óta jelentős válság, mégis tanulságos, hogy a mainstream gazdaság hatásaitól sem mentes ez a terület.

Zuckerberg is készül a területre

A 2019-es év egyik nagy “slágere” volt a kriptopénzek piacán a Libra híre, a Facebook tervezett, kriptopénz alapú fizetési platformjáról van szó. Már önmagában a projekt lehetősége is példátlan ellenállást váltott ki a világ vezető, és kevésbé vezető hatalmainak pénzügyi szervezeteitől, nemzeti- és központi bankok egész sora szinte egy emberként tiltakozott.

Könnyű belátni, hogy miért, hiszen ha a több milliárd felhasználóval rendelkező Facebook csoport (Facebook, Instagram, WhatsApp, egyebek) saját pénzt vezet be, annak komoly következményei lehetnek a “hagyományos” pénzintézetekre nézve.

Az óriási nyomásnak engedve sokat “szelidült” a Libra terve, már nem önálló kriptopénzről, hanem általános fizetési platformról van szó, aminek egyik eleme lenne a libra coin is. Mindez még mindig csak terv, bár a fejlesztés állítólag már zajlik, meglátjuk, mi lesz belőle pontosan.

Egy szó: CBDC

A Libra mellett a tavalyi év másik nagy híre a CBDC volt, Central Bank Digital Currency a betűszó feloldása, olyan kriptopénzekről van szó, amiket egy-egy központi bank bocsát ki. Ha mindez nem lenne elég, az első “jelentkező” nem más, mint Kína, bár még ez a projekt sem indult el, de nagyon úgy tűnik, hogy el fog.

Bizony, könnyen lehet, hogy Kína hamarosan saját, nemzeti kriptopénzzel rendelkezik majd, ha ez bekövetkezik, akkor minden korlátozása, cenzúrája, központi irányítása ellenére nagy lépést jelent majd a piac egészének.

Sokat fejlődött a kriptopénzek piaca 2017 óta, ez a fejlődés azonban nem egyértelműen lineáris, illetve nem csak “felfelé” tartó, sokkal inkább szerteágazó, korrekciókkal teli, legfőképp pedig összetett. A piac hangulata még mindig vadnyugati, azonban érezhető a konszolidáció, főként a nagy múltú, és a nagy jelentőségű piaci szereplők, illetve az állami szervezetek megjelenése miatt.

Hosszú évekre, talán évtizedekre van még szüksége a kriptopénzeknek ahhoz, hogy valóban a mainstream részéve váljanak, netán már a nap végi bevásárlást is kriptopénzekkel oldjuk meg. Feltéve, hogy ez valaha megtörténik. Az mindenesetre biztos, hogy mára már ha nem is megkerülhetetlen, de mindenképp figyelemre méltó jelenséggé vált a bitcoin a pénzvilágban, ez akkor is igaz, ha a piac egésze még mindig marginális jelentőségű a maga kétszáz milliárd dolláros összértékével.

Ha szeretnél többet tudni a területről, netán szeretnél megtanulni kriptopénzekkel kereskedni, látogass el a Kripto Akadémiára, ha pedig az alapoktól szeretnéd megérteni a kriptopénzek lényegét és lehetséges gazdasági hatásait, nézd meg a Kriptopénz ABC című könyvünket!

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Györfi András
Újságíró, vállalkozó, a Kriptopénz ABC című, a HVG Könyvek gondozásában megjelent kriptopénz, blokklánc témájú ismeretterjesztő kötet szakmai szerkesztője, társszerzője, olyan nagy sikerű webes vállalkozások alapítója, mint a Ducitárs.hu, vagy a SkypeSuli.hu.

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek