Ha a kartell mondja, úgy is lesz. Jöhet az olajáremelkedés

Az OPEC főtitkára egy héttel ezelőtt mondta azt, hogy rövid ideig marad csak ilyen alacsony az olajár, és hamarosan 200 dollárhoz fog közelíteni. Abdalla El-Badri főtitkár azt mondta, hogy ha a cégek elkezdik leállítani a beruházásaikat, akkor az később jelentkezni fog az olajárában.

És a beruházások csökkenése már el is kezdődött, a nagyobb cégek sorra jelentik be a költségek csökkentését, tehát több beruházást is leállítanak.
Nézzük a listát, a nagy cégek lépéseit:
BP 20%-kal csökkenti a beruházásokat
CNOOC (kínai cég) 35%-kal
Chevron 13%-kal
Továbbá a Royal Dutch Shell és a Gazprom is nagyobb összeggel fogja vissza az új beruházásokat.

Ezekből mind-mind látjuk, nem beszél hülyeséget az OPEC főtitkár. Az alábbi grafikonon látszik, hogy az olaj árfolyama jelenleg elkezdett visszakorrigálni, és újra 50 dollár felett van. Nos még érdemes várni az olaj spekulációval, de tény az, hogy az várakozások majd előbb felhajtják az árfolyamot. A piac tehát előbb beárazhatja majd a kínálat csökkenését, a beruházások lassulását. Az erős dollár is lehúzza az olaj árát, tehát ezt is figyelembe kell vennünk.

Olaj árfolyam - finviz.com
Olaj árfolyam – finviz.com

Tudtad, hogy az olajár  csökkenésből a légitársaságok profitáltak a legtöbbet?
Szárnyalnak is a részvényeik, kattints ide!

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!