Hogyan tudod megnézni mennyit adnak el egy termékből az Amazonon?

Dátum

Megosztás

Sok mindenre jó egy ilyen információ. Mennyire megy egy adott piac, termék. Esetleg érdemes-e behozni hazai piacra. De persze ha Amazonon értékesíteni akarsz, akkor megnézed a konkurencia mennyit ad el, máris támpontot ad mennyi készletet küldj ki az Amazon raktárba. És még sorolhatnám mennyi előnye van ennek. Marketing témában mindig arról beszélünk, hogy adatalapú döntéseket érdemes hozni. A hirdetési adatok, weboldal látogatottság, konverziók mind segítenek, hogy jobban tudjunk teljesíteni. Még azt is meg tudjuk nézni, hogy a versenytársaink milyen hirdetésekkel rendelkeznek. Nézzük meg mit mutat az Amazon! Aranybányára is lelhetünk! Az Amazonosaink már nyúltak így bele a tutiba.

Mi a helyzet az értékesítési számokkal? Egy fizikai bolt, vagy webshop esetén nincs arra módszer, hogy megnézzük mennyit adnak el a többiek. Pedig az ötlet nem annyira ördögtől való, például az összes multi megvásárolja az FMCG kassza adatokat itthon, és darabszámra pontosan látják a piac mozgását. (Pl Dunnhumby, Nielsen)

Az Amazonon több módszer is van arra, hogy meghatározzuk a versenytársak forgalmát havi szinten! Most egy ilyet mutatunk! És még ingyenes is!

A cikk elkészítésében az Amazon képzésünk 3 oktatója volt segítségünkre. Cégükkel több százmillió forgalmat bonyolítanak le a legnagyobb e-kereskedelmi platform európai piacterein. Jankó Ádám, Pataki Bence és Kerecsen Gábor nap mint nap az európai Amazonon kereskedik, így éles környezetben tudnak nekünk beszámolni arról, hogy mire is kell figyelnünk a világ legnagyobb piacterén.

Miért fontos ezt tudni, hogyha még nem árulunk az Amazonon?

Az Amazonosaink sem csak az Amazonon kereskednek, viszont az ott megtanultakat fel szokták használni az itthoni piacon is. 

  • Meg tudjuk nézni, hogy a termékkategóriánkban milyen márkák vannak jelen, azon belül kik a domináns szereplők. Piackutatásnak tökéletes, és az új piacra lépőkre is számíthatunk az itthoni piacon 1-2 éven belül.
  • Segíthet akkor is, hogyha magyarországi webshopunk vagy boltunk van, akkor a saját területünkön hasznos lehet látni, hogy a nyugati piacokon mik a vezető termékek. Ezután amin kiemelkedő számokat látunk, keressük fel a gyártót, hogy szeretnénk forgalmazni a termékeket itthon.

Hogy tudjuk megnézni a konkrét számokat? INGYEN

Legyen ez egy feladat mára, csináld utánunk! Fontos információ! Az Amazon külön-külön működik az egyes országokban, az adott szereplő, itt a Julis-K9 termék az eladási számai csak a német Amazonra vonatkozik.

1. lépés

Első körben nyissuk meg az Amazonon egy termékoldalt. Ez lehet bármelyik országban, mi most a németen választottunk ki a példa kedvéért az ismert magyar kutyahám márkát a Julius-K9-et. Link itt van, szükséged lesz rá: https://www.amazon.de/Julius-K9-16IDC-P-1-IDC-Powergeschirr-Hundegeschirr-Größe/dp/B003BZ4I9A/ref=sr_1_1?__mk_de_DE=ÅMÅŽÕÑ&crid=3M7CSJ40WQOM3&keywords=julius+k9&qid=1645543716&sprefix=julis+k9%2Caps%2C89&sr=8-1

2. lépés

A leírásban görgessünk le egészen addig, amíg látjuk a listázásnak a rangját. Ezt a német oldal esetén “Bestseller-Rang”-ként fogjuk látni. Ez a sorszám mutatja meg, hogy a katalógus rendszerben hanyadik helyezést foglalja el.

Másoljuk ki, jegyezzük fel a Nr. utáni számot, amit itt 214 és a kategóriát, ami ebben az esetben Haustier.

3. lépés.

Nyissuk meg a következő weboldalt: https://www.junglescout.com/estimator/
Írjuk be mezőkbe az adatokat: rang, ország és kategória. Ezután nyomjuk meg az “Estimate sales” gombot, és meg fog jelenni, hogy mennyi darab fogy havonta a termékből! Nem áruljuk el a számot, nézd meg te magad, nem kevés, főleg ez csak a német piac!

A sárga gombra kattintva kiadja a rendszer a havi eladási számot adott termék esetében. Itt nem nyomtam rá, azért látsz 0-át. Csináld végig, és akkor látod mennyi a havi fogyás a német Amazonon Julis-k9 termékből. Legyen kis izgalom!

Ezzel az ingyenes módszerrel nagyon jó arányszámokat fogunk kapni, ha több terméket összehasonlítunk. Hogyha itt jó eredményeket kapunk, akkor tovább megyünk, és konkrét napi eladásokat is meg tudunk nézni. Ezért is szeretjük az Amazont, mert valós értékesítési számok alapján tudunk dönteni.

A MinnerAkadémia Amazon képzésében még sokrétűbb megoldásokat mutatunk arra, hogy kiderítsd az egyes termékekből mennyi fogy, milyen időszakokban, sokkal pontosabb számokat is lehet kapni.

Ez jó volt! Van még ilyen kézzel fogható anyagotok?

Naná! Erre haladj tovább:

fotó: ANIRUDH / Unsplash

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!