Hol vegyél stock fotókat?

Ha van weboldalad, és szoktál rajta cikkeket írni, vagy szimplán jó minőségű képekre van szükséged az egész felületen – esetleg szeretsz szép képeket szerkeszteni és kirakni Facebookra vagy Instára, akkor biztos ismered a stock fotókat. Vannak ingyenesek is, mint a pexels, viszont a fizetősöknek jobb a kínálata. Utóbbi azért is jó, mert sokat nem kell foglalkoznod vele, hogy jogtiszta-e a kép, vagy sem. Lássuk, hogy melyikkel jársz a legjobban – és hol, mit kapsz a pénzedért…

iStock

Ha beírod a keresőbe azt, hogy “stock photo”, akkor elsőnek adja ki hirdetettként az iStock photo weboldalát (és nekem organikusként is elsőnek jött ki most).

Az iStock-nál két fajta előfizetési opció is van: Az egyikben krediteket vásárolhatsz. Ez akkor lehet jó Neked, ha nem tudod előre, hogy mennyi képre lesz szükséged – de ez a szám nem túl nagy. A kreditekért vásárolhatsz majd képeket, amiknek egyébként különböző az ára, mert vannak prémium képek is – amikhez egyébként csak a drágább, hosszú távú előfizetéssel juthatsz hozzá.

Az iStock előfizetés pedig különböző csomagokat kínál attól függően, hogy hány képet szeretnél egy hónapban letölteni. A lehetőségeid: 10-25-50-100-250, és ahogy mész feljebb a létrán, úgy egyre drágább is az előfizetés. A prémium csomaggal hozzáférsz az összes fotóhoz, míg a simával csak egy jó részéhez.

A iStock a képeire egyébként 10 000 $-os garanciát vállal.

Shutterstock

Teljesen máshogy működik a Google 2. organikus találata, a Shutterstock. Ami fontos, és szerintem még nem tudod: A Shutterstock és a Facebook partnerek, ami azt jelenti, hogy a Facebook hirdetéskezelőben tudsz Shutterstock fotók közül választani, amiért még fizetned sem kell… Ezt muszáj kihasználnod!

Az előfizetés résznél 3 opciót dob fel:

  • Ha hirtelen szükséged lenne 5 vagy 25 képre, akkor ezeket megveheted 49, illetve 229 euróért.
  • Előfizethetsz, ha szeretnél 10-50-350 vagy 700 fotót egy hónapban, ezeket 29-99-129-159 euró / hó ársávban találod. (feltéve, ha egy évre előfizetsz)
  • A csoportos előfizetés neked való, ha ketten, hárman, vagy még többen használnátok a képeket. Így 750 képetek lehet minden hónapban, évi 3-5000 eurós díjért.

Pexels

Az egyik kedvenc stock fotó gyűjtőoldalamról még nem meséltem Neked, ez a pexels.com A Pexels-en többnyire ingyenes képeket találhatsz, nagyon jó minőségben. Az árazásuk annyira el van dugva egyébként az oldalon, hogy rá kellett keresnem a Google-ban ahhoz, hogy megnézzem. Az első link érdekes módon nem az áraikhoz vezetett, hanem a price keresésre a Pexels képkeresőjében.

Rá kellett jönnöm, hogy a kedvenc stock fotó gyűjtőm teljesen ingyenes. A Pexelsre Te magad is tölthetsz fel fotókat, illetve támogathatod is őket.

Valószínűleg az adományokból és partner pénzekből tartják fenn a weboldalt. Bármilyen szóra rákeresel, az ingyenes találatok után Shutterstock fotókat találsz – ezért nem keveset fizethet a Shutter.

Flickr

A Yahoo képmegosztó oldala. Itt is van lehetőség ingyenesen átvenni képeket. A licencenél válaszd ki a “commerical use” feliratot, és az oda feltöltött képeket ingyen fel tudod használni, csak meg kell jelölnöd a készítőt, és a Flickr oldalt.

Összegzés

Ha nincs nagy elvárásod, és kis választékkal is megelégszel akkor egyelőre nem érdemes fizetned a stock fotókért – válaszd a Pexelt! Viszont ha komolyabb ügyfeleid vannak, vagy egy nagyobb média oldalt vezetsz (/szeretnél felhúzni), akkor már érdemes időről időre megvenni a legmegfelelőbb stock fotókat, ahelyett, hogy az ingyenes lehetőségek közül válogatnál.

Jól gondold meg, milyen fázisban jár jelenleg a vállalkozásod, és ehhez igazítsd a választást!

 

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!