KezdőlapGazdaság és üzletHol vegyél stock fotókat?

Hol vegyél stock fotókat?

-

Ha van weboldalad, és szoktál rajta cikkeket írni, vagy szimplán jó minőségű képekre van szükséged az egész felületen – esetleg szeretsz szép képeket szerkeszteni és kirakni Facebookra vagy Instára, akkor biztos ismered a stock fotókat. Vannak ingyenesek is, mint a pexels, viszont a fizetősöknek jobb a kínálata. Utóbbi azért is jó, mert sokat nem kell foglalkoznod vele, hogy jogtiszta-e a kép, vagy sem. Lássuk, hogy melyikkel jársz a legjobban – és hol, mit kapsz a pénzedért…

iStock

Ha beírod a keresőbe azt, hogy “stock photo”, akkor elsőnek adja ki hirdetettként az iStock photo weboldalát (és nekem organikusként is elsőnek jött ki most).

Az iStock-nál két fajta előfizetési opció is van: Az egyikben krediteket vásárolhatsz. Ez akkor lehet jó Neked, ha nem tudod előre, hogy mennyi képre lesz szükséged – de ez a szám nem túl nagy. A kreditekért vásárolhatsz majd képeket, amiknek egyébként különböző az ára, mert vannak prémium képek is – amikhez egyébként csak a drágább, hosszú távú előfizetéssel juthatsz hozzá.

Az iStock előfizetés pedig különböző csomagokat kínál attól függően, hogy hány képet szeretnél egy hónapban letölteni. A lehetőségeid: 10-25-50-100-250, és ahogy mész feljebb a létrán, úgy egyre drágább is az előfizetés. A prémium csomaggal hozzáférsz az összes fotóhoz, míg a simával csak egy jó részéhez.

A iStock a képeire egyébként 10 000 $-os garanciát vállal.

Shutterstock

Teljesen máshogy működik a Google 2. organikus találata, a Shutterstock. Ami fontos, és szerintem még nem tudod: A Shutterstock és a Facebook partnerek, ami azt jelenti, hogy a Facebook hirdetéskezelőben tudsz Shutterstock fotók közül választani, amiért még fizetned sem kell… Ezt muszáj kihasználnod!

Az előfizetés résznél 3 opciót dob fel:

  • Ha hirtelen szükséged lenne 5 vagy 25 képre, akkor ezeket megveheted 49, illetve 229 euróért.
  • Előfizethetsz, ha szeretnél 10-50-350 vagy 700 fotót egy hónapban, ezeket 29-99-129-159 euró / hó ársávban találod. (feltéve, ha egy évre előfizetsz)
  • A csoportos előfizetés neked való, ha ketten, hárman, vagy még többen használnátok a képeket. Így 750 képetek lehet minden hónapban, évi 3-5000 eurós díjért.

Pexels

Az egyik kedvenc stock fotó gyűjtőoldalamról még nem meséltem Neked, ez a pexels.com A Pexels-en többnyire ingyenes képeket találhatsz, nagyon jó minőségben. Az árazásuk annyira el van dugva egyébként az oldalon, hogy rá kellett keresnem a Google-ban ahhoz, hogy megnézzem. Az első link érdekes módon nem az áraikhoz vezetett, hanem a price keresésre a Pexels képkeresőjében.

Rá kellett jönnöm, hogy a kedvenc stock fotó gyűjtőm teljesen ingyenes. A Pexelsre Te magad is tölthetsz fel fotókat, illetve támogathatod is őket.

Valószínűleg az adományokból és partner pénzekből tartják fenn a weboldalt. Bármilyen szóra rákeresel, az ingyenes találatok után Shutterstock fotókat találsz – ezért nem keveset fizethet a Shutter.

Flickr

A Yahoo képmegosztó oldala. Itt is van lehetőség ingyenesen átvenni képeket. A licencenél válaszd ki a “commerical use” feliratot, és az oda feltöltött képeket ingyen fel tudod használni, csak meg kell jelölnöd a készítőt, és a Flickr oldalt.

Összegzés

Ha nincs nagy elvárásod, és kis választékkal is megelégszel akkor egyelőre nem érdemes fizetned a stock fotókért – válaszd a Pexelt! Viszont ha komolyabb ügyfeleid vannak, vagy egy nagyobb média oldalt vezetsz (/szeretnél felhúzni), akkor már érdemes időről időre megvenni a legmegfelelőbb stock fotókat, ahelyett, hogy az ingyenes lehetőségek közül válogatnál.

Jól gondold meg, milyen fázisban jár jelenleg a vállalkozásod, és ehhez igazítsd a választást!

 

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek