Ingatlan: béreljek vagy vásároljak? – A kiszámoló elnézte a cikket! Badarságot tett az olvasók elé!

A kiszamolo.hu origos blogján találtam egy tartalmat, ami igazából egy külföldi cikk fordítása. Nem mondom azt, hogy hibázott a kiszámoló, amikor lefordította a cikket. Én is néha lehet, hogy írok badarságokat. Mégis nem tudok elmenni a tény mellett, hogy az előbb belinkelt cikk nem teljesen igaz hazánkra. Van amiben lehet hozni nyugati példát, de van amiben felesleges. Igazodni kell a piachoz! Na és van egy két problémám a tartalommal.

Megéri lakást venni? Vagy bérelni? A fizetésekhez képest például a fővárosban felszöktek a lakásbérlés költségei. Az Airbnb-nek is köszönhető, és persze egyéb tényezőknek.  Ki az. aki ki tudja termelni a bérleti díjat folyamatosan?

Lakásvásárlás, mint befektetés?
A kiszámolós cikk szerint a inkább bérelni érdemes, mint befektetés céllal megvenni. Badarság, extrém nagy fogalomzavar.
Ha bérbe akarod adni, na akkor tekintsük befektetésnek a lakásvásárlást, ne akkor, amikor azért veszed, hogy laksz benne. Szóval szerintem ez picit téves megközelítése volt egyrészt a cikk írójának, másrészt a kiszámoló is félre értelmezi. Ha veszel egy házat azt első körben nem befektetés céllal veszed, hanem azért, hogy lakj benne! Ha azért veszed, hogy kiadod, akkor az befektetés!
Viszont részben befektetés céllal is veszed, mivel nyugdíjas korodra érdemes lehet eladni is, kisebbe költözni, bérbe adni…. Hahó!!! Ugye figyelsz?

Bérelni? Vagy befektetni? Másba fektetni?
Mi lenne, ha ennek az összegnek a töredékét, néhány ezrelékét magadba fektetnéd? Elvégeznél néhány tanfolyamot, a példa kedvéért weboldal-szerkesztő, wordpress, photoshop, vagy hasonló tanfolyamot és keresnél vele több ezer dollárt havonta.” – részlet a cikkből.
Miről beszélnek ezek? Ennyiből a tőzsdéhez is odaírhatnánk ezt, vagy máshová. Még egyszer szögezzük le: aki szimplán csak egy lakást akar venni, az 80%-ban nem befektetés céllal teszi ezt, hanem azért, hogy lakjon benne! Szerintük, nem igaz az, hogy a lakbér ablakon kidobott pénzt. Hát pedig igenis annak kidobott pénz, aki lakást akarna venni. Számoljunk csak 10 év alatt mennyit is fizetünk ki? Bőven számolhatunk évi 1 millióval, minimum 10 millát elégetünk lakbérrel?

Fordítsuk meg! (egy kis kitérő)
Ha a fenti dologból indulunk ki, akkor megéri bérbe adni a lakást? Naná! Ez akkor van, ha befektetési céllal vásárolod meg, és nem is te laksz majd bent. Ha öreg vagy és kisebbe költözöl el tudod adni? Igen. Bérbe tudod adni? Igen. Jön belőle havi kb 80 ezer forint? Igen….

Rossz példák!
A kiszámolós cikkben volt olyan példa, amit hiába is ír le, nem igaz hazánkra. A többség ha munkahelyet vált költözik? Vagy a gyerek új iskolába jár akkor elköltöznek? 4,5 évente új lakás? Ez itthon nem igaz, reméljük az értelmesebb olvasók észreveszik.

Szabadság!
A cikkben azt írják, hogy szabadságod van, ha lakást bérelsz, nincs lakás, nincs gond… Miről beszélnek? Más lakásában laksz, sokszor még egy fúrásért is engedélyt kell kérned, nem rendezheted át, nem csinálhatsz a lakással azt, amit te akarsz. Ez szabadság?

Hitel
Igen ez rontja a vásárlás megtérülését. Tedd fel magadnak a kérdést. Ha bérelem egy idegennek fizetem, nem lesz enyém a lakás, ha a banknak, igaz hogy emelkedhet a törlesztő… de mégis enyém lehet a lakás. 10 év lakásbérlés alatt elégetsz 10 millát, akkor tényleg annyira zavar a hitel? 20-30 év lakásbérlésnél mennyi megy el füstbe?

Én felnézek a kiszamolo.hu tulajdonosára Csernok Miklósra, amit le tett az asztalra az teljesen oké, sőt figyelemre méltó. Ámbár ezt a cikket nem kellett volna lefordítania 🙂 És a lakásvásárlás vs. bérlés témában nem értek vele egyet! Neked mi a véleményed? Egyébként jó a kiszamolo.hu, vannak jó tartalmai.

Fotó: Phil Sexton/flickr

 

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!