AI, ami whiskyt ajánl. A személyre szabott ajánlatok a jövő?

Dátum

Megosztás

A Vivanda nevű cég terméke az úgynevezett FlavorPrint technológia. Egy elég mély lebontást csinálnak az ízekről és van egy hatalmas adatbázisuk benne az ételek adataival. Összesen 33 ízkomponenst határoznak meg, köztük olyanokkal mint földes, virágos, füstös, citrusos, de persze az alap ízek is a részét képezik, mint savanyú, sós, édes, umami és keserű. Az általuk létrehozott AI szerint minden étel leírható ennek a 33 íznek a kombinációjával és mértékével. A FlavorPrint oldalon egy teszt feltérképezi a Te preferenciáidat, megmutatja milyen ízeket szeretsz és az alapján ajánl neked recepteket, alapanyagokat, szószokat, italokat.

A Diageo már évek óta együttműködik a Vivandával, és csináltak egy Whats Your Whisky nevű oldalt, ahol ezzel a módszertannal térképezik fel az ízlésed, majd persze ajánlanak. Az oldal olyan sikeres volt, hogy a Diageo most megvásárolja a Vivandát, és kiszélesítik ezt az automatizált ajánlói rendszert mindenféle termékükre. Lesz vodka, gin, rum, tequila ajánló. Az emberek nem tudják egy üveget olvasgatva, mit szeretnek. Pl. földes, füstös, kicsit fűszeres, de az ilyen oldakal segítenek a még pontosabb választásban

Miért érdekes ez KKV oldalról?

Mert jól látható, hogy a nagy cégeknél is megjelenik az „egyedi” ajánlatok trendje. Szegmentálják a vásárlókat érdeklődés és ízlés szerint a tesztekkel, így jobban tudnak ajánlani és magasabb a konverzió. Épp ezt lehet elérni chatbotokkal és egyéb webes automatizmusokkal. A Diageo példája is mutatja, hogy a kvíz alapú ügyfélszegmentálásban van potenciál és akár már ma elkezdhetsz te is egy ilyet kiépíteni.

Ha érdekel a Minner véleménye a témában, hallgass bele a hírszemle podcastbe, ahol erről beszélgettünk. Spotify-on itt éred el, Apple Podcast-ben itt, vagy az alábbi lejátszón keresztül

Szeretnél te is egy ilyen termékajánló rendszert építeni? Irány a MinnerAkadémia: Chatbot marketing: automatizáld az ügyélszerzést!

Először csak olvasnál a témában?

Forrás: diageo.com
Fotó: Canva

Nyiri Donát
Nyiri Donát
Több, mint 6 éve foglalkozom tartalomgyártással. Máig imádok kutatni, információt átadni. A célom, hogy úgy tanulj valami újat, hogy közben minden egyes mondat szórakoztat is. A Minnernél hasznos üzleti tartalmakkal, a Tízes Lista nevű Youtube csatornán pedig a világ érdekességeiről szóló videókkal próbálom elérni ugyanezt.