Ismét egy Anti-Facebook, most a Wikipédiától. Felesleges körök

A fenti képen a Wikipédia alapítójának a közösségi oldalát a WT.Social oldalt láthatod. Friss adat szerint 302 040 felhasználó regisztrált eddig erre az oldalra, ami egyébként a többi részen is ilyen rossz dizájnnal ellátott oldal. És persze nem védem a Facebookot, de ezt még minimál dizájnnak sem hívhatjuk. Nos mit gondolsz legyőzi a Facebookot? Tudod mit ígérnek?

A Wikipédia-alapító Jimmy Wales közösségi oldala a héten indult és néhány nap alatt több százezer felhasználója lett. Azt ígéri itt nem lesz reklám és álhírek, mint a Facebookon. Sőt a felhasználók minőségi tartalmat kapnak. Láttunk már ilyet? Anti-Facebook kezdeményezést?

Nem is egyet! Legutóbb egy közösségi oldal azt is ajánlotta, hogy pénzt oszt vissza a felhasználóknak (pl. megosztások után…). Annak a neve Tsu volt. Ott a matekkal volt a baj. eleve nem tudtak annyi pénzt kifizetni, amennyiért megérné a felhasználóknak odamenni. A Facebook bevételeit alapul véve jelenleg 4-5 dollár bevétele van a Facebooknak egy-egy felhasználóból havonta. Akkor kiszámolhatod, hogy a még nem kiterjed reklámozási rendszerrel felszerelkezett Tsu ennek töredékét tudta volna maximum kifizetni a felhasználóknak havonta. Tehát nem lett ettől senki gazdag. Sőt, amolyan MLM szaga volt a dolognak. Nem is jött be, hamar elhalt a kezdeményezés. (erről itt írtam)

Most itt a Wikipédia alapító oldala. Mit gondolsz meddig bírja?

Tudom a Facebook így-úgy, álhírek és hasonlók. Ekkora oldalnál és ennyi milliárd embernél nehéz dolga is van az algoritmusuknak. És itt a lényeg! Valójában már 1994-ben is volt közösségi oldal a TheGlobe, sőt utána az ismertebb MySpace volt, akik először úgy igazán nagyra tört ebben a szegmensben. Nem egy új dolog tehát. A MySpace-t váltotta a Facebook amiatt, mert egyszerűen nem tudott megújulni és talán mert akkor még nem voltak annyira népszerűek az okosmobilok és pont akkor dobta be a kulcsot, amikor elterjedtek még jobban. Zuckerbergék felfedezték, hogy bizony a kulcs az algoritmusban van. Tehát nemcsak a hírfolyam funkcióban újítottak, hanem az algoritmusukban van az igazi érték. Jelenleg valószínűleg még az sem lenne elég a FB legyőzésére, hogy valaki jobb algoritmust ír, hiszen jelenleg náluk van minden felhasználó, nehéz lenne elcsábítani őket. A FB látszik, hogy folyamatosan dolgozik az algoritmusokon, sőt a csoport funkcióval odaszegezte a felhasználókat, sokkal nehezebb amiatt a felhasználóknak otthagyni a kék közösségi oldalt.

Forrás: HVG, WT.Social

Köszi, hogy olvasol! Gyere vissza többször is! Sikeres 2020-at!