KezdőlapTőzsdeJames Blunt 1 millió lejátszás utána a Spotify-tól csak 140 000 forintot...

James Blunt 1 millió lejátszás utána a Spotify-tól csak 140 000 forintot kap

-

A zenei streaming applikációkra és megoldásokra gondolva először az juthat az eszünkbe, hogy milyen jó megoldás, mindenki jól jár, a felhasználó, a zenész (együttes), sőt még a cég is. A Spotifyhoz hasonló megoldások már jobbnak tűnnek ahhoz képest, hogy régebben a zenészek nem is tudtak a pénzükhöz jutni az online zenehallgatás elterjedésével. Csak van egy kis probléma, hogy a havidíjak 80%-a a közbenső szereplők között oszlik meg, míg a maradék 20%-on osztoznak a zenészek, együttesek. Ami így nagyon kevés. Mennyi pontosan? A címben már láthattad, hogy James Blunt saját bevallása szerint mennyit kereshet, amit alátámaszt a következő ábra is.

Mennyit keresnek lejátszásonként a zenészek?

Látva a számokat, a Spotify a végén kullog, bár tény, hogy így is pozitív, hogy kapnak valamit a zenészek a számaik után. A havidíjas megoldás átlagban 9,9 dollárba kerül felhasználónként, aminek 20%-át osztják szét az előadók között.

Forrás: Kriptoakademia

Már tőzsdén a Spotify

Április elején bevezették a Spotify részvényeit a New York-i tőzsdére. Viszont IPO nélküli tőzsdei kibocsátás volt. A cég 26,6 milliárd dollárt ér a részvénykereskedés elindítása után, ami több, mint amire az elemzők számítottak (12 milliárdra). Bár kockázatos volt, de úgy látszik, a piac pozitívan értékelte a bátor tőzsdére lépést, és az előre kalkulált 12 milliárd dollár piaci kapitalizáció helyett azonnal 26 milliárd dollár értékű lett a cég a tőzsdei kereskedés után, ami azt jelenti, hogy duplázta az elemzők várakozásait. A cégnek 160 millió felhasználója van, amiből 71 millió a fizetős szolgáltatást választotta. Így dupla annyi felhasználója van, mint az Apple Musicnak (a cég szerint). Jelenleg így néz ki az alig pár hetes grafikonja a részvénynek. Érdemes vele foglalkozni? Kép alatt kiderül!

Spotify részvény, mint befektetés?

A cég még veszteséges, de látva az alapítók és a menedzsment magabiztosságát és tudatos részvénybevezetését, a számok pozitív irányba változhatnak. Ez a részvény jelenleg csak akkor lehet számodra érdekes, ha kockáztatni szeretnél. A várakozások felhajthatják addig az árfolyamot (ha más körülmény nem szól közbe), amíg végre pozitív cash flowja lesz, vagyis nyerséges lesz a cég. Addig az árfolyam valószínűleg jobban emelkedhet, ami persze kockázatos, de tény, hogy nagyobb lehet rajta a hozam. A hazai brókercégeknél is elérhető a részvény, mivel általában könnyedén lehet a New York-i tőzsdén jegyzett részvényekkel kereskedni. Mire figyelj? A negyedéves jelentésekre, amikor látod, hogy a veszteség tovább nő az előző időszakhoz képest, akkor felejtsd el a részvényt és szállj ki.

Forrás: Kriptoakadémia, Forbes
Fotó: Wikipédia

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek