KezdőlapTőzsdeOnlineTőzsdeExpoKereskedés esettanulmány a BREXIT -hez kapcsolódóan - infografika

Kereskedés esettanulmány a BREXIT -hez kapcsolódóan – infografika

-

A BREXIT, vagyis a brit EU kilépésről szóló népszavazás eredményére sokan spekuláltak. Az ilyen előre tudható időszakok kedveznek az olyan kereskedőknek, akik opcióznak. A következő leírásból és a hozzá kapcsolódó infografikán ezt láthatod.

Tegyük fel, hogy a Brexit előtti napon az S&P500 esésére spekuláltunk. Ez esetben hasonlítsuk össze a sima alaptermékes kereskedést az opciós stratégiákkal. Mindkét esetben megvizsgáljuk a pozíció kockázatát és lehetséges hozamát. Mivel utólagos példáról van szó, igyekeztünk reális beszállókat választani, azaz nem a csúcson adtunk el, és nem az alján vettünk vissza.

Brexit előtti nap:
2016.06.23 SPY (S&P500 ETF) záró ár: 210.81

Tegyük fel, hogy pénteken (06.24) le is zárjuk a pozíciónkat, nem várjuk meg a hétfőt és ne legyünk irreálisak, nem a napi minimumon zártunk, hanem annak közelében. Az alj egyébként 202.72, a napi záró pénteken 203.13. Tehát mondjuk azt, hogy 204-nél kizártam, hiszen nem tudhattam, hogy megy-e tovább.

1. hagyományos alaptermék short esetén tegyük fel, hogy beszálltunk 210-nél shortra (nem a napi csúcson), bent volt a stop a legutolsó csúcs felett mondjuk 213-nál. Így a kockázat 3 pont, a célár 204 azaz a profit 6 pont. Így a Risk Reward (R:R – azaz a kockázat:nyereség arány) pontosan 1:2.

2. opcióval több lehetőség is adódott. Nézzük ezeket egyesével. Mindegyik opciónál azt feltételezzük, hogy 23-án a nap végén vettünk és 24-én akkor adtunk el, amikor a SPY 204 volt, de ezt pontosan nehéz lenne megállapítani, így csak hozzávetőlegesek az opciós árak.

2.1 egy napos Put opció vásárlása

– 210-es Put ára: 130 dollár, 204-nél: 605 a profit (1:4.5 R:R)

– 205-ös Put ára: 48 dollár, 204-nél 189 profit (1:4 R:R)

2.2 ha nem egy naposat veszünk, hanem 1 heteset, akkor “biztosabbra” megyünk, de kisebb lesz a tőkeáttét:

– 210-es Put ára: 180 dollár, 204-nél 570 profit (1:3 R:R)

– 205-ös Put ára: 87 dollár, 204-nél 320 profit (1:3.6 R:R)

Itt most csak az egyszerű Put vételt mutattuk be szándékosan. Léteznek ennél még profitábilisabb megoldások is, pl. a Put Spread, ami egy összetett opciós stratégia.

A kettő között a nagy különbség:

– hagyományos alaptermék short esetén a stop lehet, hogy nem véd meg, mert sokkal feljebb nyit ki a piac másnap, így a kockázat nem fix,

– opció esetén a kockázat fix, annyi amennyibe az opció került.

Akár mindkét irányt le tudtuk volna kereskedni, de ezt csak opcióval lehet.

Ha nem lett volna semmi elképzelésünk, de benne akartunk volna lenni a piaci mozgásban, akkor ez esetben vettünk volna 210-es Call-t és 210-es Put-ot. A kettőnek az összes költsége záróár körül 360 dollár. Másnap végére a Call természetesen bukott, a Put nyert és mivel a Put többet nyert, így a teljes ügylet nyereséges lett volna. A Call opció vesztesége 230 dollár, a Put opció nyeresége 600 dollár, azaz 370 dollár nyerő lett volna rajta, ami közel 1:1 Risk Reward. Nem rossz… És a kockázat a bekerülési költsége a két opciónak, ami 360.

brexit-2
Hozamlehetőségek BREXIT ideje alatt

 

Láthatod, hogy az opcióval sokkal nagyobb hozamot lehetett elérni ugyanakkora kockázat mellett. Fontos még azt is megjegyezni, hogy a hagyományos kereskedésnél a kockázatunk nagyobb is lehet, mint amit mi beállítottunk, opciónál ez fix. Tanuld meg az opciózást!

Vegyél részt egy ingyenes 30 napos opciós képzésen, amit teljes mértékben online, és kötelezettségmentes! Csak add meg az email címed, és azonnal olvashatod az első ingyenes anyagot: Szeretnél többet tudni az opciókról? Csatlakozz egy ingyenes képzéshez!

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek