szombat, január 16, 2021

Lehet profitálni becsületkasszával? A kőszegieknek ez sikerült. Sőt még adómentes jövedelem is.

Egyik olvasóm adatokat és információkat küldött a Kőszegen működő becsületkasszás megoldásokról, ami később kiderült, hogy nem teljesen úgy van, ahogy ő leírta. Lelkesen olvastam, mert mindig is érdekelt ez a megoldás, maga a pszichológiája. És bocsássatok meg, de mivel üzleti blogról van szó, így nem a termékek minőségéről, hanem üzleti modell oldaláról lesz szó. Na és persze az is, hogy nem lopják el, biztos megfelelő összeget tesznek-e bele…? Persze egyből az ember a negatív oldalt is nézi. Na lássuk is miről van szó!

A kőszegi becsületkassza

Ez a cikk már egy második verzió. Az elsőt módosítani kellett, mert az olvasók és a kőszegiek visszajelzése alapján túlságosan is üzleti oldaláról mutatta be a kőszegi becsületkasszázást, illetve az akkor közölt olvasói levélben túlzónak érezték a számokat. Igen, a Minner hibázott, hogy lehozott egy olvasói levelet csak úgy, mindenesetre lett pozitív hozadéka is. A kőszegiek egyként álltak ki a hagyományukért.

Nézzük is, hogy mit tudunk a kőszegi módszerről: 

  • Több évtizedes hagyománya van már becsületkasszázásnak a térségben
  • A kőszegi és a környéki falvak lakói a felesleges, vagy eladásra szánt gyümölcsöket, zöldségeket, virágokat kihelyezik egy asztalra, mellé tesznek egy edényt, ládát vagy perselyt (néha ki is kötözik), amibe a pénzt rakhatják azok, akik elvesznek valamit a “pultról”.
  • A sajátossága az, hogy magukra is hagyják a termékeket, bárki bármikor odamenet elvehet valamit és érte annyit fizet, amennyit ő jónak lát.
  • Mivel ez egy turista-vonzó látványosság, tradicionális szokás, így teljesen megengedett, s nem is adókötelezett tevékenység, 2000 forintot kell egy évre befizetni, aztán mehet is a dolog, konkrétan még éljenzi is a városvezetés azokat, akik foglalkoznak ezzel.
  • Egyébként a helyi lakosok is szeretik és természetesen ők is “vásárolnak” ilyen módon, nem csak a túristák
  • Nem lopják el? Ritka eset. A Nyugat.hu ír a lopásokról is. Ahogy olvasóm is leírta, nagyon ritka esetekben előfordul. Ezért is újabban már lakatot kapnak a becsületkasszák, sőt némelyiket még a fához is kötik.

Most akkor ez üzlet vagy nem üzlet?

Egy tény, egy átlagos kőszegi nyugdíjasnak nem üzlet. Ő a hagyományt viszi tovább. Természetesen nem mindenki így gondolja ezt és felütötte már a fejét az üzletszerűség is. Ahogy a Nyugat.hu is írja több korábbi cikkében is, egyre több környező faluban, vagy éppen a 87-es úton is megjelentek az ilyen “árusok”. Persze a kőszegieknél többségében idősebbek, nyugdíjasok nem üzletszerű tevékenysége, de tudjátok, ahol van lehetőség felüti a fejét az üzlet is.

Hol láthatunk még példát becsületkasszázásra?

  • A Bajnok palacsintázó már 2014 óta becsületkasszával működteti a palacsintázóját. http://www.bajnokpalacsinta.hu/
  • A MagNetbanknál az egyik bankszámla típusnál van lehetőséged arra, hogy annyit fizetsz a bankszámlavezetésért, amennyit te szeretnél

Mire tudnád használni te a becsületkassza ötletet?

Több külföldi hotel is csinált már ilyen időszakos kampányt, amit nem másért, mint marketing miatt. Tehát ha igazán bevállalós vagy, akkor egy időszakos kampányt lehet rá csinálnod.

A Nyugat.hu -n megjelent a cikk ennek a tartalom az első verziójáról. Igen, ahogy írtam, az kicsit félre ment.

Fotó: Tánczos Mihály/Nyugat.hu

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

Sokakkal megesik. Pedig lehetne ez másképpen is! A Minner legújabb cikkében olyan piacra lépési stratégiát is bemutat, ami neked is megmozgatja a fantáziádat. De ha nem is kattintasz tovább vigyél el információt. Szóval több Minner vállalkozó is indult már úgy el, hogy beharangozó kampányt, sőt eseményt csinált az indulásból, ők nem élték át a fenti képen szemléltetett ürességet! Ma is működik még a vállalkozásuk! Itt a cikk: Így indítunk be egy új termékkereső oldalt, vállalkozást

MinnerInstant

Ezen biztosan felnevetnek a nagyon hívő bitcoinosok. De minden végletet meg kell vizsgálni. Az Azonnali.hu -n egy átfogó cikket találtam a témában, ami körbe rájra az ellen oldalt. Ebből kiragadok most egy részt:

Eddig legalább nyolc Nobel-díjas közgazdász fejtette ki arról véleményét, hogy a bitcoin egy spekulatív lufi, köztük

A cikket itt tudod teljesen elolvasni.

MinnerInstant

Pearson Prentice Hall kutatásából kiderült, hogy az emberek 65%-a az információt csak akkor tudta teljesen feldolgozni, ha az vizualizálva is volt. Ha csak hanggal, vagy csak szöveggel volt, a figyelmük hamar lankadt, elkalandozott, vagy üveges tekintettel bár nézték, agyuk nem fogott fel semmit.

Az MIT kutatóinak mérései alapján egy szempillantás alatt 8 képet is képesek vagyunk feldolgozni. (13 milliszekundum egy kép feldolgozása, 100 milliszekundum egy pislogás. Ugyanezen kutatás szerint az agyunkba továbbított információ 90% -a vizuális, a fennmaradó 10% pedig az érzékeink többi része között oszlik meg (pl. hallás, tapintás…).  

Látod! A kép nekünk is segített! Irány az a cikk, ami még tovább segít ebben: Amikor a vevőd hülyeséget kérdez, amögött még több száz, sőt akár több ezer elszalasztott…


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

További friss cikkek