Már pókerben is győzött a gép (MI) az ember ellen

Dátum

Megosztás

A Carnegie Mellon Egyetemen fejlesztett mesterséges intelligenciával felvértezett gép már többször próbálta legyőzni a hús-vér pókereseket (No-limit texas hold’emben). Viszont a profi pókeresek eddig le tudták győzni a gépet (2 évvel ezelőtt). Idén viszont a már frissített verziójú MI-val szálltak ringbe a játékosok, akiket 120 000 leosztás alatt 1,7 millió dollárral múlt felül a gép. Hogyan tudott nyerni? Mi lesz ezután a pókerrel?

A Libratus névre keresztelt MI a következő játékosokkal állt ki (20 napig pókereztek): Daniel McAulay, Dong Kim, Jason Les és Jimmy Chou. A megmérettetés után a két tudós (Tuomas Sandholm, Noam Brown) elárulta, hogy mik voltak a fő szempontok a frissített verzióban.  A játék elején több stratégiát is felvázol a gép, hogy mit követhet. A frissített verzióban már jobban számításba tudta venni az ellenfelek hibáit és e szerint alakítani a stratégiáját. Továbbá felismerte a gép, ha az ellenfelek kiismerték a valamelyik gyenge pontját, és másnap már azzal nem tudták megfogni.

Kérdés az, hogy a nyeremény a tudósok kasszáját gazdagította? Valószínűleg igen. Lesz pénz a további fejlesztésekre.

Mi lesz ezután? Mi lesz a pókerrel?

Azért annyira nem kell betojni. 120 000 leosztás alatt többször is alulmaradt a gép. Még több ilyen megmérettetés kell, hogy teljesen kijelenthessük, hogy a gépek bármikor legyőzik az embert. A póker szerencsére olyan játék, ahol sok a tökéletlen információ. Több helyen olvastam, hogy sokan már az online pókertermek esetében többször is feltételezték, hogy valamilyen robot ellen játszanak. A fenti eredmény után ők valószínűleg még biztosabbak ebben. Bár részben mérföldkő volt ez az eredmény, de 5-10 év, mire eljutunk oda, hogy a gép sokkal jobb lesz. Bár belegondolva, most profibb játékosok ellen állt ki, a kis halakat jól megkopasztotta volna.

Gyere pókerezni hús-vér emberek közé! Én a Lurdy Póker Center pókerversenyeit és cashgame asztalait választom. Tudtad, hogy mindennap van pókerverseny a Lurdy Pókerben?
Kattints ide, itt látod a versenynaptárukat. A 4-7 ezer forintos versenyek nagyon jók szoktak lenni. A 10 ezer feletti versenyeket még kóstolgatom.

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!