Mekkora fizetésed lehet, miután befektetőktől kaptál pénzt az ötletedre?

Fogós kérdés igaz? Mennyi fizetést írhatsz ki magadnak egy startup befektetés megszerzése után? Mit mondj erről a pitchben, a befektető előtti prezentációban? Van egy jó vállalkozás ötleted, sőt már elkezdtétek megvalósítani, de tőke kell, hogy igazán beinduljatok? Ilyenkor indul a befektetőkeresés, de mindig kérdés, hogy a pénz mire kell. És bizony erről kell beszélni a befektető előtt. Lehet belőle fizetést is kiírnia az alapítóknak?

Megkérdeztem a startupokat

A legnagyobb startup csoportban feltettem a kérdést, hogy ők hogyan oldották meg, mi erről a véleményük. Sokan szavaztak is, illetve rengeteg komment is érkezett ezzel kapcsolatban Ebből kiderült, hogy természetesen minden ilyen egyedi eset, de egy biztos: nem éhezhet az ötletgazda (vagy ötletgazdák). Láthatod a képen a szavazást, alatta folytatom!

Nézzük mit kell még tudni erről a témáról, kérdésről

A legtöbben egyetértettek tehát, hogy a bért valahol a legminimálisabb saját rezsiköltségen érdemes meghatározni. Pár hónapja egy startup versenyen egy befektető mondta azt, hogy:

egy igazán sikeres startup az első 1-4 évben lejjebb adja a személyes igényeit.

Továbbá gondolj bele abba, hogy általában a tőke arra is kell, hogy új munkaerőt vegyetek fel. Nekik is kell fizetést adni, akkor magadnak?

Másik fontos dolog, ami rávilágít, hogy amiért a legminimálisabb bért írja ki az alapító az, hogy a fizetsége legnagyobb része maga a profit, a cég sikeres lesz, illetve a cég jövőbeni értékének növekedése, vagy akár az EXIT (végső eladás, amikor a céget felvásárolják, vagy tőzsdére megy) értéke.

Befektetőkereső show

2018-ban rendeztük meg az első befektetőkereső showt. Érdekesség, hogy a résztvevők egyike sem tért erre ki, pedig fontos kérdés. Nézd meg mind a 4 részt, mert a befektetők, szakértők kérdéseiből is nagyon sokat tudsz tanulni.

Fotó: Envato License

Kérdésed van? Te mit tennél hozzá? Voltál már hasonló helyzetben? Írd meg nekem!

2020-as vállalkozási ötletek szeptember 30-tól a Minner hírlevélben!

Iratkozz fel most! A hétfőnként kiküldött Minner hírlevélben az üzleti hírszemle mellett a 2020-as üzleti ötleteket, trendeket is első kézből olvashatod! Feliratkozás