péntek, január 15, 2021

Mérföldkőhöz értünk. A bitcoin (digitális fizetőeszköz) drágább, mint az arany

2017. március 2-án először fordult elő, hogy egy bitcoin drágább volt, mint 1 uncia arany (dollárban). A bitcoinról szerintem már hallottál, a legnagyobb kriptovaluta. Elvileg valuta, deviza, gyakorlatilag inkább az árupiaci termékek közé soroljuk, mivel részben olyan funkciót tölt be, mint az arany. Jelenleg most egy bitcoin (BTC) 1273 dollárba kerül. Miért emelkedett így az árfolyama?

Először is a legfontosabb, hogy az alvilág is előszeretettel használja a btc-t fizetésre, pénzküldésre. Továbbá a kínaiak nagy ütemben kezdték bitcoinra váltani pénzüket (online bitcoin pénztárcában van a pénzük), mert sokkal biztonságosabbnak gondolják ott tartani a pénzüket, mint a hazai bankokban, a megtakarításaikat is bitcointárcákban helyezik el.

Néhány fontos információ a bitcoinhoz

 • A legnagyobb kriptovaluta a világon, nagyon sok helyen lehet már vele fizetni.
 • Így juthatsz hozzá:
  • A forintot átváltod bitcoinra, és azzal tudsz fizetni. Egy online bitcoin tárcát nyitsz valahol, hol tárolod a bitcoinjaid, erről tudsz fizetni is majd (van applikáció is már).
  • Másik megoldás, hogy bitcoinhoz juss, hogy bányászol te is. Ez már egyre nehezebb, költségesebb. Most a felhő alapú bányászásra érdemes rákeresned (bitcoin cloud mining), ha ezzel akarsz foglalkozni. (ilyen pl. a cex.io)
 • Kínában nőtt a bitcoint elfogadó webshopok száma, ugrásszerűen megnőtt a kínaiak között a bitcoinnal vásárlók száma.
 • Már itthon is több helyen tudsz BTC-vel fizetni, pl. Taxiban, étteremben, webshopokban.
 • Több egyéb kriptovaluta is létezik, ezek közül egyik se tud a bitcoin nyomába lépni, annyira elterjedni. Sőt, több közülük átverésen alapul, ilyen például a Onecoin (Erről további információ:MNB, vagy ebben a cikkben).
 • Érdemes tehát a bitcoinra épülő vállalkozási ötletek felé is kacsintgatni (alul néhány tipp).

Megéri befektetni a bitcoinba?

Az utóbbi 2 évben 300 dollárról 1270 dollárig száguldozott az árfolyam. Ahogy 2 éve írtam egy cikkben, amikor 300 alatt volt az árfolyam, hogy jelenleg jó áron lehet venni. Sajnos most azt kell mondanom, hogy újabb csúcshoz ért. Amennyiben mégis kereskedni akarsz vele, két verzió van.

 1. Keresel olyan brókercéget, ahol lehet vele kereskedni (akár még árfolyamesésre is lehet). Itt az árfolyamra spekulálsz.
  Érdemes megtanulni a tőzsdei kereskedést is, mert a BTC-re elég hatékonyan működnek a technikai elemzés jelzései: Ismerd meg a tőzsdét! Kattints ide, és töltsd le a belinkelt ingyenes ebookot, melyből már kellő rálátásod lesz a tőzsdére!) Regisztrálj be a HotForexhez, mert náluk tudsz kereskedni például az amerikai részvényekkel, devizákkal. Be is tudod gyakorolni a kereskedést.
 2. Veszel bitcoint, amit btc pénztárcádban helyezel el, és ott tartod. Én is utóbbit választottam, mert költséghatékony.

bitcoin árfolyam - forrás: http://www.coindesk.com/price/
bitcoin árfolyam – forrás: http://www.coindesk.com/price/

Ehhez kapcsolódó cikkek, vállalkozás ötleteket:

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

Január 15-én lesz 20 éve, hogy elindult az online enciklopédia. Már több mint 55 millió szócikk található rajta, havonta 22 milliárdos nézettséget tud felmutatni. A Wikipédia adományokból tartja fenn magát, nincsenek rajta reklámok, bár a márkák is jelen vannak rajta.

MinnerInstant

A napokban nagyon népszerű lett a 444.hu egyik tartalma, ami a kiégésről szó. Igazán átfogó anyag lett, csak ajánlani tudom:

Fiatal felnőttek, akiknél a kiégés az alapállapot – 444.hu

És itt vannak erről a Minner anyagai is:

MinnerInstant

Ezen biztosan felnevetnek a nagyon hívő bitcoinosok. De minden végletet meg kell vizsgálni. Az Azonnali.hu -n egy átfogó cikket találtam a témában, ami körbe rájra az ellen oldalt. Ebből kiragadok most egy részt:

Eddig legalább nyolc Nobel-díjas közgazdász fejtette ki arról véleményét, hogy a bitcoin egy spekulatív lufi, köztük

A cikket itt tudod teljesen elolvasni.

MinnerInstant

Pearson Prentice Hall kutatásából kiderült, hogy az emberek 65%-a az információt csak akkor tudta teljesen feldolgozni, ha az vizualizálva is volt. Ha csak hanggal, vagy csak szöveggel volt, a figyelmük hamar lankadt, elkalandozott, vagy üveges tekintettel bár nézték, agyuk nem fogott fel semmit.

Az MIT kutatóinak mérései alapján egy szempillantás alatt 8 képet is képesek vagyunk feldolgozni. (13 milliszekundum egy kép feldolgozása, 100 milliszekundum egy pislogás. Ugyanezen kutatás szerint az agyunkba továbbított információ 90% -a vizuális, a fennmaradó 10% pedig az érzékeink többi része között oszlik meg (pl. hallás, tapintás…).  

Látod! A kép nekünk is segített! Irány az a cikk, ami még tovább segít ebben: Amikor a vevőd hülyeséget kérdez, amögött még több száz, sőt akár több ezer elszalasztott…

MinnerInstant

Alig 6 napja posztoltam arról, hogy Livermore egykori tanai szerint 30 000-ről 40 000-ig lazán el tud száguldani, mert lendületben van a bitcoin. És valóban. Érdemes elolvasni Jesse Livermore tanairól szóló könyvet, a címe: Egy spekuláns feljegyzései


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

További friss cikkek