KezdőlapGazdaság és üzletMi???!!! A bevándorlók jelentik a megoldást a nyugdíjproblémára?

Mi???!!! A bevándorlók jelentik a megoldást a nyugdíjproblémára?

-

Sokat gondolkodtam, hogy megírjam e ezt a cikket. Azt aláírom, hogyha bevándorlókról írsz, akkor garantált az olvasottság. Másrészt szeretnék pártatlan lenni ebben a témában is, nem akarok emiatt olvasót veszíteni. Aztán az sem utolsó, hogy a címben is írt nyugdíjprobléma itt van már a közelben, a bevándorlók meg még közelebb. Szóval itt a cikk! Próbáltam logikusan felépíteni. És el kell mondjam, én is meglepődtem a gondolatmenet végkifejletén.

Nem akarok sem szélsőséges lenni, sem a másik oldal pártját fogni. Bevallom az elemzések, kommentárok olvasása közben mintha valami hullám vasúton ülnék,  olyan érzem sem van. Néha azt se tudom, mit gondoljak, mi legyen a véleményem. Így arra gondoltam összeszedem a lényeget, és azokat a tényeket, amiket érdemes figyelembe venni, azokból pedig egy élvezhető, remélhetőleg tárgyilagos cikket írtam.

Nézzük először a matekot. Elöregedés szó már lerágott csont, de sajnos közelebb vagyunk a problémához, mint gondolnánk.  És még az tovább borzolj a kedélyeket, hogy sokan el is hagyták az országot, sok fiatal, akik elvileg a nyugdíjrendszerünkből így hiányozni fognak. Mondjak egy millió dolláros üzletet? Old meg a nyugdíjproblémát, és több pénzed lesz mint Bill Gatesnek, vagy Mark Zuckerbergnek. 2050-re úgy megfogyatkozik a dolgozói réteg, hogy nem lesz ki eltartsa a nyugdíjas korú lakosságot. Ez kár is túlragozni.

“A bevándorlók elveszik a munkát”
Igaz, hogy rajtunk csak keresztül haladnak, mégis felvetődik mindenkiben, mi van ha maradnak.
Nos, a hazai lakosság többsége nem örül a bevándorlóknak, és nem is szeretné, ha letelepednének. A közösségi oldalakon a kommenteket olvasva is ezt lehet leszűrni.
Tény az is persze, hogy általában fiatalabb férfiak jönnek, és az iskolai végzettségük is elég gyatra. Tehát sokat kellene költeni oktatásra… és először persze a gyári munkás állását veszélyeztetné. Ami valljuk be jogos félelem.
Ezek alapján eddig tehát azt mondhatom, hogy rövid távon sajnos kárt okoznának. A félelem tehát jogos.

A másik nagy probléma az, hogy költeni kellene rájuk ahhoz, taníttatni őket, sőt élelemmel ellátni, amíg nem dolgoznak. Pedig valljuk be nálunk amúgy alapból is még mindig gond a munkanélküliség, és akkor még csak nem is a magyar emberekre költenénk?. Huhh ez most jó magyarosra sikerült. De ez most pusztán logika.

Na de várjunk, hosszú távon viszont a nyugdíj miatt szükségünk lehet a bevándorlókra, mivel a nyugdíjproblémát megoldhatják. Több százezer fiatal így is ki ment Ausztriába, Angliába, Németországba…, őket pótolni kell, sőt annál sokkal többet.

Pénz
Leginkább a pénz hiányzik. A németek már régóta felismerték, érdemes (elvileg) befektetniük a bevándorlókba, és a “támogatást”, és az ellátást mindenféle feltételhez kötik (pl. szakképzési programokra küldik őket, cégekhez…), így tudják kordában tartani őket.

Oké itt álljunk meg! Ez mind szép és jó, de logikusan egy kis magyarság tudattal a háttérben én is és te is arra gondolunk, ha itthon lenne pénz, akkor azzal pont a fiatalokat próbálnánk támogatni, a magyar fiatalokat. Nem a bevándorlókat. Rávenni őket, hogy csináljanak egy focicsapatnyi gyereket. Bocsi picit poénkodni fogok, de stadionok rendelkezésre is állnak focicsapatnyi gyerek befogadására :). Komolyra fordítva a szót, ember legyen a talpán az, aki erre jó megoldást tud.  Számoljunk csak!

A németek egy bevándorlóra naponta 50 eurót költenek, ami egy évben 5,5 millió forint. A többi extra juttatást le se írom, mert lefordulsz a székről, vagy amiről éppen olvasod ez a cikket. Vajon, ha ekkora összeget, vagy ennek töredékét költenénk arra, hogy magyar fiatalokat hazacsábítsuk, vagy arra, hogy több gyereket vállaljnak, akkor megoldódna a nyugdíj probléma? Munkahelyek jönnének létre? Elgondolkodtató nem? Jah, hogy a bevándorlók azért mennek Németországba, mert tudják, hogy ennyit költenek rájuk… Ha ez nem lenne, nem mennének olyan nagy hévvel.

Összefoglalva!
Hiába vagyok pártatlan, vagyis próbálok az lenni. És hiába gondolom azt, hogy hosszútávon megoldást jelenthetnének a bevándorlók, mégis a matek lehet az ellenkezőjét bizonyítja.

Forrás: Nyugat.hu
Fotó: DFID/Flickr

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek