Mi a közös Soros Györgyben, a CNN-ben, az IMF-ben és a Minner.hu-ban?

Soros György Fotó: Harald Dettenborn, München Security Conference

Szerintem a választ te is tudod, hiszen a héten ezekről cikkezett az online sajtó. Soros György, a CNN, az IMF és a Minner.hu szerint is bajban van az Európai Unió gazdasága. Még mindig tart az orosz-ukrán konfliktus, sőt közben már az oroszok csőd közeli állapotáról is beszélhetünk. Az EU-nak sem tesznek jót az oroszokkal szembeni szankciók, mivel sok európai vállalatnak is vannak érdekeltségei az oroszoknál. A helyzetet tovább rontja, hogy egyre gyengébb az euró, sőt az EU-ban már defláció van.

Bejön az IMF (Nemzeti Valutaalap jóslata? Ők 30-40% esélyt látnak egy európai válságnak a közeljövőben. 
Mi sem szeretnénk azt, hogy válság legyen az EU-ban, mivel ez minket is érintene, nem is kicsit.

Lesz változás?
Egy napja szivárgott ki az a hír, hogy az EKB (Európai Központi Bank) kb. 500 milliárd eurós kötvényvásárlási programot indíthat. Ez hasonló, mint az amerikai jegybank pénzpumpája (FED), azaz megtömik a pénzpiacot. Ebből jól jött ki az USA gazdasága. Viszont most a japánok is gőzerővel ezt teszik, és most az EU is erre készül valószínűleg.  Itt persze az is kérdés, hogy a kötvényvásárlásnál kinek a kötvényeiből fog vásárolni az EKB, például fog e magyar kötvényeket venni, vagy csak a legjobb besorolású (AAA) kötvényekből (mi nem vagyunk közte). Ebből máris vita lett, hiszen a németek részesedése a legnagyobb az EKB tőkéjéből, tehát nem szeretnék, ha elhazárdíroznák, és vesztesége származna a jegybanknak az “akció” után.

A hírre erősödni tudott az euró egy picit, igaz utána inkább a dollárra ható hírek mozgatták az EURUSD devizapárt. A mozgásból viszont azt láthatjuk, hogy a piac várja, és valószínűleg jól fogja értékelni a kötvényvásárlási programot. Az is szerencse, hogy a FED tavaly állította le az ő programjukat, tehát nem üti ki a kettő egymást. Érdemes figyelni a január végi bejelentéseket, és a tőzsdei, illetve devizapiaci mozgásokat. Kezdünk pozitívan állni a helyzethez.

Fotó: Harald Dettenborn, München Security Conference