Mi a közös Soros Györgyben, a CNN-ben, az IMF-ben és a Minner.hu-ban?

Soros György Fotó: Harald Dettenborn, München Security Conference

Szerintem a választ te is tudod, hiszen a héten ezekről cikkezett az online sajtó. Soros György, a CNN, az IMF és a Minner.hu szerint is bajban van az Európai Unió gazdasága. Még mindig tart az orosz-ukrán konfliktus, sőt közben már az oroszok csőd közeli állapotáról is beszélhetünk. Az EU-nak sem tesznek jót az oroszokkal szembeni szankciók, mivel sok európai vállalatnak is vannak érdekeltségei az oroszoknál. A helyzetet tovább rontja, hogy egyre gyengébb az euró, sőt az EU-ban már defláció van.

Bejön az IMF (Nemzeti Valutaalap jóslata? Ők 30-40% esélyt látnak egy európai válságnak a közeljövőben. 
Mi sem szeretnénk azt, hogy válság legyen az EU-ban, mivel ez minket is érintene, nem is kicsit.

Lesz változás?
Egy napja szivárgott ki az a hír, hogy az EKB (Európai Központi Bank) kb. 500 milliárd eurós kötvényvásárlási programot indíthat. Ez hasonló, mint az amerikai jegybank pénzpumpája (FED), azaz megtömik a pénzpiacot. Ebből jól jött ki az USA gazdasága. Viszont most a japánok is gőzerővel ezt teszik, és most az EU is erre készül valószínűleg.  Itt persze az is kérdés, hogy a kötvényvásárlásnál kinek a kötvényeiből fog vásárolni az EKB, például fog e magyar kötvényeket venni, vagy csak a legjobb besorolású (AAA) kötvényekből (mi nem vagyunk közte). Ebből máris vita lett, hiszen a németek részesedése a legnagyobb az EKB tőkéjéből, tehát nem szeretnék, ha elhazárdíroznák, és vesztesége származna a jegybanknak az “akció” után.

A hírre erősödni tudott az euró egy picit, igaz utána inkább a dollárra ható hírek mozgatták az EURUSD devizapárt. A mozgásból viszont azt láthatjuk, hogy a piac várja, és valószínűleg jól fogja értékelni a kötvényvásárlási programot. Az is szerencse, hogy a FED tavaly állította le az ő programjukat, tehát nem üti ki a kettő egymást. Érdemes figyelni a január végi bejelentéseket, és a tőzsdei, illetve devizapiaci mozgásokat. Kezdünk pozitívan állni a helyzethez.

Fotó: Harald Dettenborn, München Security Conference

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!