KezdőlapTőzsdeMi lesz velünk az Európai Központi Bank pénzcunamija közben, után?

Mi lesz velünk az Európai Központi Bank pénzcunamija közben, után?

-

Havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programot hirdetett az Európai Központi Bank (EKB). Ezt egészen 2016.  szeptemberéig tartják, vagy addig, amíg az eurózóna inflációja megközelíti a 2%-ot (jelenleg defláció van). Igazából eddig is volt kb. 10 milliárd eurós programjuk, tehát igazából 50 milliárd euróval növelik a programjukat.

A hírre a forint erősödni tudott, vagyis inkább az euró gyengült (nézőpont kérdése), de tény az, hogy inkább az euró gyengülése miatt erősödhetett picit a forint. Bár ezt nem tartjuk tartósnak. Tehát ettől a forint még gyenge. 

Egyes elemzők szerint az MNB következő kamatdöntő ülésén, akár kamatcsökkentést is bejelenthet. Tehát tovább csökkenhetnek a betéti kamatok is, ami viszont forint gyengüléshez vezetne. Sajnos csak euróövezeti kötvényeket vásárolnak, így mi ki maradunk a cunamiból. Áttételes hatását azért érezni fogjuk.

A nyugati tőzsdéket az EKB programja felpörgetheti, mivel kötvényekből a részvényekbe vándorol majd a tőke. A londoni, frankfurti tőzsdén kereskedett részvények hasonló emelkedésre számíthatnak, mint az elmúlt években az Egyesült Államok részvényei a FED hasonló kötvényvásárlási programjánál. Sőt Amerikában is pozitívan értékelték az EKB kötvényvásárlását, így ott is emelkedtek a részvények.

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek