Mi lesz velünk az Európai Központi Bank pénzcunamija közben, után?

Havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programot hirdetett az Európai Központi Bank (EKB). Ezt egészen 2016.  szeptemberéig tartják, vagy addig, amíg az eurózóna inflációja megközelíti a 2%-ot (jelenleg defláció van). Igazából eddig is volt kb. 10 milliárd eurós programjuk, tehát igazából 50 milliárd euróval növelik a programjukat.

A hírre a forint erősödni tudott, vagyis inkább az euró gyengült (nézőpont kérdése), de tény az, hogy inkább az euró gyengülése miatt erősödhetett picit a forint. Bár ezt nem tartjuk tartósnak. Tehát ettől a forint még gyenge. 

Egyes elemzők szerint az MNB következő kamatdöntő ülésén, akár kamatcsökkentést is bejelenthet. Tehát tovább csökkenhetnek a betéti kamatok is, ami viszont forint gyengüléshez vezetne. Sajnos csak euróövezeti kötvényeket vásárolnak, így mi ki maradunk a cunamiból. Áttételes hatását azért érezni fogjuk.

A nyugati tőzsdéket az EKB programja felpörgetheti, mivel kötvényekből a részvényekbe vándorol majd a tőke. A londoni, frankfurti tőzsdén kereskedett részvények hasonló emelkedésre számíthatnak, mint az elmúlt években az Egyesült Államok részvényei a FED hasonló kötvényvásárlási programjánál. Sőt Amerikában is pozitívan értékelték az EKB kötvényvásárlását, így ott is emelkedtek a részvények.

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!