Kezdőlap Gazdaság és üzlet Mi történik egy business coachingon? Less be velünk a zárt ajtók mögé!

Mi történik egy business coachingon? Less be velünk a zárt ajtók mögé!

-

A mindennapok során a legtöbb kihívás a munkahelyünkön ér minket. Ez valahol érthető is, hiszen átlagosan talán itt töltjük el a legtöbb időt. Munkahelyi problémáink viszont olyan mélységekig eljuthatnak, hogy lényegesen leromlik a teljesítményünk, illetve problémáink a magánéletünkre is kihatnak.

A cikket vendégszerző írta. A coachvalaszto.hu coach kereső, és közvetítő oldal.

Mikor és hogyan jutunk el odáig, hogy segítséget kérünk? Miért és mire jó a business és az executive coaching?

„Nem forog a kerék”

Ez az a jelenség, amikor azt veszed észre kollégáidon, hogy nem úgy teljesítenek, ahogy szoktak. A beosztottak figyelmetlenek, szétszórtak. A feladatok több időt vesznek igénybe. Kölcsönös bizalomvesztés eredményeként motivációvesztés és konfliktusok alakulnak ki, mely nem csak egyes osztályok, csoportok tagjaira van hatással, hanem a felsővezetőkre is. Önértékelési zavarok jönnek létre a vezetőnél, vezető kiég, vagy túlzottan keménykezűvé, autoriterré válik. Mindezek külső jelei: a kimerültség, frusztráció, fáradtság, ingerültség, feszültség, hanyagság, fásultság, kiábrándultság…, melytől, nem csak a vezető, hanem a szervezet is szenved. Ez pedig sajnos nagyon rossz hatással van a teljesítményre, és így a céges eredményre is.

Ugye nem kell tovább sorolnunk ahhoz, hogy rájöjj, szükséged lehet vezetőként coachra, mind neked, mind a csapatodnak?!

Kihez fordulhatok, ha már tapasztaltam ilyen jeleket magamon?

Ha ez a kérdés megfogalmazódott benned, az már fél siker, mert felismerted, hogy támogatásra van szükséged. Nem szégyen elakadni, nem szégyen segítséget kérni. Sokkal jobb időben lépni, mint hagyni, hogy a te, vagy veled együtt az egész szervezet tönkre menjen.

A coaching nem csak a vezetőnek szólhat, hanem az egész csapatnak. Igen, néha az a legjobb, ha a nem egyedül igyekszel megoldani a problémát, azaz ha nem egyedül játszod Batmant, ha egész szuperhős csapatra van szükség. Nem elég a vezetőt fejleszteni, hiszen a csapattagok mindegyikének hatékonyan el kell látni a feladatait, motiváltnak, és együttműködőnek kell lenni. A csapattagok kommunikációja és elkötelezettsége közvetlen hatással van a teljesítményre.

Különben is elavult elvárás a vezetővel szemben, hogy a neki mindent meg kell oldani, méghozzá egyedül.

A business coaching során az elmúlt években a vezetők által feldolgozott leggyakoribb felmerülő problémák és fókuszálandó területek:

  • Motiváció növelése
  • Célkitűzés
  • Időbeosztás, priorizálás
  • Teljesítménynövelés
  • Empátia fejlesztése
  • Kudarckezelés
  • Burnout megelőzése, kezelése

Az executive coaching a business coaching egyik ága, mely kifejezettem a felsővezetők számára nyújt segítséget, ezeken a problémákon túl a csak őket érintő témákra kiterjedve. Ilyen lehet pl. annak a komplex és finom látásmódnak a kialakítása, mely elengedhetetlen ezen a szinten, vagy a „vezető magányosságának” csökkentése, amely gyakran a felé áradó őszinte kommunikáció hiányából fakad.

Akkor most évekig fog tartani a coaching?

Dehogy! Az első találkozásnál, ha meg van a kölcsönös szimpátia, és tetszik a coach módszere, javaslatot is kapsz az alkalmak számára vonatkozóan. Helyszín lehet akár az irodád, a tárgyalód is, amennyiben ott nem zavarnak, de a coach a bevált helyét is javasolhatja. A lényeg, hogy tudjatok egymásra figyelni, és beszélgetni, a megoldáson dolgozni, anélkül hogy bárki zavarna.

Tapasztalataink szerint, ha te is elkötelezett vagy a változtatás, a fejlődés iránt, és megcsinálod a kapott feladatokat, gyakorlatokat is, akkor akár 2-3 alkalom után már óriási eredményeket tudsz elérni! Ehhez azonban tényleg rád is szükség van. Ha pedig Te változol, akkor az azonnal érződik a környezeteden is, így a hatás megtöbbszöröződik, aminek eredménye a kollégáidon, és az ő hozzáállásukon is látszódni fog!

Ad visszajelzést a business coach? Honnan tudom, mennyit haladtunk?

Természetesen. Általában minden egyes coaching során összegzitek, hol tartotok, és merre érdemes tovább menni, hogyan folytatódjanak a beszélgetéseitek. Ezért is lényegesek a fentebb írt feladatok, amelyekről te is beszámolsz, és azokról a szituációkról szintén, amelyekkel két találkozás között megbirkózol.

Az executive/business coach azt is fogja jelezni számodra, ha már a folyamat végéhez közeledtek. Ezt követően is megkeresheted ad hoc helyzetekben, de azt, amiért megkerested, le fogjátok zárni a megoldással.

Hol találsz business/executive coachokat akikkel érdemes együtt dolgozni?

A coachvalaszto.hu weboldalon különböző szempontok alapján találsz coachot. Fontos számunkra, hogy ebben segíthessünk neked, és csapatodnak. Tapasztalt, hiteles, gyakorlott segítőket találsz platformunkon, akik rendszerint korábban vezetői pozíciókban dolgoztak. A business coachingban elengedhetetlen, hogy a coachnak legyen üzleti, vezetői tapasztalata. Coachaink a honlapon cikkekben osztják meg gondolataikat, melyek elérhetőek a mi blogunkon, és a saját weboldalukon egyaránt. A coachvalaszto.hu célja, hogy olyan coach keresővé váljon, amelyre biztosan támaszkodhatsz, és megoldást lelsz, ha életed bármely terén elakadással szembesülsz.

Kapcsolódó cikkek:

Fotó:  LinkedIn Sales Navigator /Unsplash

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Vendégszerző
Szakértőket hívunk, hogy még hitelesebb információkat kapj különböző területekről. Ezt a cikket egy vendégszerző írta, de természetesen átment a Minner rostán, így a leghasznosabb információkat kapod most is.

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek