Mibe fektessek 2017-ben? #tőzsde #tippek #befektetés

Sokan már tőzsde krachtól félnek, illetve Donald Trump elnökké választása is borzolja a kedélyeket, mi mégis profitot akarunk elérni 2017-ben. A tavalyi év után, ebben az évben is készítettem előrejelzést, reméljük olyan jó lesz, mint a tavalyi. Vágjunk is bele!

Milyen tényezőkre kell figyelni 2017-ben?

 • FED kamatemelés. Az amerikai jegybank előreláthatólag 2-3 alkalommal fog emelni az ottani kamaton. Ennek részvénypiaci és devizapiaci hatása nagy.
 • EKB ez év végéig kitolja a pénzpumpáját, így ebben az évben a két nagy jegybank intézkedései szemben állnak egymással.
 • EURUSD paritás – A legtöbb elemző szerint 2017-ben már ténylegesen közel állunk ahhoz, hogy 1 euró 1 dollár legyen, vagyis a két deviza paritásba kerüljön. Érdemes figyelni az EURUSD-re szóló eladási jelzéseket, mert nagyon nagy eséllyel valósul meg, amivel már profitot lehet reailzálni.
 • Donald Trump – január 20-án beiktatják az új elnököt. Intézkedései kihatással lesznek az egész világ gazdaságára.
 • Európai választások: holland, francia és német választások is lesznek ebben az évben
 • Az olasz bankrendszer csőd közelében van, ami félő, hogy tovább terjedhet más európai országokra, ha azt nem sikerül megfékezni.

Befektetés 2017

Olaj

Először is tisztázzuk, hogy semmi sem biztos, így a következő sorokat úgy vedd, hogy a rendelkezésünkre álló információk alapján a legvalószínűbb eset az lesz, hogy:
– a piac az OPEC a kitermelés csökkentését folyamatosan árazza az olaj árfolyamában, így a vételi oldal erősebb
– az olaj még mindig fontos eleme a világgazdaságnak, így a drasztikus árfolyam csökkenés valószínűsége kevés (2025-2030 után esetleg veszélyezteti majd más “termék”/ nyersanyag…)
– a Goldman Sachs előrejelzése szerint oldalazás és emelekedés várható az árfolyamban 2017-ben. 60 dolláros célárat határozott meg a nagy elemző cég.
– amikor tehát vételi jelzést kapunk az olajra, az nagyobb eséllyel valósul meg (mármint utána a profit), mint a veszteség. (Mikor kapsz vételi jelzést? Ismerd meg a tőzsdét! Kattints ide, és töltsd le a belinkelt ingyenes ebookot, melyből már kellő rálátásod lesz a tőzsdére!)

Miért nem száll még el az olaj árfolyama?
Az amerikaik még növelték is a kitermelést, így az OPEC eddigi árfolyam növelési terve csak kis mértékben sikerült. Így az árfolyam természetesen hektikus is marad, de 47-60 dollár közötti sávban mozoghat 2017-ben.

olajgrafikon

Donald Trump tőzsdei hatása

Trump tervei között szerepel, hogy újjá építi amerikát, illetve élénkíti a belső keresletet. Már most több részvénynél megfigyelhető, hogy az amerikai választások után kilőtt az árfolyamuk. Főleg az infrastruktúrális fejlesztésekhez kapcsolódó szektorokban, részvények esetében.
2017-ben a Trinity Industries (TRN) és a Caterpillar (CAT) lehet az a két cég, ami a legnagyobb haszonélvezője lesz Trump intézkedéseinek. Mindkét részvény esetében 10-30%-os további árfolyam emelkedésre számítanak a befektetők. (Továbbá a fegyveriparra és a kaszinókra is érdemes lesz figyelni, vagyis az ebbe a szektorba tartozó részvényekre.)

Trinity Industries (TRN)
Trump újjá építi Amerikát terve máris megmozgatta a piacokat. Így elérte a vasúti és acélipari termékeket gyártó Trinity Industries részvényt is. A választások után a részvény kilőtt, mivel 2017-től ő is számolhat nem is kevés megrendeléssel. Tudod, a várakozások mozgatják a piacokat. Ezt meg kell fogni!

trnreszveny

caterpillar

Magyar tőzsde

Tudtad, hogy 2016-ban a Budapesti Értéktőzsde 33,79%-ot emelkedett? Sokan lemaradtak erről az emelkedésről, profitról. Az árfolyam így most ért el arra a szintre, csúcsra, ahol még 2007-ben volt. 9 év kellett hozzá. A nagy részvények helyett a BÉT-en most is kisebb részvények felé vettem az irányt.

A Zwack részvényt az osztalék miatt tartom továbbra is. Továbbá a Kulcs-Soft részvény az, amit nemcsak osztalék miatt, hanem spekulációs céllal is veszek.

Kulcs-Soft: Az alábbi ábrán láthatod az árfolyamának alakulását. A cég 10% osztalékot fizet egy részvény után, így emaitt is vonzó. Továbbá külföldön is egyre népszerűbbek az ügyviteli, számlázó szoftverek. Erre a piacra tört most be a Kulcs-Soft is:  A Kulcs-Soft Nyrt. leányvállalatot alapít az USA-ban a BizXpert programja értékesítésére. A programot eddig 70.000-en töltötték le, és első helyen áll a Windows Store-ban a számlázó programok kategóriában. A program a 2017. évtől kezdődően fizetős lesz, és árbevételt jelent a Kulcs-Softnak. Forrás: BÉT

Érdemes körülnézni a BÉT holnapján és az ottani részvényekhez tartozó eredményeket, kimutatásokat átnézni.

screenshot-2017-01-12 (3)

Árfolyam esés? Tőzsde krach?  Pánik?

Érdemes felkészülni arra az esetre is, ha a tőzsdék negatív irányba fordulnának.

Nézzük meg, milyen lehetőségeid vannak, ha szeretnél profitálni:

 • Érdemes eljátszanod a gondolattal, hogy ne csak vételre helyezz el pozíciókat, hanem eladásra is, vagyis shortolj. Ha be akarsz fektetni 10 részvénybe, akkor
  – 5 részvény legyen, melyekre vételre spekulálsz (feltételek: fizessen osztalékot, legyen minimum 5000 munkavállalója, időszakosan vegyél a részvényekből, hogy beátlagold. Főleg bluechip részvényeket válassz).
  – 5 részvény legyen, melyekre eladásra spekulálsz. (feltételek: nem fizet osztalékot, veszteséges, kevés alkalmazott.)
 • Befektetési alap: Ne egy, hanem több befektetési alapba oszd el a pénzed, és legyen olyan, ami nemesfémet is tartalmaz (arany, ezüst). 10 ok, amiért számodra is jó választás a befektetési alap
 • Arany/ezüst: A tőkéd egy részét érdemes elhelyezni nemesfémekbe is, mert ha pánik van, akkor az árfolyam jobban emelkedhet.

A tőzsde rovatot a HotForex szponzorálja, náluk tudsz kereskedni az olajjal, amerikai részvényekkel, arannyal és devizákkal is. Próbáld ki!

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!