KezdőlapTőzsdeMibe fektessek 2017-ben? #tőzsde #tippek #befektetés

Mibe fektessek 2017-ben? #tőzsde #tippek #befektetés

-

Sokan már tőzsde krachtól félnek, illetve Donald Trump elnökké választása is borzolja a kedélyeket, mi mégis profitot akarunk elérni 2017-ben. A tavalyi év után, ebben az évben is készítettem előrejelzést, reméljük olyan jó lesz, mint a tavalyi. Vágjunk is bele!

Milyen tényezőkre kell figyelni 2017-ben?

 • FED kamatemelés. Az amerikai jegybank előreláthatólag 2-3 alkalommal fog emelni az ottani kamaton. Ennek részvénypiaci és devizapiaci hatása nagy.
 • EKB ez év végéig kitolja a pénzpumpáját, így ebben az évben a két nagy jegybank intézkedései szemben állnak egymással.
 • EURUSD paritás – A legtöbb elemző szerint 2017-ben már ténylegesen közel állunk ahhoz, hogy 1 euró 1 dollár legyen, vagyis a két deviza paritásba kerüljön. Érdemes figyelni az EURUSD-re szóló eladási jelzéseket, mert nagyon nagy eséllyel valósul meg, amivel már profitot lehet reailzálni.
 • Donald Trump – január 20-án beiktatják az új elnököt. Intézkedései kihatással lesznek az egész világ gazdaságára.
 • Európai választások: holland, francia és német választások is lesznek ebben az évben
 • Az olasz bankrendszer csőd közelében van, ami félő, hogy tovább terjedhet más európai országokra, ha azt nem sikerül megfékezni.

Befektetés 2017

Olaj

Először is tisztázzuk, hogy semmi sem biztos, így a következő sorokat úgy vedd, hogy a rendelkezésünkre álló információk alapján a legvalószínűbb eset az lesz, hogy:
– a piac az OPEC a kitermelés csökkentését folyamatosan árazza az olaj árfolyamában, így a vételi oldal erősebb
– az olaj még mindig fontos eleme a világgazdaságnak, így a drasztikus árfolyam csökkenés valószínűsége kevés (2025-2030 után esetleg veszélyezteti majd más “termék”/ nyersanyag…)
– a Goldman Sachs előrejelzése szerint oldalazás és emelekedés várható az árfolyamban 2017-ben. 60 dolláros célárat határozott meg a nagy elemző cég.
– amikor tehát vételi jelzést kapunk az olajra, az nagyobb eséllyel valósul meg (mármint utána a profit), mint a veszteség. (Mikor kapsz vételi jelzést? Ismerd meg a tőzsdét! Kattints ide, és töltsd le a belinkelt ingyenes ebookot, melyből már kellő rálátásod lesz a tőzsdére!)

Miért nem száll még el az olaj árfolyama?
Az amerikaik még növelték is a kitermelést, így az OPEC eddigi árfolyam növelési terve csak kis mértékben sikerült. Így az árfolyam természetesen hektikus is marad, de 47-60 dollár közötti sávban mozoghat 2017-ben.

olajgrafikon

Donald Trump tőzsdei hatása

Trump tervei között szerepel, hogy újjá építi amerikát, illetve élénkíti a belső keresletet. Már most több részvénynél megfigyelhető, hogy az amerikai választások után kilőtt az árfolyamuk. Főleg az infrastruktúrális fejlesztésekhez kapcsolódó szektorokban, részvények esetében.
2017-ben a Trinity Industries (TRN) és a Caterpillar (CAT) lehet az a két cég, ami a legnagyobb haszonélvezője lesz Trump intézkedéseinek. Mindkét részvény esetében 10-30%-os további árfolyam emelkedésre számítanak a befektetők. (Továbbá a fegyveriparra és a kaszinókra is érdemes lesz figyelni, vagyis az ebbe a szektorba tartozó részvényekre.)

Trinity Industries (TRN)
Trump újjá építi Amerikát terve máris megmozgatta a piacokat. Így elérte a vasúti és acélipari termékeket gyártó Trinity Industries részvényt is. A választások után a részvény kilőtt, mivel 2017-től ő is számolhat nem is kevés megrendeléssel. Tudod, a várakozások mozgatják a piacokat. Ezt meg kell fogni!

trnreszveny

caterpillar

Magyar tőzsde

Tudtad, hogy 2016-ban a Budapesti Értéktőzsde 33,79%-ot emelkedett? Sokan lemaradtak erről az emelkedésről, profitról. Az árfolyam így most ért el arra a szintre, csúcsra, ahol még 2007-ben volt. 9 év kellett hozzá. A nagy részvények helyett a BÉT-en most is kisebb részvények felé vettem az irányt.

A Zwack részvényt az osztalék miatt tartom továbbra is. Továbbá a Kulcs-Soft részvény az, amit nemcsak osztalék miatt, hanem spekulációs céllal is veszek.

Kulcs-Soft: Az alábbi ábrán láthatod az árfolyamának alakulását. A cég 10% osztalékot fizet egy részvény után, így emaitt is vonzó. Továbbá külföldön is egyre népszerűbbek az ügyviteli, számlázó szoftverek. Erre a piacra tört most be a Kulcs-Soft is:  A Kulcs-Soft Nyrt. leányvállalatot alapít az USA-ban a BizXpert programja értékesítésére. A programot eddig 70.000-en töltötték le, és első helyen áll a Windows Store-ban a számlázó programok kategóriában. A program a 2017. évtől kezdődően fizetős lesz, és árbevételt jelent a Kulcs-Softnak. Forrás: BÉT

Érdemes körülnézni a BÉT holnapján és az ottani részvényekhez tartozó eredményeket, kimutatásokat átnézni.

screenshot-2017-01-12 (3)

Árfolyam esés? Tőzsde krach?  Pánik?

Érdemes felkészülni arra az esetre is, ha a tőzsdék negatív irányba fordulnának.

Nézzük meg, milyen lehetőségeid vannak, ha szeretnél profitálni:

 • Érdemes eljátszanod a gondolattal, hogy ne csak vételre helyezz el pozíciókat, hanem eladásra is, vagyis shortolj. Ha be akarsz fektetni 10 részvénybe, akkor
  – 5 részvény legyen, melyekre vételre spekulálsz (feltételek: fizessen osztalékot, legyen minimum 5000 munkavállalója, időszakosan vegyél a részvényekből, hogy beátlagold. Főleg bluechip részvényeket válassz).
  – 5 részvény legyen, melyekre eladásra spekulálsz. (feltételek: nem fizet osztalékot, veszteséges, kevés alkalmazott.)
 • Befektetési alap: Ne egy, hanem több befektetési alapba oszd el a pénzed, és legyen olyan, ami nemesfémet is tartalmaz (arany, ezüst). 10 ok, amiért számodra is jó választás a befektetési alap
 • Arany/ezüst: A tőkéd egy részét érdemes elhelyezni nemesfémekbe is, mert ha pánik van, akkor az árfolyam jobban emelkedhet.

A tőzsde rovatot a HotForex szponzorálja, náluk tudsz kereskedni az olajjal, amerikai részvényekkel, arannyal és devizákkal is. Próbáld ki!

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek