Milyen egy vállalkozói szemléletváltó nap? Kipróbáltam!

Dátum

Megosztás

Ismered Biros Leventét? Az Onlinemárkaboltok vállalkozás felskálázásával került fel a hazai sikeres cégvezetők táborába. Az 50 fős vállalkozása vérkeringésébe már csak havonta egyszer csatlakozik be. Mindeközben elindította Szemléletváltó Közösségét, amelyben átadja azt a szemléletet, amivel ma egy jól prosperáló csapatot, vállalkozást fel lehet építeni. Én is tudni akartam, hogyan is csinálta ezt, így részt vettem a Szemléletváltó programjai közül a Meglökő napon. 

Csépe Gábortól, az importőrünktől korábban már sok jót hallottam a Szemléletváltóról. Sőt, volt olyan, hogy egy Szemléletváltó hétvége után Gábor és csapata olyan feltüzelve állt neki hétfőn a munkának, hogy tudni akartam, mi is történt ott. Talán már meséltem nektek, hogy néhány éve átkapcsolt nálam valami. Egy másik üzleti magazin akkori főszerkesztője szegezte nekem a kérdést, hogy: „Milán mi lenne a Minnerrel, ha elütne a villamos, vagy szívrohamot kapnál?” – Nos, ez elindított a szervezetfejlesztés rögös útján.

Mikor belevetettem magam és már 2 főért voltam felelős, akkor egyik nap sétáltam haza és a következőt mondtam egyik üzleti partneremnek: A szervezetfejlesztéshez képest a marketing olyan, mintha lefőznél reggel egy kávét, abszolút rutin tevékenység és könnyű. A munkaerő kérdések pedig legalább egy kávézónyitással, üzemeltetéssel egyenlők, ha már a hasonlatnál maradunk. Voltak nehézségek, de szeretném a legjobban csinálni, főleg, hogy a tervben van a nagyobb skálázódás, bővülés. 

A kérdések, amelyek kavaroghatnak benned is KKV-ként a csapatépítés területén: 

  • Hogyan tudjuk elérni, hogy önállóan dolgozzanak a munkavállalók?
  • Hogyan tudjuk elérni azt, hogy „megtalálják a munkát”?
  • Hogyan tudjuk elérni, hogy növeljék a teljesítményüket? (igen lehet növelni –- Levente a Szemléletváltó Meglökő napon sok ilyen példát hozott.);
  • A belső drive, és a munkavállalói motiváció szintén fontos téma, hiszen szeretnénk megtartani a legjobb munkaerőnket. 
  • És a legfontosabb: Hogyan tudunk olyan önműködő vállalkozást csinálni, hogy vagy a háttérbe tudjunk menni, vagy már csak a cégstratégiával kelljen foglalkozni?

A Szemléletváltás Biros Leventééknél

2 hete vettem részt a Meglökő napra keresztelt egynapos üzleti programon. Ahogy a nevében is benne van, a cél: Meglökjön, elindítson. Rajtam kívül 5 cégvezető vett részt. Mogyoródon egy lakóparkban, igazán inspiráló helyen került sor a szermléletváltásunkra. Nos igen, akinek mondtam, hogy hová megyek utána mindenki kérdezte:

 “Na? Megtörtént a szemléletváltás?” 

Lássuk mi történt!! 

Fontos előfeltétele volt a részvételnek, hogy elolvassuk Biros Levente könyvét. Amelynek címe: Mindig többet ADNI – 52 szemléletváltó tanulság a mókuskerékől a négymilliárdig (Olvass bele a könyvbe itt)

A könyv első része minden vállalkozót magával fog ragadni, hiszen olyan szituációkról mesél Levente, amihez hasonló velünk is megtörténhetett már, természetesen fontos tanulságokat kapunk az egyes fejezetekben. Aztán áttérünk arra a részre, ami számomra is sok újdonsággal szolgált. Ez pedig a csapatépítés, szervezetfejlesztés, önműködő vállalkozás. A hazai szemlélet a szervezetfejlesztés területén valahol a nulla alatt van. Rengeteg rossz mintát veszünk át korábbi munkahelyünkről, és a cégkultúra legtöbb esetben a hazai cégeknél ismeretlen fogalom. A könyv segít benne, hogy jobban megértsük a munkavállaói motivációt, és hogy erre mi miként tudunk úgy reagálni, hogy szó szerint olyan körülményt teremtsünk, ami az egyik fejezet cím is a könyvben: Boldogság mint cégkultúra. 

Hogyan hozta létre ezt a jól működő 50 fős vállalkozást? Elmondja! 

A Szemléletváltón főleg arra helyezik a hangsúlyt, hogy eszméletlen motivált és termelékeny csapatunk legyen. Tehát a fő irány a szervezetfejlesztés. A Meglökő napon természetesen mindenkinél üzleti modell kérdésekben is segítettük egymást, és Levente is minket. Levente több év alatt egy ma már több mint 50 fős, 4 milliárd forgalmú vállalkozást épített fel (Onlinemárkaboltok), mindezt úgy, hogy már több éve a háttérbe is tudott menni. Havonta egyszer megy már csak be a cégéhez! Ki ne akarná ugyanezt, vagy hasonló célt elérni?! Oké, én szeretem a munkámat, később is szeretnék aktív lenni, de önműködő szervezet létrehozása elég jó cél. És van az a pont, amikor szomjazunk az új kihívásokra. Első lépcsőfok ebben az esetben a csapatépítés és utána jöhetnek az új célok. 

Ahogy párom kérdezte, miután úton voltam hazafelé: „Na, megtörtént a szemléletváltás?”. Természetesen meséltem neki, hová megyek. Említettem is neki, hogy a hazai szervezeti kultúrát nézve, és hogy milyen gyatra mintát kaptam eddig, naná, hogy egy ilyen nap változást tud bele vinni az ember szemléletébe. De a Meglökő nap egy lépés az úton. Egyrészt most is éppen azon vagyok, hogy feldolgozzam az ott hallottakat, leírtakat. Elég jó támpontokat írtam fel, hogy a Minnernél mit alkalmazzunk a munkatársak motivációjában (de még a toborzásnál, munkatárs megtartásnál is). Én „A” listás munkatársakat akarok néhány év múlva is, ahogy most is azok vannak (meg is kell őket tartani). A válasz, a teljes szemléletváltás még nem történt meg, de jó úton vagyok. 

Tetszett a Meglökő napon az a sok példa, amit Levente hozott. Döbbenet volt látni, hogy milyen termelékenység növekedésre képesek az emberek egy jó rendszerben. Jegyzeteltem több oldalnyit, még mindig nem értem a végére feldolgozni mindent, de már elkezdtem beépíteni a vállalkozásomba. 

És itt még nem áll meg a szemléletváltás folyamata. Lehetőség van Szemléletváltó hétvégén is részt venni, ahol olyan sikeres cégvezetők előadásait hallgathattak már a résztvevők, mint  Moldován András, Kürti Sándor, Geszti Péter, Wolf Gábor, Balogh Levente, Forray Niki és Avidor András – csak hogy néhányat említsünk a rendezvény korábbi kiemelkedő előadói közül – idén Balogh Petya, Perényi András, Varga Sándor, Méhész Mónika, Belák Gábor és Balla-Wohlfarth Csilla.  A tagok a nagyszabású rendezvények mellett belső tréningeket, mastermindokon, személyes konzultációkon vehetnek részt, a kötetlenebb eseményeken pedig gyümölcsöző kapcsolatot építhetnek ki kifejezetten olyan vállalkozókkal, akik hasonló értékrenddel, világlátással, célokkal rendelkeznek, és hisznek az etikus vállalkozás értékteremtő erejében.

Én elindultam ezen az úton! Most te jössz! Ajánlom figyelmedbe a Szemléletváltót, jó kezdés lesz számodra is a Meglökő nap, amelynek pozitív hullámai számomra is még tartanak. Kattints ide és jelentkezz a következő szabad időpontra! Találkozunk az egyik Szemléletváltó programon? 

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!