Milyen esetben kártalanítja a BEVA a Buda-Cash-es ügyfeleket

A Buda-Cash botrány körül még mindig sok a kérdőjel, főleg az összegek nagyságrendjével, illetve az ügyfelek kárának mértékével kapcsolatban. Az ügyfelek szempontjából legfontosabb kérdés, hogy az ő részvényük ténylegesen tulajdonukban volt e. Amennyiben csak papíron volt az övék, és ezt meghamisította a BC, akkor sajnos aki több millióval volt a cégnél, ő sokat bukhat rajta.

A BEVA akkor kártalanít (csak a brókercégnél vezetett számlákra vonatkoznak),

  • ha egy ügyfélnek elvileg volt részvénye, de azt a Buda-Cash (BC) csalás miatt nem tartott nyilván. Sajnos, amennyiben az adott ügyfél portfóliójának értéke több, mint 20 ezer euró, akkor az előbb említett összeg feletti részt bukta, nem kerül kifizetésre. A részvények, és instrumentumok értékének megállapításánál a vizsgálat megkezdése előtti 180 nap átlagárát veszik figyelembe. Fontos korlát még az is, hogy 1 millió forintig 100%-a, 1 millió feletti rész 90%-a csak a kártalanítási összeg, de legfeljebb az előbb említett 20 ezer euró.
  • ha készpénze volt az ügyfélnek a BC-nél, ezt összesítve nézik az előbb említett ponttal, tehát 20 ezer euróig kártalanít a BEVA

Mikor lehet nyugodt az ügyfél?
Ha a részvényei jól szerepelnek a nyilvántartásban, és ténylegesen az ő tulajdona, akkor minden részvényt megkap. Ebben az esetben a BEVA nem csinál semmit, hiszen minden rendben. Ennek kivizsgálása ügyfelenként történik.

Itt persze felmerül a kérdés, ha van készpénze, amit éppen nem fektetett be sehová, abban az esetben ez a fent említett kártalanítás lép életbe, max 20 ezer euróig.

A tegnapi híradóban például egy BC-s ügyfél azt mondta, 150 millió forint készpénzt akart felvenni, be is adta a kérelmét hétfőn. Ebben az esetben mivel nem volt részvénye, ez készpénz volt, így ez a Buda-Cash könyveiben szerepel, tehát ilyenkor lép közbe a BEVA, és kártalanít, de sajnos csak 20 ezer euróig.

Ha igaz, amit az MNB állít, akkor az ügyfélszámlák, kimutatások meghamisítása miatt többen is a fent említett BEVA kártalanításra számíthatnak, és a nem létező részvényeiken így sokat buknak. A BEVA akkor lép közbe, ha a Buda-Cash felszámolási eljárása elindul. De fontos az is, hogy az érintetteknek külön igénybejelentő lapot kell kitölteniük majd, ezután 90 napon belül a BEVA elbírálja a kérelmet, és értesíti az igénylőt. Ha ez így marad, akkor akár 1 évig is eltarthat, míg a pénzükhöz jutnak a károsultak.

További cikkek a Buda-Cash üggyel kapcsolatban
Schobert Norbit is, illetve a Norbi Update részvényeseit is érinti a Buda-Cash ügy

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!