Milyen esetben kártalanítja a BEVA a Buda-Cash-es ügyfeleket

A Buda-Cash botrány körül még mindig sok a kérdőjel, főleg az összegek nagyságrendjével, illetve az ügyfelek kárának mértékével kapcsolatban. Az ügyfelek szempontjából legfontosabb kérdés, hogy az ő részvényük ténylegesen tulajdonukban volt e. Amennyiben csak papíron volt az övék, és ezt meghamisította a BC, akkor sajnos aki több millióval volt a cégnél, ő sokat bukhat rajta.

A BEVA akkor kártalanít (csak a brókercégnél vezetett számlákra vonatkoznak),

  • ha egy ügyfélnek elvileg volt részvénye, de azt a Buda-Cash (BC) csalás miatt nem tartott nyilván. Sajnos, amennyiben az adott ügyfél portfóliójának értéke több, mint 20 ezer euró, akkor az előbb említett összeg feletti részt bukta, nem kerül kifizetésre. A részvények, és instrumentumok értékének megállapításánál a vizsgálat megkezdése előtti 180 nap átlagárát veszik figyelembe. Fontos korlát még az is, hogy 1 millió forintig 100%-a, 1 millió feletti rész 90%-a csak a kártalanítási összeg, de legfeljebb az előbb említett 20 ezer euró.
  • ha készpénze volt az ügyfélnek a BC-nél, ezt összesítve nézik az előbb említett ponttal, tehát 20 ezer euróig kártalanít a BEVA

Mikor lehet nyugodt az ügyfél?
Ha a részvényei jól szerepelnek a nyilvántartásban, és ténylegesen az ő tulajdona, akkor minden részvényt megkap. Ebben az esetben a BEVA nem csinál semmit, hiszen minden rendben. Ennek kivizsgálása ügyfelenként történik.

Itt persze felmerül a kérdés, ha van készpénze, amit éppen nem fektetett be sehová, abban az esetben ez a fent említett kártalanítás lép életbe, max 20 ezer euróig.

A tegnapi híradóban például egy BC-s ügyfél azt mondta, 150 millió forint készpénzt akart felvenni, be is adta a kérelmét hétfőn. Ebben az esetben mivel nem volt részvénye, ez készpénz volt, így ez a Buda-Cash könyveiben szerepel, tehát ilyenkor lép közbe a BEVA, és kártalanít, de sajnos csak 20 ezer euróig.

Ha igaz, amit az MNB állít, akkor az ügyfélszámlák, kimutatások meghamisítása miatt többen is a fent említett BEVA kártalanításra számíthatnak, és a nem létező részvényeiken így sokat buknak. A BEVA akkor lép közbe, ha a Buda-Cash felszámolási eljárása elindul. De fontos az is, hogy az érintetteknek külön igénybejelentő lapot kell kitölteniük majd, ezután 90 napon belül a BEVA elbírálja a kérelmet, és értesíti az igénylőt. Ha ez így marad, akkor akár 1 évig is eltarthat, míg a pénzükhöz jutnak a károsultak.

További cikkek a Buda-Cash üggyel kapcsolatban
Schobert Norbit is, illetve a Norbi Update részvényeseit is érinti a Buda-Cash ügy

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)