Mit vegyek fel üzleti tárgyalásra, találkozóra? Magyarországi öltözködési trendek az üzleti életben

Annyi sztorim van a hazai üzleti tárgyalások öltözködési trendjeire, hogy több órán át kellene olvasnod ezt a cikket, hogy a végére érjünk. Természetesen lerövidítem a mondandómat, és csak a lényegre szorítkozunk, hogy a megfelelő tippeket kapd, hogy megfelelő legyen az üzleti megjelenésed. Kezdjük egy érdekes tippel!

Ha divatra gondolunk, akkor az olaszok azonnal az eszünkbe jutnak. A külföldi sajtó egyértelműen az üzleti divat diktálásában is az olasz Gianluca Vacchi-ra teszi a voksát. Az olasz milliomost (euróban) több millióan követi Instagram oldalán és bár vannak merészebb összeállításai mindenképpen az elegáns megjelenéséről híres. Gianluca egy csomagolócéget örökölt, jelenleg mellékesben DJ, nemrég múlt 50 éves.

Breakfast..towards Zurich #gvlifestyle

A post shared by Gianluca Vacchi (@gianlucavacchi) on

Kit érdemes itthon követni?

Kiemelném Schiffer Miklóst, aki meghatározója a hazai férfidivatnak.

Habana's flavour

A post shared by Schiffer Miklós-Stílus (@schiffermiklos_style) on

 

Sztorik – tapasztalatok

Hála az égnek, hogy az utóbbi években kicsit lazább lett a hazai üzleti élet dress code-ja. Sőt, még további könnyebbség, hogy farmer-póló, farmer-ing párosítással sem lőhetünk mellé, és az is pozitívum még, hogy pólóban sem tűnünk ügyeskedő, seftes vállalkozónak. Ide tartozik még az is, hogy a vállalkozók megítélése is nagyon pozitívan változott az utóbbi időben. Az USA-ban egyébként is lazább az öltözködés még üzletemberek közötti tárgyalások esetében is, de érdekesség, hogy a nagyon konzervatív brókercégek tavaly 2017-ben kezdték el bejelenteni, hogy brókereiknek nem kötelező már öltönyben dolgozniuk.
A marketinges = Brókerként belém nevelték, hogy tárgyalás = öltöny. Szóval a Minner első időszakában bizony üzleti megbeszélésekre abban mentem. Egyszer egy multihoz mentem első fordulóra, az online marketingjüket szervezték ki. Mikor bementem azt hitte a recepciós, hogy az egyik új területi képviselőjük vagyok 🙂 Az üzlet egyébként összejött. Utána váltottam és vettem sok kockás inget 🙂
A startup = A karácsonyi Minneres brainstormingon mesélte egyik olvasóm, hogy velük Ausztriában történt egy vicces sztori. A startupjuk iránt új ausztriai befektetői csoport érdeklődött. Természetesen felvették a legszebb öltönyüket a befektetők előtti prezentációhoz. Mikor beléptek a tárgyalóba akkor szembesültek vele, hogy csak ők vannak öltönyben, mindenki más póló, rövid gatya… Több tíz millió forint befektetésről tárgyaltak. Az üzlet egyébként összejött, de azt mondta, igen kellemetlenül érezték magukat.

Szakaszok a te saját öltözködési trendedben

Ez a rész most férfiaknak szól. Nőknek szerintem sokkal könnyebb üzletiesen, de mégis lazán öltözködniük. (Később majd frissül hölgyeknek szóló tippekkel is a cikk).

Amikor még tepersz és nem vagy elég elismert
Ing – farmer/egyéb üzleties nadrág kombináció:  Én 2014-től fogva, mióta a Minnert üzemeltetem, azt akartam elérni a személyes márkaépítés területén, hogyha valakivel tárgyalok, akkor ő engem “inges vállalkozóként” azonosítson. Öltönyt elvétve hordok, csak nagyobb konferenciákon.
Teszt: Gondolj valamelyik ismerősödre, majd az öltözködésére! Meg tudod mondani, hogy átlagban milyen ruhát visel? Nos ezt a gondolatmenetet használom én, vagyis azt, hogy a másiknak elegáns üzletemberként jussak az eszébe. Ebben az első szakaszban, amikor még valaki nem eléggé befutott, nincs eléggé felfutott üzlete, mindenképpen érdemes legalább inget viselni. A bizalom egyik eszköze is egyben. Egy üzleti megbeszélésre öltönyt felvételét feleslegesnek tartom. Lehetsz anélkül is elegáns vagy stílusos.

Amikor már stabilitás és az alap népszerűség megvan
Ma már merek tárgyalni pulóverben is. Persze ügyféltől függ. Ezt már második szakasznak tekintem, amikor vegyesen lehet öltözködni, természetesen többségében, főleg új ügyfél esetében még mindig az inget preferálom, de akivel már többedszer találkozom, előtte már mutatkozom pulóverben, sőt pólóban is.
Cipő?: tornacipőt vagy sport cipőt felejtsd el! Minden más, amiben elegáns vagy stílusos vagy, mehet!

Egyéb ötlet/tipp:
Férfiként a sportzakók elég jól passzolnak a jelenlegi hazai üzleti tárgyalásokhoz. Azt is mondhatnám, hogy nem lőhetünk vele mellé.

Tesztelés = Ismertek. Mindent, amit csak tudok, letesztelek, kipróbálom. Szóval leteszteltem, hogy akivel már egyszer találkoztam, tárgyaltam, vagy akár már az ügyfelem is, velük pulóverben, sőt kapucnis, vagy ahhoz hasonló pulóverben találkozom. És bejött! Ugyanúgy további sikeres üzleteket kötöttünk így. Legutóbb egy multihoz mentem be pulóverben tárgyalni, igaz, influencer marketing volt a téma, szóval még a kapucnis pulóver oda való is volt. A legnagyobb megdöbbenésemre a tárgyaló partnerem is abban volt. 🙂

Események/rendezvények öltözködés

Természetesen az üzleti rendezvényekre érdemes mindig öltönyben menni, lehetőleg sötétben (kék vagy fekete). Amikor csak valami laza előadás van, mondjuk mint a Minner ingyenes Lurdy Mozis előadásai, ott természetesen még a pulóver – nadrág (farmer) kombináció is megfelelő. Én főleg konferenciákra, üzleti találkozókra javaslom az öltönyt, üzleties megjelenést.

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!