KezdőlapGazdaság és üzletMost akkor jó a távmunka vagy nem? A WordPress bezárta irodáját, mert...

Most akkor jó a távmunka vagy nem? A WordPress bezárta irodáját, mert mindenki távmunkában dolgozik a cégnél, közben az IBM visszahívta az otthonról dolgozókat

-

Miközben több hír jön arról, hogy egyre szabadabban dolgozhatnak az emberek, és nő a távmunkában dolgozók aránya, addig az IBM hirtelen bejelentette, hogy visszarendeli a távmunkában dolgozókat, és aki nem megy be a céghez dolgozni elbocsájtják. Nagy érvágás lehet ez az otthonról dolgozó IBM munkatársaknak. Több olyan terület is van, melyeknél nem volt eddig kötelező mindennap bent lenni a cégnél, hanem otthonról tudtak dolgozni a munkatársak. Külföldi sajtóban az IBM lépést inkább bújtatott leépítésnek tartják, nem mint távmunka elleni lépést. Mindenesetre érdekes. De nézzük tovább!

A WordPress (ilyen weblapmotor fut a Minner alatt is) vezérigazgatója rádöbbent, hogy a programozóik és további munkatársak mind-mind otthonról dolgoznak, és szinte senki nem jár be az 1400 nm-es irodába. Így hosszas mérlegelés után úgy döntött, bezárja az irodát, és innentől minden online megy.

Jó a távmunka?

Valójában a távmunkás lehetne az alvállalkozós egyik modern szinonimája is. Bár nem teljesen fedik egymást, mégis nagyon sok közös van bennük. Az IBM lépése nem a távmunka ellen van, hanem inkább, ahogy fent is írtam egy bújtatott leépítést eszközöltek. Egyre jobban átalakulóban van a napi munkaidő meghatározása, és már nagyon sok helyen nem a reggel 9-től délután 5-ig tartó munkaidő a divat, hanem kicsit lazább a gyeplő. Sok olyan munkaterület van, amihez nem kell bent lenni az irodában. Az IBM egyébként többször is kampányolt a távmunka mellett, és kiderült a kutatásukból, hogy a távmunkában dolgozók sokkal kiegyensúlyozottabbak, és lojálisabbak a cég iránt, mint a bent dolgozók (ezért is furcsa a visszahívásuk).

Távmunka > biztos állás alvállalkozóként
A távmunkával dolgozók annyiban különböznek az olyan vállalkozóktól, akik elvállalnak projekteket, hogy így be is vannak biztosítva pénzügyileg, vagyis jobban, mint egy vállalkozó, aki apróbb munkákat végez egy cégnél külsősként.

Szabadúszó vállalkozás ötletek a Minneren:

Forrás: HWSW, Quarz
Fotó! X Y/Flickr

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek