szombat, január 16, 2021

Most akkor mi a helyzet a Norbi részvénnyel?

Sokszor azt érzem, hogyha a Norbi Update részvényről beszélek mindenki kiröhög. Abban egyetértek, hogy Norbi egy megosztó személyiség, sokan utálják, viszont van egy réteg aki imádja. A Buda-Cash csődje, botránya sem tett jót a cég megítélésének, mivel az Update részvények kibocsátását ők bonyolították le, így rengeteg ügyfél részvénye ragadt a cégnél. Mi a helyzet a céggel? Teljesíti az ígéreteket?

Átnéztem a cég 2014. évi jelentését, és nem láttam kivetni valót az adatokban, sőt a cég 30 forint osztalékot is fizetett május 29-én. Ez így egy részvényre, vagyis a befektetett tőkére nézve, több mint 3%-os osztalékot jelent. Az osztalék fizetés óta az árfolyam erős korrekcióban van, vagyis inkább lejtmenetben. Utolsó ár 801 forint volt.

Új üzletek
Norbi nem tétlenkedik, és nyílnak folyamatosan az új üzletek. Legutóbbi közleményéből kiderül, hogy a Nagyvárad és Bécs után, most Prágában nyílt egy új Update1 bolt. Európai terjeszkedése tehát aktívan folyik.

2015. I. negyedév
Az első negyedévben rengeteg költség elment marketingre és az új üzletek nyitására. Az árbevétel 5%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Sajnos az első negyedév deficites lett, vagyis veszteséges.

Részvény
A forgalom alacsony a részvényen, ami egy kicsit aggasztó. A cég kilátásai viszont nem olyan rosszak. A következő negyedéves jelentést megvárnám, és akkor döntenék a vásárlásról. Egy kis kockázatot megér a cég. A marketing költségek remélhetőleg a második negyedévben már nem viszik negatívba az eredményt. 1000 Forint alatt jó vételi lehetőséget kínál a részvény, véleményem szerint 2-3 év alatt 1500 Forintig fel kúszhat a részvény.

Fotó: Norbi Update/Facebook

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

Január 15-én lesz 20 éve, hogy elindult az online enciklopédia. Már több mint 55 millió szócikk található rajta, havonta 22 milliárdos nézettséget tud felmutatni. A Wikipédia adományokból tartja fenn magát, nincsenek rajta reklámok, bár a márkák is jelen vannak rajta.

MinnerInstant

A napokban nagyon népszerű lett a 444.hu egyik tartalma, ami a kiégésről szó. Igazán átfogó anyag lett, csak ajánlani tudom:

Fiatal felnőttek, akiknél a kiégés az alapállapot – 444.hu

És itt vannak erről a Minner anyagai is:

MinnerInstant

Ezen biztosan felnevetnek a nagyon hívő bitcoinosok. De minden végletet meg kell vizsgálni. Az Azonnali.hu -n egy átfogó cikket találtam a témában, ami körbe rájra az ellen oldalt. Ebből kiragadok most egy részt:

Eddig legalább nyolc Nobel-díjas közgazdász fejtette ki arról véleményét, hogy a bitcoin egy spekulatív lufi, köztük

A cikket itt tudod teljesen elolvasni.

MinnerInstant

Pearson Prentice Hall kutatásából kiderült, hogy az emberek 65%-a az információt csak akkor tudta teljesen feldolgozni, ha az vizualizálva is volt. Ha csak hanggal, vagy csak szöveggel volt, a figyelmük hamar lankadt, elkalandozott, vagy üveges tekintettel bár nézték, agyuk nem fogott fel semmit.

Az MIT kutatóinak mérései alapján egy szempillantás alatt 8 képet is képesek vagyunk feldolgozni. (13 milliszekundum egy kép feldolgozása, 100 milliszekundum egy pislogás. Ugyanezen kutatás szerint az agyunkba továbbított információ 90% -a vizuális, a fennmaradó 10% pedig az érzékeink többi része között oszlik meg (pl. hallás, tapintás…).  

Látod! A kép nekünk is segített! Irány az a cikk, ami még tovább segít ebben: Amikor a vevőd hülyeséget kérdez, amögött még több száz, sőt akár több ezer elszalasztott…

MinnerInstant

Alig 6 napja posztoltam arról, hogy Livermore egykori tanai szerint 30 000-ről 40 000-ig lazán el tud száguldani, mert lendületben van a bitcoin. És valóban. Érdemes elolvasni Jesse Livermore tanairól szóló könyvet, a címe: Egy spekuláns feljegyzései


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

További friss cikkek