Most ennyire hülyék a Burger King részvényesei?

A Burger King bejelentette, hogy meg szeretné (tervezi) venni a kanadai székhelyű fánkban és kávéban utazó Tim Hortons társaságot. A befektetők és az elemzők szerint a felvásárlás oka az adóelkerülés, mivel Kanadában alacsonyabb az adó. Ha a felvásárlás megvalósul akkor egy teljesen új cég jön létre Kanadai székhellyel.

Az egyik legviccesebb, hogy a két cég piaci kapitalizációja, azaz értéke között elenyésző a különbség, a Burger Kingnek 11 milliárd, a Tim Hortonsnak 9,9 milliárd dollár az értéke. A hírre mindkét cég árfolyama emelkedett közel 20%-ot.

Az a kérdés a részvényeseknek melyik rész tetszett, a felvásárlás, vagy maga az adóelkerülés. Az látszott a részvények emelkedéséből, hogy a befektetők támogatják a két céget. De érdekes helyzet áll így elő. A legtöbb amerikai cég próbálja elkerülni a 40%-os amerikai adót, ezért megy valamelyik alacsonyabb adóval rendelkező országba. De ez rossz a befektetőknek, mivel a cég értéke lehet, hogy nő, de nehezen tudják a részvényeseknek odajuttatni a profitot. Igaz van rá mód, részvény visszavásárlási programokkal,(erre itt az Apple példája), kötvény kibocsátással.

És itt jön az ellentmondás, sok befektető kritizálja a részvénytársaságok hasonló megmozdulásait. Mivel sok idő, mire a befektető a profitjához (osztalék, vagy árfolyam növekedés) hozzájuthat, ez növeli a kockázatát.Ez kihat az árfolyamra, ami pedig nem fog annyival növekedni, mint mondjuk az adott vállalat profitja. Persze ettől még nem hülyék a részvényesek, mivel a hír alapjába véve jó, igaz a felvásárlás még nem valósult meg.

Tehát merre mehet az árfolyam? A felvásárlás hírét már beárazták így, tehát jobban nem emelkedhet. Ha nem valósulna meg a felvásárlás akkor eleve csökkenne. A csökkenés mellett a másik érv, a fent leírt okok, sajnos hiába alacsony az adó, az a részvényeseknek nem mindig jó. A harmadik érv, minden lyukat be kell tömni. Az árfolyam általában a hasonló réseket betölti, tehát visszatér arra a szintre. Tehát vagy oldalazás, vagy csökkenés várható az elkövetkező időszakban. Az árfolyam esést kicsit kockázattal is meg lehet játszani már, mivel a 34-35 dollár jó kiszállási pont lehet, ha a részvény mégis emelkedne. (A magyar brókercégeknél is lehet árfolyam esésre játszani)

burger king részvény aug

 

Borítókép: wikipedia, Drezdai Burger King

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!