Most meg 200 dolláros olajárról beszélnek?

Az OPEC főtitkára 200 dolláros olajárat prognosztizál, ha tovább folytatódik az olajcégek leépítése, beruházásaik leállása. Abdalla El-Badri hétfői interjújából kiderül, hogy az igaz, hogy jelenleg sok tartalékkal rendelkeznek a kitermelő cégek, államok, de a beruházások leállása miatt később ez visszaüthet, és pár év múlva még több is lehet 200 dollárnál az olaj ára.

Az elemzők véleménye megegyezik a főtitkáréval. Jelenleg 1,5 millió hordó túlkínálat van a piacon, amint ez drasztikusan csökkenni fog, akkor vele szoros negatív előjelű korrelációval, elindul az olajár emelkedés.

Amint, már többször is beszámoltunk róla, és a benzinkutakon is látszik, brutális olajár csökkenés volt az elmúlt 1 évben. Tehát levonva a konklúziót, hiába jelentette ki egy szaudi herceg, hogy 100 dollár fölé nem fog menni az árfolyam, valószínűleg ez meg fog történni. Ilyen alacsony olajár mellett persze a befektetők se mernek vásárolni. Igaz az ábra alján a COT adatokból látszik, hogy a large trader vételi pozíciók újra emelkedésnek indultak. A véleményünk az, hogy miután további híreket kapunk a kínálat csökkenéséről, a termelés leállásáról, akkor elkezdődhet újra az olajár emelkedés. Ezeket az infókat érdemes figyelni.

Crude oil - finviz.com
Crude oil – finviz.com

 

Forrás: finviz, bloomberg, forbes

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!