Na, de mi van a görögökkel?

Február 20-án este végre fellélegezhettek a görögök, mivel további 4 hónappal meghosszabbították az uniós támogatási programot. Ezzel megmenekültek a csődközeli állapottól. A következő 4 hónapban a további támogatások és új megállapodásokat dolgozzák ki.

A mostani megállapodásban viszont annyi mindent megígértek a görögök, hogy azt nehezen fogják tudni tartani. Egyrészt megígérték, hogy tartani fogják magukat ahhoz, hogy minden hitelezőjük felé pontosan elszámolnak. Azért is kétséges ez a vállalás, mert a mostani hosszabbítás a likviditási gondjaikat nem oldja meg.  Igaz a görögök, ehhez is pozitívan álltak, mondván az egy olyan probléma, ami áthidalható.

Többször felmerült az, hogy a görögök kiválnak az eurozónából. Moritz Kraemer a Standard&Poor hitelelemzője szerint most már nem is veszélyeztetné az eurót az, ha a görögök úgy döntenének, hogy kilépnek, és visszatérnek a drachmához. Véleménye szerint, már nem lenne olyan pánik, mint 2012-ben volt. Igaza is lehet, mivel a piacok pozitívan értékelnék, hogy az euró nem függ tovább a görög csődközeli állapottól.

Ez a hír azt is jelenti, hogy euróra a további 4 hónapban is nagy nyomás nehezedik, és a mostani megállapodás csak átmeneti. Az EKB segítsége nélkül pedig az egész görög bankrendszer becsődölne.

 

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!