KezdőlapGazdaság és üzletNa ne! Olajat talált az ENI... közben meg azt mondják, hamarosan elfogy...?

Na ne! Olajat talált az ENI… közben meg azt mondják, hamarosan elfogy…?

-

Az olaj árfolyama rendkívülien volatilis, mivel nap mint nap vegyes híreket kapni felőle. Az elmúlt időszakban lejtmenetét most megállította többek között a kínai gazdaság lassulásáról szóló hírek, az USA csökkentette a kitermelését, illetve az OPEC is bejelentett egy lehetséges kitermelési kvótavágást. Közben fel-fel röppennek a hírek, újból és újból, hogy elfogy hamarosan az olaj készlet… a média egyszer azt mondja 30 évre van már csak elegendő… Sőt 10 év múlva ugyanezt fogja mondani.  Persze vonzó cikk cím, de mégis szegény embereket sokkolja, pedig sokszor hülyeséget írnak.

Elvileg most járunk ott, hogy az olaj készletek felét már kitermelték, gyakorlatilag még mindig van olyan olajmező, amit valószínűleg nem találtak meg. Erre jó példa, hogy az olasz ENI óriási földgáz mezőt talált Egyiptom partjainál. Szerinded van még felfedezetlen olaj mező?

A kitermelés mennyisége nagyban befolyásolja az árfolyamot is. Az alacsony ár több országot is gazdaságilag veszélybe sodort, többek között Oroszországot és Venezuelát. Az OPEC többször is hangoztatta, hogy feljebb várja az olaj árát, most tenni is fognak érte. Erre a piac is rásegít, mivel Kína a legnagyobb energia fogyasztó, és a gazdasági növekedésének lassulásával az energia igénye is kevesebb. Ez húzta feljebb most az olajárát.

Elfogy az olaj? Átállunk elektromos autókra….?
Szerinted 10 éven belül sok elektromos autó fog száguldozni itthon? Nem hinném. Szerinted 10 éven belül felmegy az olaj ára 120-150 dollárig? Mivel egyéb tényező nem hat rá, vagyis nincs veszélyben sem az elektromos autók, sem egyéb alternatíva esetén sem, így még jó sokáig velünk lesz. Az árat pedig részben az OPEC határozza meg, amit biztos te is tudsz, hogy egy kartell. Persze okosan mozgatják az árat, de ők sem hülyék, hogy romba döntsék valamelyik tagjukat.

Olaj árfolyam - finviz.com
Olaj árfolyam – finviz.com

Fotó: Shannon Kringen/Flickr

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek