péntek, január 15, 2021

Na ne! Olajat talált az ENI… közben meg azt mondják, hamarosan elfogy…?

Az olaj árfolyama rendkívülien volatilis, mivel nap mint nap vegyes híreket kapni felőle. Az elmúlt időszakban lejtmenetét most megállította többek között a kínai gazdaság lassulásáról szóló hírek, az USA csökkentette a kitermelését, illetve az OPEC is bejelentett egy lehetséges kitermelési kvótavágást. Közben fel-fel röppennek a hírek, újból és újból, hogy elfogy hamarosan az olaj készlet… a média egyszer azt mondja 30 évre van már csak elegendő… Sőt 10 év múlva ugyanezt fogja mondani.  Persze vonzó cikk cím, de mégis szegény embereket sokkolja, pedig sokszor hülyeséget írnak.

Elvileg most járunk ott, hogy az olaj készletek felét már kitermelték, gyakorlatilag még mindig van olyan olajmező, amit valószínűleg nem találtak meg. Erre jó példa, hogy az olasz ENI óriási földgáz mezőt talált Egyiptom partjainál. Szerinded van még felfedezetlen olaj mező?

A kitermelés mennyisége nagyban befolyásolja az árfolyamot is. Az alacsony ár több országot is gazdaságilag veszélybe sodort, többek között Oroszországot és Venezuelát. Az OPEC többször is hangoztatta, hogy feljebb várja az olaj árát, most tenni is fognak érte. Erre a piac is rásegít, mivel Kína a legnagyobb energia fogyasztó, és a gazdasági növekedésének lassulásával az energia igénye is kevesebb. Ez húzta feljebb most az olajárát.

Elfogy az olaj? Átállunk elektromos autókra….?
Szerinted 10 éven belül sok elektromos autó fog száguldozni itthon? Nem hinném. Szerinted 10 éven belül felmegy az olaj ára 120-150 dollárig? Mivel egyéb tényező nem hat rá, vagyis nincs veszélyben sem az elektromos autók, sem egyéb alternatíva esetén sem, így még jó sokáig velünk lesz. Az árat pedig részben az OPEC határozza meg, amit biztos te is tudsz, hogy egy kartell. Persze okosan mozgatják az árat, de ők sem hülyék, hogy romba döntsék valamelyik tagjukat.

Olaj árfolyam - finviz.com
Olaj árfolyam – finviz.com

Fotó: Shannon Kringen/Flickr

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

Január 15-én lesz 20 éve, hogy elindult az online enciklopédia. Már több mint 55 millió szócikk található rajta, havonta 22 milliárdos nézettséget tud felmutatni. A Wikipédia adományokból tartja fenn magát, nincsenek rajta reklámok, bár a márkák is jelen vannak rajta.

MinnerInstant

A napokban nagyon népszerű lett a 444.hu egyik tartalma, ami a kiégésről szó. Igazán átfogó anyag lett, csak ajánlani tudom:

Fiatal felnőttek, akiknél a kiégés az alapállapot – 444.hu

És itt vannak erről a Minner anyagai is:

MinnerInstant

Ezen biztosan felnevetnek a nagyon hívő bitcoinosok. De minden végletet meg kell vizsgálni. Az Azonnali.hu -n egy átfogó cikket találtam a témában, ami körbe rájra az ellen oldalt. Ebből kiragadok most egy részt:

Eddig legalább nyolc Nobel-díjas közgazdász fejtette ki arról véleményét, hogy a bitcoin egy spekulatív lufi, köztük

A cikket itt tudod teljesen elolvasni.

MinnerInstant

Pearson Prentice Hall kutatásából kiderült, hogy az emberek 65%-a az információt csak akkor tudta teljesen feldolgozni, ha az vizualizálva is volt. Ha csak hanggal, vagy csak szöveggel volt, a figyelmük hamar lankadt, elkalandozott, vagy üveges tekintettel bár nézték, agyuk nem fogott fel semmit.

Az MIT kutatóinak mérései alapján egy szempillantás alatt 8 képet is képesek vagyunk feldolgozni. (13 milliszekundum egy kép feldolgozása, 100 milliszekundum egy pislogás. Ugyanezen kutatás szerint az agyunkba továbbított információ 90% -a vizuális, a fennmaradó 10% pedig az érzékeink többi része között oszlik meg (pl. hallás, tapintás…).  

Látod! A kép nekünk is segített! Irány az a cikk, ami még tovább segít ebben: Amikor a vevőd hülyeséget kérdez, amögött még több száz, sőt akár több ezer elszalasztott…

MinnerInstant

Alig 6 napja posztoltam arról, hogy Livermore egykori tanai szerint 30 000-ről 40 000-ig lazán el tud száguldani, mert lendületben van a bitcoin. És valóban. Érdemes elolvasni Jesse Livermore tanairól szóló könyvet, a címe: Egy spekuláns feljegyzései


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

További friss cikkek