Pánikolniuk kell a Volkswagen részvényeseinek?

A VW nagy botlásáról már biztosan hallottál. Nem is akartam addig írni róla, míg picit le nem csendesül a dolog. A cég csalt az amerikai emissziós teszteken, és a károsanyag-kibocsátása nagyobb volt, mint amit a műszerek mutattak, így olyan engedélyeket kapott meg, amit nem kellett volna. Részletekért kattints ide! A részvény persze bezuhant, hiába írtam még év elején is, milyen jó kis részvény, mázli hogy az elemzésben leírtak szerint nem kellett belépni (bár most lett egy elég nagy “korrekció”, ami már inkább zuhanás.) Mi várható?

Anno a Lululemon (jóganacit készítenek) részvénye volt az, ami hasonlót elszenvedett, igaz ott főleg felháborodás állt az ügy mögött. A Lululemon a nagyobb tőzsdei zuhanás után 44%-ot tudott emelkedni. Viszont a Volkswagen esetében ez egy súlyosabb hiba. Autó visszahívások, büntetésekre számíthat, ami akár a következő 4-5 év-re is rányomja a bélyegét, mivel ezen időszak teljes profitját elviheti. És valószínűleg az emberek szemében is csökken a VW nívója, tehát a profitja is csökkenhet. Csaltak így ezt nehéz lesz eltusolniuk. Az emberek memóriája persze szerencsére nem olyan jó, így pár év alatt elsimíthatják, de erre várni kell.

Megéri e részvényt venni? Nem. 1-2 évig kerülni kell, és ki tudja, lehet lavinát indít el. A konkurenciára viszont érdemes lehet figyelni. Erről lehet is, hogy összeállítok egy cikket. Elvégre rövidtávon az autóipar részvényeinek nem tett jót a VW baklövése, de hosszú távon a konkurencia piacot nyerhet.  A képlet egyszerű a VW miatt beesett az egész szektor, tehát több részvény is alulértékelt lehet.

Volkswagen részvény elemzés - finviz.com
Volkswagen részvény elemzés – finviz.com

Fotó: NRMA Motoring and Services/Flickr

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!