Revolut: minden, amit tudni akartál és tudnod kell

Az utóbbi időben sokat hallani egy feltörekvő pénzügyi szolgáltatóról, pillanatok alatt, bankfiók nélkül megnyitható számlákról, díjmentes számlavezetésről, pénzfelvételről, praktikus, és pofonegyszerű megoldásokról, extra szolgáltatásokról, sőt, még kriptopénzekről is szólnak a hírek.

Utánajártunk, hogy miről is szól a Revolut, és vajon van-e hátulütője a korábban ritkán látott kényelemnek, és kedvező árazásnak.

A 2015-ben Angliában startupként indult projekt hamar a fintech ipar üdvöskéjévé vált, euró, angol font, és egyéb számlákat, jutalékmentes valuta váltást, kriptopénz kereskedést, és felhasználók közötti direkt pénzküldést kínálva.

Mára több mint 120 pénznem kezelését kínálják, ennek természtesen részét képezi az ATM-ekből történző készpénz felvétel is, illetve közel 30 különböző valutát küldhetünk közvetlenül a Revolut használatához elengedhetetlen applikációból.

Megoszlanak a vélemények, hogy a kriptopénzek mennyire képezhetik “legitim” részét a mindennapoknak, a Revolut ebben nem foglal állást, viszont elérhető néhány kriptopénz váltása 25 “tradicionális” pénzről és vissza. A legnépszerűbbeket választották, ezek a bitcoin, a bitcoin cash, az ethereum, és még néhány coin.

De nagyon előreszaladtunk, kezdjük inkább jóval lassabban, azzal, hogy mi is ez az egész.

A Revolut egy okostelefon applikáció, és egy klasszikus plasztik kártya együttese, mindkettőre szükségünk van a rendszer teljeskörű használatához.

Ha pedig azt akarjuk megérteni, hogy miért lényegesen olcsóbb, mint a hagyományos banki szolgáltatások, sőt, hogyan lehet sok esetben teljesen díjmentes, akkor elég, ha arra gondolunk, hogy a Revolut nem rendelkezik fizikai üzlethelyiségekkel, ennek megfelelően az alkalmazottaik száma is lényegesen alacsonyabb, vagyis a kisebb bérteher több mozgásteret enged az árazásaikban.

A cél, a banki szolgáltatásokat – ezek egy részét – jóval kényelmesebb, a digitális kornak megfelelő felhasználói élménnyel kínálni.

Felmerül a kérdés, hogy tulajdonképpen micsoda a Revolut, hogy lehetséges az, hogy gyakorlatilag banki szolgáltatásokat, legalábbis bankszámlákat képes nyújtani szinte bárkinek.

A válasz az, hogy ugyan fintech startupként indultak, a maguk ötmillió felhasználójával bizonyos szempontból még mindig startupként dolgoznak a növekedésért, viszont 2018 decemberében megkapták a vonatkozó EU hatóságoktól az európai banki licencet, amire régóta vártak.

Ennek megfelelően a Revolut egy banki licenccel rendelkező fintech startup, mely legálisan nyújthat banki szolgáltatásokat.

A Revolut alapítói: Vlad Yatsenko és Nikolay Storonsky

A Minner természetesen saját tesztet is végzett, az applikáció nem nyújtott különösebb meglepetést, pontosan annyira stabil, és profi a felhasználói felület, mint amit elvárunk egy olyan rendszertől, amire a pénzünket bízzuk.

Sajnos hozzá kell tennünk azt is, hogy a letöltés, telepítés utáni első indításnál az app egész egyszerűen lefagyott, el sem jutottunk az első képernyőig, csak a Revolut logót csodálhattuk hosszasan.

Persze a leállítás, majd újraindítás után minden rendben ment, nekiláthattunk a regisztráció folyamatának, mely az alapadatok megadásával jár:

  • Név
  • Születési dátum
  • Pontos cím

Ha ezzel megvagyunk, akkor arra kér az app, hogy mintegy 3500 forintnyi induló összeggel töltsük fel az egyenlegünket, ha ezt nem akarjuk egyből megtenni, akkor adott a lehetőség, hogy átugorjuk, és később tegyünk eleget a kérésnek.

Az appban böngészve azt láttuk, hogy igazán szép munkát végeztek a felhasználói élmény megálmodói, hiszen ahhoz képest, hogy mennyi mindent kellett besűríteniük, letisztult, áttekinthető, és könnyen navigálható.

Teljesen olyan, mint egy bank, hiszen az.

Mielőtt rátérnénk a Revolut kiegészítő szolgáltatásaira, azokra az “kis-közepes-nagy” ötletekre, amik egyszerűen nagyszerűvé tehetnek egy szolgáltatást, csináljunk egy összefoglalót, tekintsük át ismét és utoljára, hogy pontosan mit kínál ez a rendszer:

  • Kezelés, tárolás, utalás külföldre 31 különböző valutával
  • Igény esetén bankkártya, 120 országban biztosított készpénzfelvétellel
  • Kriptopénz váltó, különböző coinok kínálatával: bitcoin, bitcoin cash, litecoin, ethereum, XRP (Ripple)
  • Megtakarítási lehetőség, “széf” funkció
  • Tőzsdézni is lehet rajta, részvényeket adni / venni
  • Okostelefon, és külföldi egészségügyi biztosítás

Ebből a listából is jól látszik: a Revolut célja, hogy a lehető legszélesebb körű szolgáltatásokat nyújtsa ügyfeleinek, legalábbis a banki, pénzügyi, és biztosítási lehetőségek tekintetében.

Említettük, hogy az európai banki licenc már birtokukban van, azonban a teljeskörű, az Egyesült Királyságra vonatkozó banki jogosítványra még várnak, ahogy arra is, hogy Európán kívül is piacot szerezhessenek.

A pénzváltás havi 5000 fontig díjmentes, ahogy a számlanyitás, és vezetés is ingyenes mindenkinek.

Most, hogy kaptunk egy általános képet arról, hogy mit is nyújt ez az egész, lássuk az “apróságokat”, azokat a kiegészítő funkciókat, amik miatt igazán szeretni lehet ezt az appot!

A költekezésünk tervezése, a pénzügyi predikció

Remek ötlet volt beletenni az appba azt a funkciót, amivel a múltbéli, például az elmúlt egy hét költései alapján predikciót készít arról, hogy mennyit is fogunk költeni a hónap végéig.

A legtöbbünknek problémát okoz a pénzügyi fegyelem, viszont ha láthatjuk előre, hogy mennyit fogunk “elszórni”, akkor elejét vehetjük a túlzott költekezésnek, még idejekorán visszaszoríthatjuk a kiadásainkat.

Jótékonyság

Kapcsolatban állnak egy maroknyi jótékony szervezettel, gombnyomással küldhetünk némi pénzt egy olyan ügynek, amit fontosnak tartunk. Az applikáción belül, gyorsan elérhető partnerek között szerepel a WWF, az angol vöröskereszt, egy esőerdőkért harcoló szervezet is egyebek mellett.

Széf

Elzárhatunk bizonyos összegeket saját magunknak, ezekbe a “széfekbe” automatikusan utalhatunk pénzt magunknak, vagy fölállíthatunk másokkal közös széfeket is, ha együttesen akarunk félretenni valamilyen célra.

A költségek megosztása

Ha például egy nyaralás során többen vettünk igénybe valamilyen szolgáltatást, ennek megfelelően közösen kell fizetnünk is, a payment split néven ismert funkció segítségével könnyen szétdobhatjuk egymás között az adott összeget.

Mindezeken túl egy-egy fizetési “kötelezettséget” link formájában is megoszthatunk a barátainkkal, akár ügyfeleinkkel, a Revolut egészének az a célja, hogy modernizálja a bankolást, pontosabban olyanná tegye, mint amilyennek elvárja a Facebook generáció.

Intuitív, letisztult kezelőfelület

Végül beszélnünk kell arról is, hogy a Revolutra panaszok is érkeztek az utóbbi időben, többek között itthonról is. Többekkel megtörtént, hogy a számlájuk zárolásra került, a rajta lévő összeget pedig – egyelőre – nem kapták vissza, az ügyfélszolgálat elérhetetlenné vált.

Még véletlenül sem állítjuk, hogy valamiféle visszaélés lenne a háttérben, a Revolut alapítóiban, és munkatársaiban nincs rossz szándék, ez az elmúlt évek során bizonyossá vált.

Valószínűleg a rendszer újdonsága, a fejlesztési problémák, és egyéb technikai nehézségek okozhatják azt, hogy – néhány – felhasználó nem, vagy csak nehezen fér hozzá a pénzéhez. A 24.hu írt egy összefoglalót ezekről az esetekről, magyar példákkal illusztrálva.

Ahogy arra a 24.hu cikke is rámutat, számtalan olyan esetről olvasni, amikor az azonosításhoz kért dokumentumok bemutatása után, órákon belül feloldották a számla zárolását, minden további probléma nélkül hozzáfértek pénzükhöz a felhasználók.

Azt is látnunk kell, hogy több mint 660 000 értékelés átlaga a Google Play áruházban 4,8, ez kifejezetten magasnak számít. A Revolut összességében egy megbízható és komoly kényelmet biztosító banki szolgáltatás, amit jó szívvel ajánlunk mindenkinek.

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Újságíró, vállalkozó, a Kriptopénz ABC című, a HVG Könyvek gondozásában megjelent kriptopénz, blokklánc témájú ismeretterjesztő kötet szakmai szerkesztője, társszerzője, olyan nagy sikerű webes vállalkozások alapítója, mint a Ducitárs.hu, vagy a SkypeSuli.hu.