Adj el májusban és hajózz ki! Sell in may and go away! A május és a tőzsde kapcsolata

A tőzsdézők körében ismert ez a mondat: “Sell in may and go away!” . Ami azt jelenti, hogy add el a részvényeidet májusban, és majd csak októberben vedd őket vissza. Vajon tényleg igaz? Nézzük is meg a statisztikát:

Az alábbi statisztikában azt látjuk, hogy 1928 és 2015 között az S&P500 index májusi időszakban mekkora mértékben emelkedett/csökkent. Láthatjuk, hogy 49 -szer emelkedni tudtak a részvények, 39-szer csökkentek csak. Ez tehát alapból felülírja ezt a tézist , de van itt valami…, a táblázat alatt folytatom.

Májusi hatás a tőzsén statistics
MEAN (%) −0.1
MEDIAN (%) 0.6
MAX (%) 23.1
MIN (%) −23.9
STDEV (%) 6.0
Profit (emelkedés) 49 -szer
Veszteség 39 -szer
Forrás FactSet, as of April 22, 2016. Stock returns are represented by the S&P 500.

1928 és 2015 között az átlagos hozam május és október között 1,9% volt eddig az S&P500 indexen, míg november és április között a hozam átlagosan 5,1%. Ebből láthatjuk, hogy tényleg jobb befektetni a november – április közötti időszakban. Ehhez persze hozzájárult az is, hogy a legtöbb tőzsde krach augusztus, szeptember, októberi időszakra tehető. Nézzük a számokat, és azt, hogy mivel javítható az eredményünk.

Az alábbi ábrán az látható, hogy mennyit érne az 1000 dollárod, ha 1990 decemberében befekteted. Azt látod, hogy akkor jártál a legjobban, ha május és október között (piros) a ciklikus fogyasztói javak szektorba, vagy az egészségügybe fektetted, míg november és április között S&P500 indexbe fektetted.

sell_in_may_Apr25_2016

Érdemes most részvényt venni?

Az alábbi grafikonon egy az S&P500 index jelenlegi alakulását látjuk. Érdemes lesz óvatosan kezelni a 2018-as május-október időszakot, mert jelenleg egy oldalazás kellős közepén vagyunk. Természetesen ha kitör az oldalazásból az index, akkor nagyobb árfolyamzuhanástól nem kell félni. Érdemes a kivárást alkalmazni. Látható, hogy sok kis befektető kapitulált az elmúlt időszakban. A nagyobb befektetők viszont bevásároltak, így a 2600 pont körül egy nagy támasz alakult ki az árfolyamban. Azt is mondhatjuk, hogy most kis kockázattal tudunk beszállni az amerikai részvénypiacba. 2550 alatt nem érdemes tartani az indexet, 4,5%-ot kockáztatunk tehát és közel 10% profit várható, ha 2700 pont felett kitör az index (emelkedő trend).

Forrás: Fidelity
Fotó(kiemelt):  Wikipédia

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!