KezdőlapGazdaság és üzletTöbb pénzem van, mint a lakosság szegényebbik felének összesen

Több pénzem van, mint a lakosság szegényebbik felének összesen

-

Olvastál te is arról, hogy a “a világ 8 leggazdagabb emberének vagyona ugyanakkora, mint az emberiség szegényebbik felének, azaz 3,6 milliárd embernek összesen” – 24.hu. Ez a hír járja körbe a magyar sajtót, csak egy probléma van vele, hogy kicsit félre értelmezték az elemzést, illetve az is kicsit csúsztat.

A 444.hu hívta fel rá a figyelmet, hogy Felix Salmon, ahogy évek óta mindig, így a Fusionön most is szétszedte a jelentést. Kiderült, hogy maga az állítás is hibás, mivel a 8 leggazdagabb ember nem is gazdagabb még a lakosság szegényebbik felénél, így a szenzációs hír nem igaz. Az eredeti Oxafam jelentés úgy számolta a vagyont, hogy összeadta a vagyontárgyakat, majd kivonta a követeléseket. Így kijött az is, hogyha már van 100 ft a zsebedben, és nincs adósságod, akkor már gazdagabb vagy, mint a világ lakosságának 40%-a.

Felix azt boncolgatta, hogyha valaki végzettség nélkül 75 000 dollár örökölt vagyonnal és 0 dollár adóssággal a leggazdagabb 10%-ban van, míg aki egyetemi diplomával rendelkezik, munkahellyel rendelkezik, 75000 dolláros vagyonnal és mondjuk 75 000 diákhitellel, akkor ő még az alsó 10%-ba is éppen, hogy bekerült. Pedig értelemszerű, hogy az utóbbi személy ad többet a gazdasághoz.

Lényegében olyan, mint az eredeti jelentés, kutatás az adósságot/hitelt rossz dolognak tartaná. Holott részben a hitelnek köszönhetjük azt, hogy most ilyen fejlett gazdaságban élünk. Sokszor hallani, hogy a hitel a gazdaság mozgatórugója.

Ehhez kapcsolódó tartalom:
Ha újra elosztanánk a világ összes vagyonát, akkor…

Fotó: Mirror

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek