vasárnap, január 17, 2021

Tőzsdekrach Kínában! Hasonló az 1929-es Nagy Gazdasági Válsághoz?

Nem tanulunk a régmúlt eseményeiből? Levonhatjuk már most a konklúziót, az emberi mohóság túlszárnyalja az ép ésszel való gondolkodást. Az elmúlt 1 évben Kínában eufórikus hangulat volt a tőzsdén, mindenki lapátolta a pénzt a részvényekbe. Azok egekbe szöktek, és eljött azaz idő, amikor már minden csúcsot megdöntött, és már a buszon, a boltban is mindenki a részvényekről beszélt, és a mesés hozamokról. Ez most…

Ez most el szállt, vagyis a tőzsde lejtmenetbe került, pedig 2015-ben a csúcsnál 60% plusszban járt például a Sanghai Composite index. Naponta 170 000 brókerszámla nyílt 2015-ben, ami elképesztő szám, és jól mutatja az eufórikus hangulatot.

A Bloomberg is az 1929-es Nagy Gazdasági Világválsághoz hasonlítja a mostani kínai helyzetet. A fenti ábra is látszik, hogy a mozgás is nagyon hasonló. Tényleg nem tanultunk semmit?

Ez így van. A kínai lakosság látva az óriási hozamokat nem akart kimaradni a buliból, valószínűsíthető, sokan most kóstoltak bele először a tőzsdézésbe is, a részvényekbe. Tehát ebből következik az is, hogy sokan fognak most csalódni.

Rengeteg kis kapitalizációjú vállalat részvényt vezették be az utóbbi néhány évben a tőzsdére, főként persze techcégeket. A legnagyobb probléma, hogy a várakozások nem teljesülése a techcégek esetében nagyobb zuhanást eredményez, ezt éljük át most. A nagy bluechipek, vagyis a nagyobb cégek részvényei is meg fogják érezni a további eséseket. Tehát nemcsak az 1929-es válsághoz, hanem a 2000-es dotcom lufihoz is hasonlíthatjuk a jelenlegi kínai eseményeket.

Fotó: Bloomberg
F
orrás: Bloomberg,
BusinessInsider

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

Sokakkal megesik. Pedig lehetne ez másképpen is! A Minner legújabb cikkében olyan piacra lépési stratégiát is bemutat, ami neked is megmozgatja a fantáziádat. De ha nem is kattintasz tovább vigyél el információt. Szóval több Minner vállalkozó is indult már úgy el, hogy beharangozó kampányt, sőt eseményt csinált az indulásból, ők nem élték át a fenti képen szemléltetett ürességet! Ma is működik még a vállalkozásuk! Itt a cikk: Így indítunk be egy új termékkereső oldalt, vállalkozást

MinnerInstant

Ezen biztosan felnevetnek a nagyon hívő bitcoinosok. De minden végletet meg kell vizsgálni. Az Azonnali.hu -n egy átfogó cikket találtam a témában, ami körbe rájra az ellen oldalt. Ebből kiragadok most egy részt:

Eddig legalább nyolc Nobel-díjas közgazdász fejtette ki arról véleményét, hogy a bitcoin egy spekulatív lufi, köztük

A cikket itt tudod teljesen elolvasni.

MinnerInstant

Pearson Prentice Hall kutatásából kiderült, hogy az emberek 65%-a az információt csak akkor tudta teljesen feldolgozni, ha az vizualizálva is volt. Ha csak hanggal, vagy csak szöveggel volt, a figyelmük hamar lankadt, elkalandozott, vagy üveges tekintettel bár nézték, agyuk nem fogott fel semmit.

Az MIT kutatóinak mérései alapján egy szempillantás alatt 8 képet is képesek vagyunk feldolgozni. (13 milliszekundum egy kép feldolgozása, 100 milliszekundum egy pislogás. Ugyanezen kutatás szerint az agyunkba továbbított információ 90% -a vizuális, a fennmaradó 10% pedig az érzékeink többi része között oszlik meg (pl. hallás, tapintás…).  

Látod! A kép nekünk is segített! Irány az a cikk, ami még tovább segít ebben: Amikor a vevőd hülyeséget kérdez, amögött még több száz, sőt akár több ezer elszalasztott…


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

További friss cikkek