Tőzsdekrach Kínában! Hasonló az 1929-es Nagy Gazdasági Válsághoz?

Nem tanulunk a régmúlt eseményeiből? Levonhatjuk már most a konklúziót, az emberi mohóság túlszárnyalja az ép ésszel való gondolkodást. Az elmúlt 1 évben Kínában eufórikus hangulat volt a tőzsdén, mindenki lapátolta a pénzt a részvényekbe. Azok egekbe szöktek, és eljött azaz idő, amikor már minden csúcsot megdöntött, és már a buszon, a boltban is mindenki a részvényekről beszélt, és a mesés hozamokról. Ez most…

Ez most el szállt, vagyis a tőzsde lejtmenetbe került, pedig 2015-ben a csúcsnál 60% plusszban járt például a Sanghai Composite index. Naponta 170 000 brókerszámla nyílt 2015-ben, ami elképesztő szám, és jól mutatja az eufórikus hangulatot.

A Bloomberg is az 1929-es Nagy Gazdasági Világválsághoz hasonlítja a mostani kínai helyzetet. A fenti ábra is látszik, hogy a mozgás is nagyon hasonló. Tényleg nem tanultunk semmit?

Ez így van. A kínai lakosság látva az óriási hozamokat nem akart kimaradni a buliból, valószínűsíthető, sokan most kóstoltak bele először a tőzsdézésbe is, a részvényekbe. Tehát ebből következik az is, hogy sokan fognak most csalódni.

Rengeteg kis kapitalizációjú vállalat részvényt vezették be az utóbbi néhány évben a tőzsdére, főként persze techcégeket. A legnagyobb probléma, hogy a várakozások nem teljesülése a techcégek esetében nagyobb zuhanást eredményez, ezt éljük át most. A nagy bluechipek, vagyis a nagyobb cégek részvényei is meg fogják érezni a további eséseket. Tehát nemcsak az 1929-es válsághoz, hanem a 2000-es dotcom lufihoz is hasonlíthatjuk a jelenlegi kínai eseményeket.

Fotó: Bloomberg
F
orrás: Bloomberg,
BusinessInsider

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!