Vége a szabad internetnek az USA-ban! – Hogyan érinti ez a vállalkozásokat? Ki nyer rajta? És mi a helyzet itthon?

Az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottsága (FCC) eltörölte a netsemlegességet, vagyis a 2015-ben hozott határozatot. Így az internetszolgáltatók már bármelyik weboldal vagy szolgáltatás elérését lassíthatja, vagy akár némelyiknek gyorsabb elérést biztosíthat. Képzeld csak el, hogyha fizet eleget az Amazon, akkor a weboldala gyorsabban bejön, míg egy nevesincs webshopnak lassabban. Vagy másik példa: a Youtube-nak nagyobb sávszélességet adnak, mint a Netflixnek…. Na valami ilyesmi jöhet el most. Hasonlít valamire?

Igen kísértetiesen hasonló a kábelszolgáltatókhoz (TV), ahol az egyes csatornák csak valamilyen nagyobb csomag estén érhetők el. Képzeld csak el, hogy ahhoz, hogy nézhesd a Youtube-ot, vagy élvezhesd a HD videókat, még nagyobb internetre van szükséged, vagy csak nagyobb csomagban van benne… Oké, de ez az USA, mi van itthon, az EU-ban?

Az Európai Parlament már két éve megszavazta az ehhez hasonló javaslatot. Az internetszolgáltatók akár kétsebességes internetszolgáltatást is alkalmazhatnak. Még régebben erre láthattál példát, amikor a Skype-ot vagy egyéb VoIP telefonszolgáltatásokat korlátoztak. De egyébként sem itthon, sem az EU-ban nem jellemző, hogy a netszolgáltatók korlátoznák egyes weboldalak elérését.

Mi van, ha mégis?

Ha véletlenül elkezdenék bevezetni, akkor

  • egyrészt tényleg azok a cégek kerülnének előtérbe, akik tudnak többet fizetni az internetszolgálatóknak (pl. FB, Google),
  • másrészt a versenyt is korlátozná, és szinte ellehetetlenítené a kicsiket vagy az új cégeket (startupokat).

Minner megjegyzés

Pont ma beszéltem az applikációfejlesztőmmel, akivel már tervezzük a Minner appot. Mondtam neki, hogy bár utópisztikusan hangzik, de “az egyik legjobb megoldás lenne az applikáció, ha a Minnert lassabban töltenék be itthon a hazai üzleti oldalakhoz képest az internetszolgáltatók. Egyébként azért is érdekes kérdés, mert a MinnerAkadémia videói például elég nagy sávszélességet zabálnak. És egyre jobban jön fel az oldal, szóval ki tudja… 🙂 Persze utóbbi csak elmélkedés, szerencsére nem úgy látszik, hogy változni fog a ma ismert internet és az ehhez kapcsolódó piac. Ha igen, akkor a Minneren írni fogok róla. Ez a cikk is azért készült, hogy tájékoztassalak titeket.

Forrás: HVG, Index
Fotó: nonymous /YouTube clip

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!