Warren Buffett szerint 100 év múlva 1 000 000 ponton fog állni a Dow Jones index (Most 22 000). Mi támaszthatja alá ezt?

Warren Buffett szerint 100 év múlva 1 000 000 ponton fog állni a Dow Jones index (Most 22 000). Mi támaszthatja alá ezt?

Warren Buffett az egyik legnagyobb tőzsdei befektető a világon, nagyon sokan hallgatnak rá, vagyonát a tőzsdei befektetésekből építette. A Forbes 100 éves születésnapi rendezvényén ő is szóhoz jutott, és ki is értene legjobban az amerikai gazdasághoz, mint ő. Azt mondta, hogy 100 év múlva a Dow Jones index 1 000 000 pontot is elérhet. Tényleg lehetséges ez?

Miért hallgassunk rá?

Egy-egy ilyen tőzsdei “jóslat” esetén érdemes természetesen megvizsgálni, ki mondja az adott dolgot. Az alábbi ábrán Warren Buffett vagyonának növekedését láthatod 14 éves korától fogva. Gondolhatod, hogy mennyi tőzsdei tranzakción és befektetésen van már túl. Sőt, mennyi szektorba fektetett már be, és ezt mennyi korszakban tette. Tehát tapasztalata, háttér információja meg van hozzá, hogy ilyen hosszú távon nyilatkozzon a tőzsdéről, annak alakulásáról. A kép alatt folytatom!

warranbuffettsikere

A következő 100 évben a Dow Jones index eléri az 1 millió pontot?

Jelenleg 22 000 ponton áll a 30 részvényt tartalmazó Dow Jones index. Tudnod kell, hogy az index elemei, vagyis a benne lévő részvények változhatnak, mindig a legjelentősebb amerikai részvénytársaságok szerepelnek benne. Mivel közben kiszóródik a “férgese”, és mindig adott időszak legjobbjai szerepelnek az indexben adott időszak alatt, így tud az index hosszú távon folyamatosan növekedni. Erről olvashatsz ebben a cikkben >>> Miért emelkednek hosszú távon a részvényindexek?

Mit jelent ez? 100 év??!!!
Először is tudom, mire gondolsz! “Ezzel most mit csináljak? 100 év múlva már nem fogok élni”. Egyébként valószínűleg Buffett sem, főleg, már ő túl van a 80-on. Ő ezzel azt mondja, 100 éven belül a jelenlegi szabályozás, gazdasági és törvényi háttér mellett a részvénypiacok emelkednek, így a vételi oldalon érdemes állni. Nem is olyan régen azt is nyilatkozta, hogy “hülye az, aki (hosszú távon) az amerikai részvényárak esésére spekulál”.

Dow Jones Index - 1986-2017 - Forrás: Yahoo Finance

Dow Jones Index – 1986-2017 – Forrás: Yahoo Finance

Mibe fektess a tőzsdeindexeken kívül? Olvasd el a Minner-en ezt a cikket >>> Így fektetnék be 1 – 5 millió forintot 5 évre a tőzsdén, és egyéb befektetési termékekbe. Rövid és hosszú távú profitra is összpontosítva

A Minner tőzsde rovatát támogató HotForex brókercégnél kereskedni tudsz a tőzsdeindexekkel alacsony költségek mellett. Ide kattintva be tudsz regisztrálni a céghez.

Fotó: Fortune Live Media/Flickr
Forrás: Marketwatch