10 éven belül használni fogok önvezető autót? Mikor lesz a következő ipari forradalom? Vagy más lesz a neve?

Technológiai fejlődés? Hol? Látom az elhasznált (felújított) orosz metrókocsikat a 3-as metróban, még 10 év múlva is azokat fogjuk használni? Hallom, hogy mennyibe kerül 1 km autópálya megépítése, hogy ugyanannyi idő felépíteni most egy hidat, mint (20 éve) régen, sőt lehet még drágább is. A technológia fejlődésének köszönhetően nem fel kellene gyorsulniuk, sőt olcsóbban felépíteni őket? Miben más a mostani autópálya, mint a régebbi amerikai filmekben is látható autópálya? Gondolj csak a Dallas intrójára, már 1980-as években olyan autópályákat építettek ott, amiről itthon még csak álmodtunk, vagy azt hittük, hogy valami futurisztikus dolog. És még mindig épülnek nálunk az autópályák? Mit várunk, hogy hirtelen önvezető autók lepik el az utakat? Valójában nem is lenne akkora nagy technológiai forradalom, hogy minden autó magától menne. Milyen fejlődés várható? Most lesz egy újabb ipari forradalom? Milyen területen?

Oké azt aláírom, hogy az internet megjelenése teljesen új iparágat hozott létre, de a többi szektorban mintha nem lenne nagyobb változás, vagyis olyan, ami mérföldkőnek tekinthető. Mindegy is, kár tovább ragozni. Azért vagy itt most, mert kíváncsi vagy arra, hogy mi várható a jövőben.

Az Ikea 2025-ös tanulmányából is jól látszik, hogy nem terveznek akkora változásokat. Az indukciós hűtési technológiát sem mondhatjuk a hűtők forradalmi új technológiájának. Az elkövetkező 10 évben tehát nem számítok akkora ugrásra, ami egy új ipari forradalomhoz vezetne. Sok tekintetben az emberek sem nőttek még fel egyes változásokhoz. Tudod hiába van okostelefonjuk az embereknek, ha ők maguk nem azok…

Mi számít a következő nagy ugrásnak? Ipari forradalomnak?
Először is nézzük meg mikor voltak ipari forradalmak (via wikipedia):
Az ipari forradalmat általában öt szakaszra osztják:

 • klasszikus ipari forradalom, elsőként Angliában, majd az Amerikai Egyesült Államokban, Németországban és a Németalföldön,
 • második ipari forradalom, 1870–71-től 1914-ig. Németország, Anglia, Amerika, Franciaország és az Osztrák–magyar Monarchia,
 • harmadik ipari forradalom, 1918-tól 1939-ig, amit a megkésett és megszakított fejlődés korának lehet nevezni
 • 1945-től a hidegháborús haditechnikai fejlődés Amerikában és a Szovjetunióban, ez a tudományos és technikai forradalom,
 • az 1970-es évektől az elektronika forradalma
 • ? – Vajon mikor lesz a következő?

A 2000-es éveket tarthatjuk az elektronika forradalom lezárásának, mivel azóta komolyabb forradalmi változások nem történtek ezen a területen. Az egyik legígéretesebb ipari forradalom talán az űrtechnológia lenne. De szükségünk van rá? Ad valamit a népnek? Elindít valami változást, mind társadalmilag, mint gazdaságilag? Ezeket mind figyelembe kell vennünk, ha valami forradalmiról van szó. Elmondhatjuk azt, hogy az elkövetkező 10-20 évben nem várhatunk nagyobb ugrást ezen a téren. Attól, hogy okosítjuk a hűtőt, vagy az otthonunkat attól még gazdaságilag nem lesz semmilyen hatása, se iparágra, se társadalmi változást nem eredményez.

Nézzük is tovább:
Van e értelme a repülő autóknak?
Valószínűleg ott is az önvezető repülő autók sokkal biztonságosabbak lesznek.  A filmek eléggé felkeltették az emberek fantáziáját, de lehetséges, hogy túl körülményes lenne őket használni. Nem valószínű, hogy a közeljövőben meg fog jelenni.

Önvezető autók?
A Kaliforniai Egyetem robotikai intézetének vezetője, Henrik Christensen szerint 10-15 év múlva lesz annyira kiforrott a technológia, hogy a fogyasztók is nagy számban vásároljanak és használjanak önvezető autót. Az autógyártók természetesen már közelebbi jóslatokkal állnak elő, vagyis annak bejelentésében, hogy az első kész önvezető autót mikor dobják piacra.
Néhány autógyártó várakozása:

 • Mark Fields a Ford vezérizgatója 2021-re ígéri, hogy már önvezető autókkal lépnek a piacra – Forrás: Reuters , 2016. 08.16.
 • Scott Keogh az Audi Amarica vezére 2020-ra tervezi az első ilyen autókat – Forrás: IEEE Spectrum, 2017.01.05
 • Dan Ammann  a GM elnöke 2019 -re tervezi a pedál és kormány nélküli önvezető autók tömeggyártását. – Forrás: TheVerge 2018. 01. 12.

A 3D nyomtatás technológia sem egyről a kettőre váltja le a többi technológiát, inkább csak kiegészíti, megkönnyíti a gyártást, prototípus gyártást… Én nem pesszimista vagyok, inkább optimista. Szeretek álmodozni, de mégis úgy gondolom, hogy akkora nagy változásokat ne várjunk.

Az internet megjelenését nehéz lesz überelni, vagy például az elektronikai ipar fejlődését. A robot technológiát sem tartom olyan iparágnak, ami 10-20 éven belül hirtelen fellendülne, vagy változást hozna. Leginkább az egészségügy lehet az, ahol olyan változást lehet elérni, ami hatással lesz a társadalomra is, illetve több iparágra is. Az egészségügy több területét is érdemes figyelni. Ha sikerül megnövelni a várható élettartamot az hatással lesz mindenre.

Hogy miért írtam le ezt? Egyrészt mert tőzsdézés miatt érdemes előre gondolkodni, hogy melyik iparágba érdemes befektetni, másrészt a jövő mindenkit foglalkoztat. Én abból dolgozok, amit látok és tapasztalok. Nem egy kutató vagyok, aki laborban kísérletezget, vagy statisztikákból jósol. Az emberek között járok, beszélgetek, chatelek velük. És látom jelenleg a technológia határait, és változásait. Sokat foglalkoztat az, mi kell az embereknek, mi az, ami érdekli őket, és ebből látom azt, hogy jelenleg főleg az egészségügy lehet az, ami nagyobb ugrás előtt áll. Keresem is a tőzsdei lehetőségeket ebben az iparágban.

Fotó: Sulinet, Google, Wikipedia
Forrás: wikipedia

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

A digitális világban folyamatosan újabb trendek ütik fel a fejüket, amiket nehéz lekövetni és persze nem is mindig szükséges, de nem árt néha kísérletezgetni. Ezzel a küldetéssel nem azt mondjuk, hogy cseréld le teljesen a weboldalad dizájnját, apróbb módosításokkal is konverziónövekedést tudsz elérni. Például a Minner is 2018 óta apróbb módosításokat alkalmaz. Adunk pár támpontot, hogy milyen változtatásokat érdemes eszközölni:

 • Konverzióra optimalizált oldalak, a főoldal kivételével minden aloldalon csak egy CTA (call-to-action) lehetőség van, pl. vásárlás gomb, kosár, email-cím űrlap, kapcsolatfelvétel, stb.
 • Nagy, lapozható borítóképek (sliderek) a főoldalon.
 • Piktogramok, jelölések, tanúsítványok: segítik az információ feldolgozását, a látogató több ideig böngészik az oldalon.
 • A folyószöveg legalább 15-ös, de inkább 16-os betűméretű. A cím vagy kiemelt szöveg ennél nagyobb.
 • Színátmenetes háttér két színnel, lehetőleg a márkád színeinek kombinációjával.
 • Ha pedig a promóciós oldalad kinézetét frissítenéd, a Themeforest oldalon rengeteg sablon közül választhatsz.

Még több ehhez hasonló tippet, ötletet olvashatsz az alábbi cikkekben:

Milliárdos forgalmuk van. Mit csinálnak online?

Ideje redizájnolni a weboldalad. Akár WordPress oldalad van, akár más

MinnerInstant

Áprilisban, a Digitális Ninja hetek alatt számtalan nagyszerű szoftvert mutattunk be, amelyek segítenek új szintre emelni a digitalizációt a cégeden belül. Egyik leghasznosabb közülük a LastPass, egy online jelszószéf szoftver, amit nem csak a vállalkozásodban használhatsz, hanem magánszemélyként is. Az elfelejtett jelszó dühítő, és még hátráltat is, éves szinten akár órákat vehet el tőled az új jelszó igénylésének folyamata. Ne engedd, hogy ilyen apróságok visszafogják a hatékonyságod! Ha bizalmatlan lennél, ne adj meg érzékeny információt (pl. bankkártyaadat), de általános belépésekhez nyugodtan használhatod.

Ebben a cikkben segítünk, hogyan tudod beállítani: Az összes jelszavad egy helyen, biztonságos jelszószéfben – LastPass használata

MinnerInstant

Azt a célt tűztük ki, hogy minden egyes nap adunk egy olyan rövid üzleti tippet, melynek alkalmazásával hozzájárulhatsz céged fejlődéséhez, miközben kiadásaidat csökkentheted, a bevételeidet pedig növelheted. És hogy miért érdemes naponta 1 százalékot fejlődnöd? Sok kicsi sokra megy – tartja a mondás, de az alábbi ábra is remekül szemlélteti, mekkora különbséget jelenthet, ha minden nap csak 1 százalékkal jobban, és nem pedig gyengébben teljesítesz:

Napi 1% – Forrás: jamesclear.com

0. küldetés: Teljesíts annyi küldetést, amennyit csak tudsz!

Folyamatosan készülünk új anyagokkal, garantáltan minden munkanapra jutni fog egy challange, ami csak arra vár, hogy a saját bizniszedben élesítsd! Nem probléma, ha egy adott küldetést valamilyen oknál fogva nem tudsz teljesíteni, vagy éppen kimarad. A lényeg: találj vissza erre az oldalra, vagy görgess lejjebb, keress olyan célt, amelyet teljesíteni tudsz. Ez nem csak a vállalkozásodnak lesz jövedelmező, de téged is motiválni fog. A megvalósított ötleteket, valamint ezek eredményeit dokumentáld, és küldd el nekünk az info@minner.hu email-címre. A legjobb, legötletesebb megvalósításokról ugyanis beszámolunk majd az olvasóknak, így lehet, hogy a következő esettanulmány már a Te cégedről fog szólni!

Hol fogod megtalálni?

A küldetések a Minner Instant-ban jelennek meg, az összes feladatot a minner.hu/kuldetes oldalon éred el. Hajrá!

MinnerInstant

Tavaly csődöt jelentett, több milliárdos tartozás, dühös partnerek, vevők, sőt emiatt még egy Minneres üzleti ötlet is született (lásd itt).

Hogy áll most?

 • Túl élte a csődöt
 • Csak a fele tartozást kell kifizetnie a hitelezők, partnerek felé.
 • A látogatottsága a tizedére csökkent, korábban havi 750-900 000 -szer nyitották meg a felhasználók a Bónuszbrigád oldalát, ma már csak alig havi 75 000-szer. Egy kisebb kuponos oldallá zsugorodott.
 • Szerződés kötött olyan platformokkal, mint a jegy.hu, hogy feltöltsék ajánlatokkal az oldalt.
 • A Facebookon már tiltják a kommentelési lehetőséget. Láthatóan sokan dühösek még (joggal).

A BónuszBrigád üzleti modellje alapjaiban hibás, ami egy következő hasonló esetet hozhat. Lényegében nem kezelik külön partnerek pénzét. Pedig egyébként még adózás szempontból is jobban tennék, ha letétként kezelnék.

Ugye! Érdemes elolvasni a cikket, ötletet! Piaci rés lett a hazai kuponos oldalak piacán. Te indítod a következőt? Üzleti ötlet…

MinnerInstant

Már 7 éves a Minner, és most is még egy újabb szintre került az oldal. Ebben a szegmensben a leglátogatottabb hazai oldal, így kell is villantani, diktálni a trendet. Ezt egyébként nem nagyon mondja el itthon senki a vállalkozóknak, de valóban nincs olyan, hogy a vállalkozásod kész van (Minneren írunk erről természetesen).

Folyamatosan újítani kell, akár az üzleti modellt, akár új terméket létrehozni, akár más területen. Én egy olyan média oldalt üzemeltetek, amihez hasonló még nem volt itthon, sőt ennyire nem foglalkoztak azzal, hogy például mi is legyen a menüben, hogyan is olvasnak a felhasználók, mi a rutinjuk. Nincs előttem minta, de talán ez jó is, mert nincs mi bekorlátozzon.

Sokan szokták kérdezni, hogy: “Milán, mi a lelkesedésed titka, hogy tudod már több éve ugyanazzal a lendülettel csinálni a vállalkozásodat?” – A válasz több is lehet, és nem lennék én, ha nem csak annyival intézem el a választ, hogy szeretem, amit csinálok. Főleg, mert azért vannak pillanatok, amikor… …. …
A válasz: pont az ilyen kis újítások, akkora lendületet adnak nekem, az oldalnak, és most már a munkatársaknak is, ami azonnal átvált lelkesedéssé.

Most éppen egy új menüpontot helyeztünk el az oldalra, aminek röviden ezt a nevet adtuk: Hol tartok Igen, ezzel az olvasó a vállalkozása életciklusa alapján tud a cikkeink közül szemezgetni. Új aloldalakat hoztunk létre. Majdhogynem egy újragondolt tartalomjegyzék. És, hogy a legjobb élmény legyen a Minneren lenni, mindezt megfelelő dizájnnal tálaljuk.

Az új aloldalakat elneveztük:


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek