Technológiai fejlődés? Hol? Látom az elhasznált (felújított) orosz metrókocsikat a 3-as metróban, még 10 év múlva is azokat fogjuk használni? Hallom, hogy mennyibe kerül 1 km autópálya megépítése, hogy ugyanannyi idő felépíteni most egy hidat, mint (20 éve) régen, sőt lehet még drágább is. A technológia fejlődésének köszönhetően nem fel kellene gyorsulniuk, sőt olcsóbban felépíteni őket? Miben más a mostani autópálya, mint a régebbi amerikai filmekben is látható autópálya? Gondolj csak a Dallas intrójára, már 1980-as években olyan autópályákat építettek ott, amiről itthon még csak álmodtunk, vagy azt hittük, hogy valami futurisztikus dolog. És még mindig épülnek nálunk az autópályák? Mit várunk, hogy hirtelen önvezető autók lepik el az utakat? Valójában nem is lenne akkora nagy technológiai forradalom, hogy minden autó magától menne. Milyen fejlődés várható? Most lesz egy újabb ipari forradalom? Milyen területen?

Oké azt aláírom, hogy az internet megjelenése teljesen új iparágat hozott létre, de a többi szektorban mintha nem lenne nagyobb változás, vagyis olyan, ami mérföldkőnek tekinthető. Mindegy is, kár tovább ragozni. Azért vagy itt most, mert kíváncsi vagy arra, hogy mi várható a jövőben.

Az Ikea 2025-ös tanulmányából is jól látszik, hogy nem terveznek akkora változásokat. Az indukciós hűtési technológiát sem mondhatjuk a hűtők forradalmi új technológiájának. Az elkövetkező 10 évben tehát nem számítok akkora ugrásra, ami egy új ipari forradalomhoz vezetne. Sok tekintetben az emberek sem nőttek még fel egyes változásokhoz. Tudod hiába van okostelefonjuk az embereknek, ha ők maguk nem azok…

Mi számít a következő nagy ugrásnak? Ipari forradalomnak?
Először is nézzük meg mikor voltak ipari forradalmak (via wikipedia):
Az ipari forradalmat általában öt szakaszra osztják:

  • klasszikus ipari forradalom, elsőként Angliában, majd az Amerikai Egyesült Államokban, Németországban és a Németalföldön,
  • második ipari forradalom, 1870–71-től 1914-ig. Németország, Anglia, Amerika, Franciaország és az Osztrák–magyar Monarchia,
  • harmadik ipari forradalom, 1918-tól 1939-ig, amit a megkésett és megszakított fejlődés korának lehet nevezni
  • 1945-től a hidegháborús haditechnikai fejlődés Amerikában és a Szovjetunióban, ez a tudományos és technikai forradalom,
  • az 1970-es évektől az elektronika forradalma
  • ? – Vajon mikor lesz a következő?

A 2000-es éveket tarthatjuk az elektronika forradalom lezárásának, mivel azóta komolyabb forradalmi változások nem történtek ezen a területen. Az egyik legígéretesebb ipari forradalom talán az űrtechnológia lenne. De szükségünk van rá? Ad valamit a népnek? Elindít valami változást, mind társadalmilag, mint gazdaságilag? Ezeket mind figyelembe kell vennünk, ha valami forradalmiról van szó. Elmondhatjuk azt, hogy az elkövetkező 10-20 évben nem várhatunk nagyobb ugrást ezen a téren. Attól, hogy okosítjuk a hűtőt, vagy az otthonunkat attól még gazdaságilag nem lesz semmilyen hatása, se iparágra, se társadalmi változást nem eredményez.

Nézzük is tovább:
Van e értelme a repülő autóknak?
Valószínűleg ott is az önvezető repülő autók sokkal biztonságosabbak lesznek.  A filmek eléggé felkeltették az emberek fantáziáját, de lehetséges, hogy túl körülményes lenne őket használni. Nem valószínű, hogy a közeljövőben meg fog jelenni.

Önvezető autók?
A Kaliforniai Egyetem robotikai intézetének vezetője, Henrik Christensen szerint 10-15 év múlva lesz annyira kiforrott a technológia, hogy a fogyasztók is nagy számban vásároljanak és használjanak önvezető autót. Az autógyártók természetesen már közelebbi jóslatokkal állnak elő, vagyis annak bejelentésében, hogy az első kész önvezető autót mikor dobják piacra.
Néhány autógyártó várakozása:

  • Mark Fields a Ford vezérizgatója 2021-re ígéri, hogy már önvezető autókkal lépnek a piacra – Forrás: Reuters , 2016. 08.16.
  • Scott Keogh az Audi Amarica vezére 2020-ra tervezi az első ilyen autókat – Forrás: IEEE Spectrum, 2017.01.05
  • Dan Ammann  a GM elnöke 2019 -re tervezi a pedál és kormány nélküli önvezető autók tömeggyártását. – Forrás: TheVerge 2018. 01. 12.

A 3D nyomtatás technológia sem egyről a kettőre váltja le a többi technológiát, inkább csak kiegészíti, megkönnyíti a gyártást, prototípus gyártást… Én nem pesszimista vagyok, inkább optimista. Szeretek álmodozni, de mégis úgy gondolom, hogy akkora nagy változásokat ne várjunk.

Az internet megjelenését nehéz lesz überelni, vagy például az elektronikai ipar fejlődését. A robot technológiát sem tartom olyan iparágnak, ami 10-20 éven belül hirtelen fellendülne, vagy változást hozna. Leginkább az egészségügy lehet az, ahol olyan változást lehet elérni, ami hatással lesz a társadalomra is, illetve több iparágra is. Az egészségügy több területét is érdemes figyelni. Ha sikerül megnövelni a várható élettartamot az hatással lesz mindenre.

Hogy miért írtam le ezt? Egyrészt mert tőzsdézés miatt érdemes előre gondolkodni, hogy melyik iparágba érdemes befektetni, másrészt a jövő mindenkit foglalkoztat. Én abból dolgozok, amit látok és tapasztalok. Nem egy kutató vagyok, aki laborban kísérletezget, vagy statisztikákból jósol. Az emberek között járok, beszélgetek, chatelek velük. És látom jelenleg a technológia határait, és változásait. Sokat foglalkoztat az, mi kell az embereknek, mi az, ami érdekli őket, és ebből látom azt, hogy jelenleg főleg az egészségügy lehet az, ami nagyobb ugrás előtt áll. Keresem is a tőzsdei lehetőségeket ebben az iparágban.

Fotó: Sulinet, Google, Wikipedia
Forrás: wikipedia

Több száz millió a tét! Befektető kereső show döntő. Június 21. Ez nem egy unalmas üzleti rendezvény! Kattints ide!