10 lépésben, képeken a NAV számla adatszolgáltatás regisztrációja. Útmutató

Dátum

Megosztás

2020. július 1-i határidő már itt van a nyakunkon. 2020-as év nehéz egy cégvezető életében, így ha még nem tetted meg az adatszolgáltatási regisztrációt, nem is tudlak hibáztatni. Na, de itt vagyunk már a végén, és tényleg nem bonyolult dolog, stopperrel mértem és mindössze 8 perc volt az egész. Képekkel illusztrálom, hogy neked is könnyebb legyen és tudd, mivel kell készülni, mert igazából nem bonyolult és adja magát, mit kell csinálni.

Alapok a regisztrációhoz

  • 2020. július 1-től a belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított számla adatait be kell küldeni a NAV-nak. Értsd: nem magánszemélynek adsz el, hanem cégnek, egyéni vállalkozónak, KATA-snak, (vagy éppen te vagy az). Tehát eltörlik a fenti 100 000 forintos határt, sőt az áfa tartalom sem lesz kritérium. Ha tehát adóalanynak számlázol, akkor arról minden esetben adatot kell szolgáltatnod.
  • 2021. január 1-től már minden belföldi (azaz belföldi teljesítésű) ügylet okán kiállított számláról adatot kell szolgáltatni, azaz beküldeni a NAV rendszerébe. Tehát akár adóalanynak (vállalkozásnak), akár magánszemélynek állítasz ki számlát, azt be kell küldened.

Ezt készítsd elő

  • Adóazonosító JEL-edet
  • Az ügyfélkapu-ba be kell majd lépned, így működő ügyfélkapu regisztrációd legyen (szerencsére már elfelejtett jelszó is elég jól működik).
  • Adószám
  • Online számlázórendszer: Jelenleg első körben a 2020. július 1-től a belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított számla adatait kell beküldened a rendszerbe. A legjobb megoldás erre egy online számlázó rendszer használata, mert így egy helyen kiállítod a számlát és azonnal küldi a rendszer tovább a NAV-hoz. Ilyen számlázó rendszer a Billingo, akiről már sokat olvashattál a Minneren.

1. lépés: https://onlineszamla.nav.gov.hu/ oldal felkeresése

Kattints ide, mert itt kell megtenned a regisztrációt: https://onlineszamla.nav.gov.hu/

2. lépés: Regisztráció gomb és

Kattints a regisztráció gombra:

Válaszd ki az Adatszolgáltatásra kötelezett adózói regisztrációs részt. Ha több céged van, például egyéni vállalkozó, kft, bt… akkor azt meg tudod úgy csinálni, hogy egy regisztrációt csinálsz és utána újra visszatérsz ide.

3. Bejelentkezés az ügyfélkapura

Miután kattintottál átdob az ügyfélkapu belépésre.

4. Adóazonosító jel megadása

A sikeres ügyfélkapu belépés után az Adóazonosító jel-edet kéri a rendszer.:

5. Felhasználónév megadása

Add meg a kívánt felhasználónevet, érdemes az ügyfélkapusat használni.

6. Ügyfél kiválasztása, ami valójában az adóalany (cég, EV, KFT…)

Itt először ki kell választani, hogy egyéni vállalkozó, vagy gazdasági társaság-e (gazdálkodó szervezet). EV-nél kéri az adószámot és újra az adóazonosító jelet, gazdasági társaság esetében csak adószámot (annak első 8 számjegyét).

7. A felhasználói fiók bejelentkezési jelszava, e-mail címe

(kapcsolattartás telefonszámot nem adtam meg felül, hanem lejjebb az adózó adatainál).

8. Részben a regisztráció kész, bejelentkezés következik

Itt lehetséges, hogy újra be kell majd lépni ügyfélkapuval is (ezen ne lepődj meg).

A belépés után ez tárul elénk, még egy lépés a technikai felhasználó létrehozása.

9. Technikai felhasználó regisztrálása

Lépj be a Felhasználók menüpontba! Kattints az ÚJ felhasználó gombra.

Kattints a Technikai felhasználó gombra.

Add meg az adatokat: (lehet ugyanaz a jelszó, hogy ne kelljen sokmindent megjegyezni, de ettől még érdemes felírni).

Kattints rá a kulcsgenerálás gombra (alábbi kép)

Amit kiad a képernyőn, azt mind másold ki egy jegyzetbe, word fájlba, vagy valahová: Felhasználónév, XML aláírókulcs, XML cserekulcs.

Itt én egyébként újra a Felhasználókra kattintottam, biztos, ami biztos.

10. Másold be ezeket az adatokat a számlázódba!

A Billingo online számlázó rendszerben a Beállítások / NAV online számla összekötés részen tudod beállítani. Ide másold be a technikai felhasználó adatait és az XML kulcsokat (amit lementettél). Kattints a teszt és mentés gombra. Ha minden rendben, akkor innentől a kiállított számlákat már azonnal küldi NAV online számla rendszerébe a számlázórendszer, és ha hiba van azt jelzi feléd. Most nagyon kedvező árakon lehet online számlázó rendszered a Billingo-nál, érdemes megnézni és használni! Webshopok például le fognak döbbenni, mennyire jó áron megkapnak mindent, de a többi kondíció is versenyképes!

Szuper! Készen is vagyunk!

Mindent látsz – Bejövő és kimenő számlák

Ha belépsz a regisztrációd után, és akár neked, akár te állítasz ki számlát, azt látod a Számlák menüpontban.

Mivel ilyen gyorsak voltunk, jöhet is egy-két Minner cikk:

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!