10 üzleti trend, amire érdemes vállalkozást alapítani 2017-ben (és az elkövetkező években)

Az alábbi üzleti trendek főleg külföldi piacra értendőek, de a tartalomban találsz hazai piacra vonatkozó tippeket. Az első részben John Rampton az Entrepeneur újságírójának kutatásának az eredményét olvashatod (megszűrtem), utána pedig a Minner tippek.

1. Sharing economy – vagyis a közösségi gazdaság (erről részletesen itt olvashatsz)

A fiatal (18-35 éves) generációt már nem mozgatja annyira a tulajdon birtoklása (ezt jól megfogalmaztam, de remélem érted), szívesen vesz bérbe tárgyakat, és használja a közös javakat. Nem is kell magyaráznom #uber #airbnb …

2. Előfizetéses webshop

Ez a piac most nagyon bővül, itthon még gyerekcipőben jár, pedig sokkal jobban tervezhető a bevétel, és a kiadás, mint egy általános webshop esetében. Erről a Minneren is olvashatsz: “Havidíjas” webshop / vállalkozás ötletek. Azonnali törzsvásárlóid lesznek!!! Inspirálódj belőlük!

3. Food truck

Tudtad, hogy az USA-ban egy profi étterem tulajdonos először egy food truckot üzemeltet, és ha az jól megy, utána nyit valós, fizikai éttermet? Itthon is egyre többen lépnek be ebbe a piacba, de vidéken például még nagy a piaci rés ezen a területen.

Továbbá ehhez kapcsolódan a Lakásétterem is jó ötlet lehet, erről van Minneres vállalkozás ötlet is: Indíts vállalkozást: 121. ötlet – 5 dolog, amiért megéri lakáséttermet üzemeltetni

4. Lakáspiac – lakáskiadás

Külföldön és itthon is a legnagyobb kiadása az embereknek a lakhatás. Bár részben a sharing economyhoz is köthető az ingatlan kiadás, azért teljesen ne vegyük oda. Szóval a lakáskiadás gyorsan megtérülő és stabil bevételt fog hozni az elkövetkező években, és a lakásárak sem fognak olyan drasztikusan csökkenni, hogy ne érje meg kiadni az ingatlanokat.

5. Instagram oldal kezelő

Az Entrepreneur újságírója kiemeli ezt a területet is, mivel 2017-ben tovább bővül az Instagram felhasználói bázisa, és kevés a szakember ezen a területen. Ehhez kapcsolódó ingyenes oktató anyagot is találsz a Minneren: Indíts vállalkozást: 141. ötlet – Instagram fiók kezelő + tananyag (2 db ebook)

Minner tippek

Ezek egy régebben kiküldött Minner hírlevélben szerepelnek, (érdemes feliratkozni, hogy előbb értesülj az ilyen információkról). Fontos! Csak 2017-re nehéz lenne trendeket jósolni, és hülyeség is egyben, egy év miatt nem érdemes belevágni semmibe. Ezért, amiket itt leírok most, azoknál 1-5 éves időtávra kell gondolni.
Kezdjük azzal például, hogy sokan azt hitték, hogy mostanra mindenhol elterjed a 3D nyomtatás. Őszintén megvallom, hogy én is hittem benne, de a fogyasztók helyett, inkább a cégek piacát “hódította” meg. Ezt tehát le sem írom. De jó példa ilyen bukásra a 3D -s TV-k. Igaz? Ezzel még biztos nem motiváltalak be, de tudni kell, hogy mindenhol van kockázat. Nézzük is, mit rejtenek a következő évek. Úgy válogattam ki őket, hogy ne csak puffogtatás legyen, hanem ezekkel tudj is valamit kezdeni.

6. Virtuális valóság

A Facebookon, Microsofton át több tech cég is ráfeküdt a témára. Már egyre több VR-hoz köthető újgeneráció játékterem is elindult már itthon is, főleg Budapesten. (vidékre is érdemes lesz célozni). Ezt szerintem magyaráznom sem kell. Globálisan is előretörő piac a VR terület (Mark Zuckerberg a Facebook alapítója is nagy reményeket fűz hozzá).
Ehhez kapcsolódó cikkek a Minneren:
– Indíts vállalkozást: 28. ötlet – Új generációs játékterem
– A Facebook a VR szemüveg után VR kamera piacra is belép. + 10 éves terv ábrája is érdekes
– 
Oké, szóval van a virtuális valóság szemüveg, és van a kiterjesztett valóság szemüveg…

7. Könyvelés/számvitel

Az USA-ban egyre kevesebb a könyvelő, mert egyszerűen nem akarnak ezzel foglalkozni a fiatalok. Erre állt rá több kinti startup is, és ez a terület ott is nagyon felfűtött piac lett. Ez az unalmas terület itthon egy alvó oroszlánként még csak lappang, de már látható jelei vannak. Többek között a Kulcs-Soft. A céget most, mint jó részvénybefektetés is példának hoztam. Nekem van Kulcs-Soft részvényem, főleg a nagy osztalék miatt. Brutál nagy piaca van.
Ehhez kapcsolódó Minner tartalom:
Számlázni jó! A számlagyáros. – Ezt el kell olvasnod!

8. Fintech

Jajj, az egyik legelcsépeltebb kifejezés számomra az utóbbi hónapokban. A Fintech nevet az olyan megoldásokra, startupokra értik, akik pénzügyi területen tevékenykednek, és főleg fizetési megoldásokkal foglalkoznak. Ez a piac viszont nagyon pörög most, és a befektetők nagyon szeretik, vagyis szeretnek befektetni pénzt az ilyen startupokba (Meghallják, hogy Fintech, és már nyitják is a pénztárcát).
Ehhez kapcsolódó Minner tartalmak:
– Startup ötlet: 10. Online pénztárca transfer portál/online pénzváltó/küldő – Fintech startup ötlet
– 
100 milliós biznisz itthon a Bitcoin ATM üzemeltetése? Bitcoin váltás?

9. KATA – új vállalkozások – pályázatok…

Ez most hazai példa lesz. 2017-ben felemelik a KATA bevételi határát, így megnőhet a vállalkozói kedv. Erre már lehet építeni. Furcsa lesz, de online marketing kivitelezőből még mindig kevés van, de grafika, weboldalkészítésre is szüksége lesz az új vállakozóknak, a képzésekről nem is beszélve. És az új vállalkozók keresni fogják ezeket a megoldásokat.
Ehhez kapcsolódó régebbi hírlevél:
– 11/12/2016 – 0 forintból vállalkozás?

10. Webshop

Titok, de aki applikációról vásárolt a Black Friday ideje alatt az Emagról, ő applikációról előbb meg tudta rendelni a termékeket, vagyis gyorsabban. Most ért el egy olyan szintre az internetre csatlakozott eszközök száma, hogy sokkal hatékonyabban lehet webshopot indítani. Nem maradtál le semmiről. Az applikációk irányába is érdemes lesz kacsintgatni, most webshopok esetére értem. Az alábbi Minneren ajánlott tartalom segíthet felkészülni a piacból (pl. meglepő, de a legtöbb hazai weboldal látogatószáma nem éri el a napi 200 főt): A nagy webáruház statisztika 2016 – döbbenetes adatot is találsz!
Ehhez kapcsolódó régebbi hírlevelek:
10/22/2016 – Ezt a hibát ne kövesd el webáruház indításánál/üzemeltetésénél!
10/02/2016 – Soha ne vegyél webáruházat! Béreld!

További ötletek: 9 piaci rés Magyarországon 2017-ben, amikre érdemes vállalkozást indítani

Több inspiráció kell?
Inspirálódj a Minner 150 vállalkozás ötletéből! 
Ismerd meg a piacot. A PWC tanulmányát érdemes átolvasnod: Ismerd meg a vevőidet, a jelenlegi piacot! Milliókat hoz annak, aki ezt is tudja! – [Tanulmány!]

[adrotate banner=”5″]

 

Fotó: Phillip Pessar/Flickr
Forrás: BusinessInsider, Entrepreneur

 

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

A digitális világban folyamatosan újabb trendek ütik fel a fejüket, amiket nehéz lekövetni és persze nem is mindig szükséges, de nem árt néha kísérletezgetni. Ezzel a küldetéssel nem azt mondjuk, hogy cseréld le teljesen a weboldalad dizájnját, apróbb módosításokkal is konverziónövekedést tudsz elérni. Például a Minner is 2018 óta apróbb módosításokat alkalmaz. Adunk pár támpontot, hogy milyen változtatásokat érdemes eszközölni:

 • Konverzióra optimalizált oldalak, a főoldal kivételével minden aloldalon csak egy CTA (call-to-action) lehetőség van, pl. vásárlás gomb, kosár, email-cím űrlap, kapcsolatfelvétel, stb.
 • Nagy, lapozható borítóképek (sliderek) a főoldalon.
 • Piktogramok, jelölések, tanúsítványok: segítik az információ feldolgozását, a látogató több ideig böngészik az oldalon.
 • A folyószöveg legalább 15-ös, de inkább 16-os betűméretű. A cím vagy kiemelt szöveg ennél nagyobb.
 • Színátmenetes háttér két színnel, lehetőleg a márkád színeinek kombinációjával.
 • Ha pedig a promóciós oldalad kinézetét frissítenéd, a Themeforest oldalon rengeteg sablon közül választhatsz.

Még több ehhez hasonló tippet, ötletet olvashatsz az alábbi cikkekben:

Milliárdos forgalmuk van. Mit csinálnak online?

Ideje redizájnolni a weboldalad. Akár WordPress oldalad van, akár más

MinnerInstant

Áprilisban, a Digitális Ninja hetek alatt számtalan nagyszerű szoftvert mutattunk be, amelyek segítenek új szintre emelni a digitalizációt a cégeden belül. Egyik leghasznosabb közülük a LastPass, egy online jelszószéf szoftver, amit nem csak a vállalkozásodban használhatsz, hanem magánszemélyként is. Az elfelejtett jelszó dühítő, és még hátráltat is, éves szinten akár órákat vehet el tőled az új jelszó igénylésének folyamata. Ne engedd, hogy ilyen apróságok visszafogják a hatékonyságod! Ha bizalmatlan lennél, ne adj meg érzékeny információt (pl. bankkártyaadat), de általános belépésekhez nyugodtan használhatod.

Ebben a cikkben segítünk, hogyan tudod beállítani: Az összes jelszavad egy helyen, biztonságos jelszószéfben – LastPass használata

MinnerInstant

Azt a célt tűztük ki, hogy minden egyes nap adunk egy olyan rövid üzleti tippet, melynek alkalmazásával hozzájárulhatsz céged fejlődéséhez, miközben kiadásaidat csökkentheted, a bevételeidet pedig növelheted. És hogy miért érdemes naponta 1 százalékot fejlődnöd? Sok kicsi sokra megy – tartja a mondás, de az alábbi ábra is remekül szemlélteti, mekkora különbséget jelenthet, ha minden nap csak 1 százalékkal jobban, és nem pedig gyengébben teljesítesz:

Napi 1% – Forrás: jamesclear.com

0. küldetés: Teljesíts annyi küldetést, amennyit csak tudsz!

Folyamatosan készülünk új anyagokkal, garantáltan minden munkanapra jutni fog egy challange, ami csak arra vár, hogy a saját bizniszedben élesítsd! Nem probléma, ha egy adott küldetést valamilyen oknál fogva nem tudsz teljesíteni, vagy éppen kimarad. A lényeg: találj vissza erre az oldalra, vagy görgess lejjebb, keress olyan célt, amelyet teljesíteni tudsz. Ez nem csak a vállalkozásodnak lesz jövedelmező, de téged is motiválni fog. A megvalósított ötleteket, valamint ezek eredményeit dokumentáld, és küldd el nekünk az info@minner.hu email-címre. A legjobb, legötletesebb megvalósításokról ugyanis beszámolunk majd az olvasóknak, így lehet, hogy a következő esettanulmány már a Te cégedről fog szólni!

Hol fogod megtalálni?

A küldetések a Minner Instant-ban jelennek meg, az összes feladatot a minner.hu/kuldetes oldalon éred el. Hajrá!

MinnerInstant

Tavaly csődöt jelentett, több milliárdos tartozás, dühös partnerek, vevők, sőt emiatt még egy Minneres üzleti ötlet is született (lásd itt).

Hogy áll most?

 • Túl élte a csődöt
 • Csak a fele tartozást kell kifizetnie a hitelezők, partnerek felé.
 • A látogatottsága a tizedére csökkent, korábban havi 750-900 000 -szer nyitották meg a felhasználók a Bónuszbrigád oldalát, ma már csak alig havi 75 000-szer. Egy kisebb kuponos oldallá zsugorodott.
 • Szerződés kötött olyan platformokkal, mint a jegy.hu, hogy feltöltsék ajánlatokkal az oldalt.
 • A Facebookon már tiltják a kommentelési lehetőséget. Láthatóan sokan dühösek még (joggal).

A BónuszBrigád üzleti modellje alapjaiban hibás, ami egy következő hasonló esetet hozhat. Lényegében nem kezelik külön partnerek pénzét. Pedig egyébként még adózás szempontból is jobban tennék, ha letétként kezelnék.

Ugye! Érdemes elolvasni a cikket, ötletet! Piaci rés lett a hazai kuponos oldalak piacán. Te indítod a következőt? Üzleti ötlet…

MinnerInstant

Már 7 éves a Minner, és most is még egy újabb szintre került az oldal. Ebben a szegmensben a leglátogatottabb hazai oldal, így kell is villantani, diktálni a trendet. Ezt egyébként nem nagyon mondja el itthon senki a vállalkozóknak, de valóban nincs olyan, hogy a vállalkozásod kész van (Minneren írunk erről természetesen).

Folyamatosan újítani kell, akár az üzleti modellt, akár új terméket létrehozni, akár más területen. Én egy olyan média oldalt üzemeltetek, amihez hasonló még nem volt itthon, sőt ennyire nem foglalkoztak azzal, hogy például mi is legyen a menüben, hogyan is olvasnak a felhasználók, mi a rutinjuk. Nincs előttem minta, de talán ez jó is, mert nincs mi bekorlátozzon.

Sokan szokták kérdezni, hogy: “Milán, mi a lelkesedésed titka, hogy tudod már több éve ugyanazzal a lendülettel csinálni a vállalkozásodat?” – A válasz több is lehet, és nem lennék én, ha nem csak annyival intézem el a választ, hogy szeretem, amit csinálok. Főleg, mert azért vannak pillanatok, amikor… …. …
A válasz: pont az ilyen kis újítások, akkora lendületet adnak nekem, az oldalnak, és most már a munkatársaknak is, ami azonnal átvált lelkesedéssé.

Most éppen egy új menüpontot helyeztünk el az oldalra, aminek röviden ezt a nevet adtuk: Hol tartok Igen, ezzel az olvasó a vállalkozása életciklusa alapján tud a cikkeink közül szemezgetni. Új aloldalakat hoztunk létre. Majdhogynem egy újragondolt tartalomjegyzék. És, hogy a legjobb élmény legyen a Minneren lenni, mindezt megfelelő dizájnnal tálaljuk.

Az új aloldalakat elneveztük:


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek