1,5% az alapkamat…

Az elemzői várakozásoknak megfelelően a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 15 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot, így az most 1,50%-on áll. Ez volt a negyedik kamatcsökkentés az idén márciusban bejelentett új ciklusban.

A piaci szereplők várakozása szerint a mai lépés után a jegybank szünetet tart a kamatcsökkentési ciklusban, ezért a kamatszint leghamarabb az ősz folyamán csökkenhet ismét.

A jegybanki stáb márciusban 3,2%-os GDP-bővülést, illetve 0%-os inflációs mutatót várt az idei évre vonatkozóan; míg 2016-ban 2,5%-kal nagyobb GDP-t, illetve 2,6%-os pénzromlási ütemet jelzett előre.

Várakozásunk szerint a globális kötvénypiacokon kirajzolódó hozamemelkedés, illetve a lassan felívelő inflációs folyamatok nyomán az MNB stábja is növeli majd a 2015-ös inflációs prognózist, ami kivárásra késztetheti a jegybankot. A szüneteltetés mellet szól az is, hogy az amerikai jegybank részéről (Fed) számos befektető kalkulál szeptemberi kamatemeléssel, ami szintén óvatosságra inti a hazai grémiumot.

A további kamatvágás lehetőségét egyébként az adja, hogy a jegybanki alapkamat szintje jelenleg már nem előrejelző a kötvénypiaci hozamok kapcsán. A jegybank nemrég bejelentett önfinanszírozási programja jelentős többletkeresletet generált a DKJ-k piacán (3-12 hónap futamidő), miközben a globális hozamemelkedés a hosszabb(3-10 év futamidő) kötvények piacán eredményezett jelentős hozamemelkedést.

Ezen folyamatok miatt a jegybanki alapkamat szintje másodlagos tényezővé vált, ami azt jelenti, hogy ennek esetleges őszi csökkentése a gazdasági folyamatokat, kötvénypiaci hozamokat, illetve a forint kurzusát csak mérsékelten érintené.

Milyen alapkamatot várnak a pénzpiaci szereplők?

Az elmúlt hónapok jegybanki kommunikációja és a globális tendenciák tükrében a piaci szereplők már felkészültek az MNB kamatvágásaira, amit a pénzpiaci termékek árazása is tükröz (3×6 FRA). Ezek alapján a befektetők az ősz folyamán 1,3%-os jegybanki alapkamattal kalkulálnak, vagyis további monetáris lazításra rendezkedtek be idehaza.

Milyen tényezőket mérlegel az MNB a nyár folyamán?  

 

Az európai hozamok az ECB márciusban megkezdett mennyiségi enyhítési ciklusa óta több hullámban emelkedtek május-június folyamán. A központi bank erre azzal reagált, hogy a júliusi-augusztusi likviditáshiányra hivatkozva megemelte a nyár előtti vásárlandó instrumentumok mennyiségét, ez világos üzenet volt arra nézve, hogy a monetáris enyhítésnek további tere nyílhat a kelet-európai országokban is.

A Fed június 17-i kamatdöntése kapcsán kiderült, hogy az amerikai jegybank leghamarabb szeptemberben indíthatja monetáris szigorítását, de számos érv szól amellett, hogy mindez majd csak decemberben indul el. Mivel a legutóbbi kedvező inflációs folyamatokat bőven ellensúlyozták a gyengébb munkaerő-piaci statisztikák és az első negyedéves, vártnál alacsonyabb GDP-adat; egyre inkább úgy tűnik, hogy az év nagy része az óvatosság jegyében telik majd.

Az európai és amerikai kamatkörnyezet mellett a hazai inflációs pályán bekövetkező változások a legfontosabbak a hazai kamatszint szempontjából.

 

Forrás: Bloomberg, Equilor

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!