Mikor árazáson parázik egy vállalkozó, mindig gondoljon a Starbucksra! Egy jól brandelt márka bizony adhatja drágán a termékét. Itthon tavaly 3,3 milliárd árbevételt ért el a kávézólánc. Elég drága a kávé, mondjuk a képen látható jeges latte még nem is volt drága, meg is lepődtem. Az emberek szeretik, a brand hasít, annyira, hogy mondjuk mi átlagban 2 kávét elfogyasztunk naponta, a Starbucks ugyanennyit nyit kávézóból.

Múltkor hallottam erre egy poént: Hogy játszd el otthon, hogy a Starbucksban vagy? Csinálj egy kávét, dobj ki az ablakon 1-2 ezer forintot, majd kiabáld rosszul a neved!

Napi 2 Starbucks nyílik a világban, ebből 15 óránként 1 Kínában

Szóval a fenti említett hazai 3,3 milliárd árbevétel is szép összeg, de van itt még egy érdekes adat. Naponta átlagosan 2 Starbucks nyílik a világban (2018-as adat) mármint kávézó. Ebből Kína viszi a prímet, ott 15 óránként nyílik egy új. Bár a kínaiak főleg délután kávéznak egyre népszerűbb az a szokás, hogy reggel is kávéval indítanak. No meg tudod, teát kell lecserélniük kávéra. Jah igen, ott még ezt is promózni kell, egy új szokást kialakítania a cégnek. Mondjuk az adat eltörül amellett, hogy már több mint 17 000 kávézójuk van szerte világban. Az USA-ban pedig több mint 20 millióan fizetnek a Starbucks appon keresztül a kávéjukért. Ezzel ők a legnagyobb mobilfizetési applikáció a világon. Erről itt írtam: Többen használják a Starbucks mobilfizetési megoldását, mint az Apple Pay-t vagy a Google Pay-t az USA-ban

És én örülök a legjobban, hogy sokan vannak a hazai

Starbucksokban is. Tudod miért? Mert tulajdonosa vagyok a vállalatnak, már több mint 3 éve. Annyit csináltam csak, hogy részvényt vásároltam, vagyis folyamatosan, időnként vásárolok. És bizony szépen hoz a részvény.

Amikor elmegyek egy Starbucks mellett és látom sokan vannak, mindig mondom magamban:
“Ez az, rá se kell néznem a részvényre!”

Illetve a fenti adat is mutatja, hogy még Kínában eszméletlenül növekedik, addig biztosan tartom a részvényt, meg még 5-10 év mire ott igazán nagyot üt, szóval még sokáig. Még mindig szép magasan van az árfolyam, korrekcióban van éppen, ha eléri a 63 dollárt akkor tervezek új részvényvásárlást, addig félő, hogy kisebb csökkenő trendbe kerül.

Starbucks részvény elemzés 2018

Nézd meg a tőzsde rovat további cikkeit is! Érhetően és élvezhetően írok a tőzsdéről. Kattints ide!

Forrás: CNN Money

Gyere és nézd meg a Befektetőkereső show döntőjét! Nézőként is tudsz jönni! Ezt látnod kell élőben! Június 21. 14:30-19:30 között. 15 csapat, 10+ befektető, több 100 millió forint Kattints ide!