3D nyomtatóval ház? Ez lesz a jövő? Olcsóbb lesz, hatékonyabb és gyorsabb a házépítés

A Minneren már 2 éve bemutattam egy kínai céget, akik 24 óra alatt 3D nyomtatás technológiával 10 házat felhúztak (Kattins ide, és olvasd el). Ahogy a 3D nyomtató rétegről-rétegre kinyomtat egy tárgyat, úgy kell elképzelni egy-egy ilyen gigantikus ház “nyomtató” gépet. Mikorra várható, hogy itthon is épül ilyen ház?

Gyakorlatilag már itthon is meg tudnánk csinálni, csak nem foglalkozik vele senki. Főleg a technológia megalkotása lenne költséges, utána több ház építésénél már hamar megtérülne. Itthon tehát még 5-10 évet erre várni kell. Azért is olcsóbb így egy épület felhúzása, mert egyrészt időben hamarabb felépülhet, és ebből következik, hogy a munkaerőn is tudnak spórolni. Számokban ez annyit jelent, hogy feleannyi idő (sőt akár 70%-kal kevesebb időbe telhet), és feleannyi munkaerő szükséges. Az elején viszont technológiai kiadások vannak, ami később térül csak meg.

Akkor érted, hogy miért sikerült Dubaiban felhúzni 19 nap alatt egy teljes irodaházat. Erre egy 6 méter magas, 37 méter hosszú és 12 méter széles óriási 3D nyomtatót használtak. Egy 250 négyzetméteres kisebb irodaházat húztak fel így, de ott Dubaiban már így is sokat spóroltak egy ilyen épület megépítésével.

Az erről szóló rövid videót itt találod (Videó alatt folytatom):

Érdemes megnézni néhány ilyen 3D nyomtatást, hogy még jobban el tudd képzelni.

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!