4 órás munkahét cikksorozat: Magyarországra (rád) szabva – 2. rész: Időgazdálkodás felturbózva – #tippek

A cikksorozat első részében megismerhetted a 4 órás munkahét című könyv alapjait, vagyis másképpen megfogalmazva összefoglaltam a lényeget, amit mindenképpen hasznosítani tudsz a mindennapjaidban. Most következzen a könyv további fontos részeiből az összefoglaló. Természetesen ettől még el kell olvasnod a könyvet, de máris megkönnyítem a felhasználását.

80/20-as szabály (Pareto-törvénye)

Ezt már biztosan hallottad te is. Az élet számos területére rá lehet húzni, és ahogy Tim is írja, természetesen a 80/20 néha 95/5, de a többségében ráhúzható mindenre ez az arány. Miről is van szó? Például

  • “Az eredményeid 80%-a az erőfeszítéseid 20%-ából származik.”
  • “A bevételeid 80%-át a vevőid 20%-a adja.”

Ebben a részben a szerző több területen is megvizsgálja, hogy érdemes odafigyelni, mennyire van szükségünk adott vevőre, munkafolyamatra… és ami nem kell, vagy kevés hasznot hoz, azt építsük le.
Minner: Timmel egyetértek abban, hogy időnként érdemes szelektálni. De a vevők szelektálásával nagyon vigyázz. Ezt már az előző részben is leírtam, hogy a vevők mennyiségét érdemes fenntartani egy olyan szinten, hogy egy esetleges gazdasági válság esetén se kelljen nagyobb kockázatot vállalnunk.

Ahol jól tudod hasznosítani ezt a szabályt – Adj határidőt!
Vizsgáld meg, hogy melyik feladat járul hozzá leginkább a bevételeidhez, eredményességedhez. Erre helyezd a hangsúlyt. Adj hozzá nagyon rövid határidőt. Ez zseniális tipp. Én mióta olvastam, azóta alkalmazom.
És milyen igaz, amihez nem adsz határidőt, azt képes vagy nagyon elhúzni. Egyébként a Trello ebben is segíthet neked.

Email, telefonálás – csak hatékonyan

Tim meglátása, hogy reggel ne az emailekkel kezdj. Először valamikor 10-11 óra körül nézz rá a leveleidre! Naponta maximum 3-4 szer ütemezz be emailek olvasását, válaszolását! A legtöbben egész nap az emailfiókjukat böngészik, rendszertelenül. Ugyanez érvényes a telefonálásra is. Az ő példája alapján 10-kor, 13-kor, 16-kor olvasd el és válaszolj az üzenetekre.

Ha kapnál egy szívinfarktust

Miután szívinfarktust kapnál, és az orvos azt tanácsolja, hogy napi max 2-3 órát dolgozhatsz csak, különben rosszabbodik az állapotod, akkor milyen feladatokat végeznél el? Ez is nagyon jó megközelítés az időpocsékolás megakadályozására.

Építsd le a negatív ismerőseid? – Ezt mindenképpen olvasd el!

Nem egy helyen olvasom, hallom már ezt a tanácsot. Ami annyit takar, hogy az olyanokat, akik negatívak körülöttünk, építsük le, szakítsuk meg velük a kapcsolatot… Nos, ezzel vitatkoznék. Nem érdemes teljesen leépíteni a kapcsolatot így mindenkivel, nem mindenki tehet arról, hogy negatív. Örülj neki, hogy te vagy a pozitív ember az ismerőseid között! Annyit fogadj meg ebből a tanácsából Timnek, hogy ne foglalkozz a körülötted lévők negativitásával. Kapcsolatépítésben én tanítom is, hogy mindenkinek kell bizalmat szavazni, és ha így állsz hozzá mindenkihez, hogy aki negatív, azzal nem foglalkozol, akkor eléggé kicsi lesz a kapcsolati hálód.

Hírek fogyasztása csak mértékkel

Tim javaslata az, hogy kevesebb hírt fogyassz, mert egyébként is a negatív hírek vannak többségben. Ebben részben egyetértek. Viszont egy kis tájékozottság nem árt. Érdemes hetente átfutnod a top50 híreket, több oldalon is van ilyen gyűjtés, és máris képbe kerülsz a fontosabb hírekkel a nagyvilágból.

Rájöttem a virtuális asszisztens részre nem elég egy bekezdés. A következő részben erről fogok írni (már készül).

A cikksorozat részei:

 

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!