40% feletti napi emelkedés a Budapesti Értéktőzsdén? Szárnyal a Danubius részvény a kivásárlás hírére

Az MTI információi szerint a CJ Holding Ltd. Egyesült Királyságbeli vállalat benyújtotta felvásárlási ajánlatot az összes Budapesti Értéktőzsdén forgó Danubius Hotel Nyrt. részvényeire. Ezt az MNB-hez kellett eljuttatnia. A hírek után a részvény már 40% feletti pluszban nyitott, tehát ezt csak azok érezték meg jobban, akik birtokoltak is a részvényből.

A hírre a részvény forgalma megugrott, az eddigi 4-5 milliós napi forgalomról felugrott 300 millió forgalom fölé. A BÉT-nek még a sávszélesítést is be kellett vezetnie a nagy érdeklődés miatt. Valószínűleg sokan éltek azzal, hogy a régebben vett részvényeiktől a magas áron megszabadulnak, és realizálják a profitot. A spekulánsok pedig tovább vásárolják. 8000 Ft-os vételi ártól már nincs messze az árfolyam, a cikk megírásakor a Danubius árfolyam 7950 forinton állt. Sajnos ezt előre látni nem lehetett, így profitálni nehéz volt belőle a hír megjelenése után.

Egy valamit még levonhatunk a történésekből, hogy egyre kevesebb részvény lesz a Budapesti Értéktőzsdén, amennyiben kivezetésre kerül a Danubius részvény. A vállalatok nem kapkodnak a Budapesti Értéktőzsde után, pedig még a forgalom is nőtt picit. Furcsa egy helyzet, mivel egy cég életében a cél a részvénykibocsátás lehet. Erre egy jó magyarázatot kaptam egy szakembertől, hogy azért nem akarnak tőzsdére menni a cégek, mert akkor a kontrollt részben elveszítik a cég felett, illetve kevesebbet lehet “mókolni”, “mutyizni”… ez a véleményt én is osztom. Pedig a tőzsdére lépés után a legtöbb vállalat árbevétele nő, sőt a vállalat megítélése is sokkal jobb, mint a konkurenseié. Szóval több lehet az előnye, mint a hátránya.

Fotó: Danubiushotel
Forrás: MTI, BÉT

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozok azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!