5 üzleti hír júniusból: adócsökkentés, Bige, Huawei, marihuána

A júniusban kiküldött 25 hírből 5-öt kiválasztottam. Olvasd el őket! És ha kedvet kaptál, iratkozz fel a Minner hírlevélre, továbbá lent látod még belinkelve az egyes hetekhez tartozó hírleveleket, el tudod olvasni őket akár most is.

Itt a gazdaságvédelmi akcióterv: adócsökkentéseket jelentett be Varga –Index
Adócsökkentéseket is tartalmazó, 13+1 pontból álló gazdaságvédelmi csomagot jelentett be Varga Mihály pénzügyminiszter a csütörtöki kormányinfón.
A gazdaságvédelmi csomag 13+1 pontból áll:

 1. Szociális hozzájárulási adó 2 százalékpontos csökkentése július 1-től. Ez idén 144 milliárd forintos, jövőre 156 milliárd forintos tételt jelent.
 2. 13-ról 12 százalékra csökkentik a kiva mértékét, 2020. január 1-től.
 3. Adóadminisztráció-csökkentő intézkedések lesznek, például megszüntetik az evát.
 4. Decembertől a vállalkozásoknak nem lesz szükségük kötelező adófeltöltésre.
 5. A reklámadó kulcsát nulla százalékra csökkentik, 2022-ig felfüggesztik a jelenlegi kulcsot, ettől piacbővítő hatást várnak.
 6. 18 százalékról 5 százalékra csökken az áfa a szálláshely-szolgáltatásnál.
 7. Építésre, bővítésre, felújításra használt lakóingatlanoknál 5 millió forintig áfa-visszatérítést kaphatnak a kistelepüléseken. Az áfa-visszaigénylést azokon a településeken lehet majd igénybe venni, ahol a falusi csokot, ez több mint 2800 települést érinthet
 8. Támogatni fogják, hogy a vállalkozások munkásszállókat építsenek.
 9. 2020-tól kisvállalatoknál 300, középvállalatoknál 400 millió forint, 2021-től kisvállalatoknál 200, középvállalatoknál 300, 2022-től kisvállalatoknál 50, középvállalatoknál 100 millió forint után lehet majd igénybe venni fejlesztési adókedvezményt.
 10. 10 milliárd forinttal tőkét emelnek a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-nél.
 11. 5 milliárdos tőkeemeléssel segítik a mezőgazdasági garanciarendszert.
 12. 2020 és 2030 között évi 17 milliárd forintot szánnak az öntözéses rendszer fejlesztésére.
 13. A k+f és innováció támogatására jövőre 32 milliárd forinttal több jut, összesen 157 milliárd forint.

Ez tényleg a világ valaha volt legdrágább válása – A Bezos házaspár – Napi.hu
A következő napokban megtörténik minden idők legdrágább válása: bírói döntés értelmében Jeff Bezosnak, az Amazon alapítójának 38 milliárd dollárnyi Amazon.com Inc.-részesedést kell átadnia a feleségének, MacKenzie Bezosnak. A jelenleg 55 éves Jeff Bezos így is a világ leggazdagabb embere maradhat a 12 százaléknyi, 112 milliárd dollárt érő Amazon-részesedésével.  49 éves MacKenzie Bezos viszont ezzel sem lett a leggazdagabb nő, ugyanis a L’Oréalt megöröklő Françoise Bettencourt Meyersnek 45,6 milliárdja van.

Nem hagyja lenyúlni, inkább bezárja szolnoki gyárát Bige – HVG
Napokon belül elkezdik kifizetni a végkielégítést a Bige Holding dolgozóinak.  A katasztrófavédelem hiányosságokra hivatkozva felfüggesztette Huaa Bige Holding Kft. szolnoki műtrágyagyárának működési engedélyét. Erre reagálva Bige László tulajdonos az egyik kereskedelmi televízióban azt nyilatkozta, hogy ha a jövő héten nem rendeződik a helyzet, akár be is zárhatják a 250 család megélhetését biztosító üzemet.
Úgy tűnik, ez a forgatókönyv lép életbe, a szerdai Népszava ugyanis Bige László (9. leggazdagabb magyar) tájékoztatására hivatkozva azt írja: napokon belül megkezdik a cég dolgozóinak elbocsátását, a végkielégítések, valamint a beszállítói és banki tartozások kifizetését. Bigéék a lap szerint értetlenül állnak a kialakult helyzet előtt.
Friss! 2019. 07. Úgy tűnik újra működhet Bige László szolnoki gyára, mivel az Agrárszektor információi szerint pénteken megjelenik a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság határozata, ami biztonságosnak ítéli az üzemeltetést. A Bigéék által benyújtott biztonsági jelentés elbírálására közigazgatási eljárás indult, ami most a gyártulajdonos számára pozitívan zárult. – 444.hu

Nem reklámozzák a nagy magyar kőolajtalálatot, pedig harminc éve nem fedeztek fel ekkora mezőt- G7
Ha a G7 nem (ok)nyomoz, akkor még most sem tudnánk, hogy mekkora olajmezőt találtak Magyarországon. A pettendi és az istvándi mezőkön (Baranya megye), február végén már több mint napi hatezer hordó kőolajat termeltek, és ezt a közeljövőben egészen napi tizenegyezer hordóig tervezik fokozni (ez közel annyi, amennyit  Mol termelt ki 2018-ban). A kitermelő nem a MOL. Hanem a HHE Kft. és a TDE Kft. amerikai-magyar együttműködésben találta meg a 2016-ban az óriási olajmezőt Baranya megye délnyugati részén, már 1999 óta kutatott a térségben. Az egész projektet a jelek szerint egy nemzetközi energetikai cég, a svájci központú Mercuria SA finanszírozza. 2018-ban már 15,6 milliárd forintnyi kőolajat adott el, amin 5,6 milliárd forint üzemi nyereséget ért el. 30%-os bányajáradékot fizetnek az államnak.

Colorado egymilliárd dollárt keresett a marihuána legalizálásával – Index
Egymilliárd dollárt keresett Colorado a fű legalizálásával 2014 óta, azaz havonta nagyjából 24 milliót, írja a CNBC. A kifehérített zöld ipara több ezer munkahelyet hozott létre, és a forgalmi adóból is sok bevétel érkezett az állami kasszába.
Jelenlegi adatok szerint 2917 vállalkozás van a coloradói fűiparban, összesen 41 076 alkalmazottal.
Na és még ki profitált ebből? Hát a Minner!!! >>> Legyél drogbáró legálisan 7. rész – Marihuána befektetési alap

+1, mert sok hír volt: Újra kereskedhetnek a Huaweijel az amerikai cégek – Index.hu
A G20-csúcson Donald Trump olyannyira megenyhült Kínával szemben, hogy nem csak a kereskedelmi tárgyalások újranyitását, és a büntetővámok bevezetésének elhalasztását jelentette be, de azt is. FELOLDJA A HUAWEI ELLENI SZANKCIÓKAT. A Huaweinek nagyon jól jön Trump megenyhülése, a céget vezető Ren Zhengfei nemrég azt nyilatkozta, összesen 30 milliárd dollár bevételkieséssel számolnak a következő 2 évre a tiltás miatt. A Huawei időközben rákapcsolt saját operációs rendszerének fejlesztésére, nem kizárt, hogy kiszolgáltatottságának csökkentése érdekében a cég idővel leáll az Androidról akkor is, ha egyébként üzletelhetne a Google-lel.

Hírlevelek a hónapban (rákattintva megjelenik az adott hétből 5-5 hír):

Fotó: Kārlis Dambrāns/Flickr

2020-as vállalkozási ötletek szeptember 30-tól a Minner hírlevélben!

Iratkozz fel most! A hétfőnként kiküldött Minner hírlevélben az üzleti hírszemle mellett a 2020-as üzleti ötleteket, trendeket is első kézből olvashatod! Feliratkozás