5 üzleti hír májusból: Osztrák korrupció, Trump vám, gyengélkedő német autóipar

Üzleti hírlevél

A májusi kiküldött 20 hírből 5-öt kiválasztottam. Olvasd el őket! És ha kedvet kaptál, iratkozz fel a Minner hírlevélre, továbbá lent látod még belinkelve az egyes hetekhez tartozó hírleveleket, el tudod olvasni őket akár most is.

“Történelmileg így alakult” – megroppanthatja a magyar gazdaságot a német autóipar gyengélkedése? – HVG
Gondok vannak a BMW-nél és a Daimlernél is, a Mercedes felfüggesztette a kecskeméti gyár bővítését, a robotok és a digitalizáció terjedése a német autógyárakat is elviheti Magyarországról
Néhány napja a német Handelsblatt írt arról, hogy az utóbbi időben gyengélkedik a német autóipar két óriása, a BMW és a Daimler. Előbbi például a debreceni beruházás bejelentése óta két profitfigyelmeztetést is kiadott, míg a Daimler már le is állította a kecskeméti Mercedes-gyár bővítését.

Osztrák lenyúlások: 3300 milliárd forint elsíbolt pénz, 15 év börtön – G7
Gondolnád, hogy Ausztriában is van korrupció? Ahogy a G7 fogalmaz: Lehet, hogy a korrupció terén nem is olyan nagy a különbség Ausztria és Magyarország között, mint azt gondolnánk

Itt az új lista! Ők a leggazdagabbak és a legbefolyásosabbak Magyarországon – Napi.hu
A Napi.hu idén is összeszámolta (megbecsülte) a milliárdosok vagyonát. Egyébként nem milliárdosként nehéz felfogni például a 10-20 milliárdot is, hát még a 200 milliárdot.
A top 10-es lista:

SORREND NÉV VAGYON (MRD FT)
1. Csányi Sándor 360
2. Mészáros Lőrinc 296
3. Gattyán György 280
4. Demján Sándor örökösei 190
5. Bige László 170
6. Széles Gábor 165
7. Felcsuti Zsolt 160
8. Veres Tibor 145
9. Kasza Lajos 114
10. Szíjj László 110

A leggazdagabbak közül negyvenen lépték át a 60 éves kort, 12-en pedig már a hetedik ikszen is túl vannak. Ennek ellenére többségük továbbra is aktívan részt vesz cégei irányításában.

Trump: A Huawei-ügy a kereskedelmi megállapodás része lehet – index.hu
Donald Trump amerikai elnök múlt szerdán rendeletben tiltotta meg az amerikai cégeknek, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelentő külföldi vállalatokkal üzleteljenek. A rendelet hatására a Google bejelentette, hogy korlátozzák a Huawei hozzáférését az Androidhoz, nem sokkal később azonban azt is, hogy 90 napra felfüggesztik a korlátozást. Amerikai csipgyártók is közölték, hogy szakítanak a kínai céggel. A Huawei elleni radikális fellépés az amerikai-kínai kereskedelmi háború újabb, eddigi legvéresebb csatája.

Tőzsdén a Starbucks kínai konkurense a Luckin Coffee és ennek mi örülünk – Minner 
Érdekes jelenség figyelhető meg a kínai kávézó piacon. A Starbucks gőzerővel nyitja új kávézóit naponta átlagosan 5-öt, de közben a kínai konkurense is jön fel. Itt bizony most még jó, hogy van konkurencia. Sőt azzal, hogy tőzsdére ment a cég, még a Starbucks részvényeseinek is lehetőséget ad, hogy többet nyerjenek a kínai terjeszkedésen. Kiderül a cikkből, hogy miért.

Hírlevelek a hónapban (rákattintva megjelenik az adott hétből 5-5 hír):

 

2020-as vállalkozási ötletek szeptember 30-tól a Minner hírlevélben!

Iratkozz fel most! A hétfőnként kiküldött Minner hírlevélben az üzleti hírszemle mellett a 2020-as üzleti ötleteket, trendeket is első kézből olvashatod! Feliratkozás