5 üzleti hír októberből: 5 órás munkanap, BREXIT, vámháború

Az októberi üzleti hírlevelekben kiküldött 20 hírből 5-öt kiválasztottam. Olvasd el őket! És ha kedvet kaptál, iratkozz fel a Minner hírlevélre.

Senkinek sem lesz jó a kereskedelmi háború új fordulója – Index.hu
Október másodikán jelentette be az amerikai kormány, hogy 7,5 milliárd dollárnyi, európai országokból (többek között Magyarországról) származó importra vetnek ki büntetővámokat október 18-tól. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyes mezőgazdasági és ipari termékek után 25 százalékos, az Európában gyártott utasszállító repülőgépek után pedig 10 százalékos vámot kell fizetni. Magyarországot is érinti az import vám, de azokból a termékkategóriákból keveset importálunk. 

Tényadatok a brexit hatásáról – leállt a brit gazdaság – Euronews
A brit statisztikai hivatal legfrissebb összesítése szerint a termelékenységi adatok azt mutatják, hogy az elmúlt négy negyedévben egy olyan sem volt, ahol növekedést lehetett volna kimutatni.
Év per év alapon harmadik negyedévben 0.2%-os a visszaesés, a tavalyi negyedik és az idei első negyedévben stagnálás volt tapasztalható, míg az április és a június 0.5% esést mutat.
Egy kutatás szerint, ha megállapodás nélkül hagyja el Nagy-Britannia az Európai Uniót, akkor a a hiány a 60-as évek óta nem látott csúcsokat érhet el.

Trükkösen oldotta meg a versenyhivatal az Emag és az Edigital összeolvadásának feladványát -G7
A két legnagyobb magyar webáruház, a magyar Extreme Digital és a román központú, de a dél-afrikai Naspers tulajdonában lévő Emag tavasszal bejelentett egyesülésének az volt a feltétele, hogy a Gazdasági Versenyhivatal  (GVH) is rábólintson a fúzióra. A hivatal csütörtöki közleménye alapján ez megtörtént, azonban a döntés azért is érdekes, mert ezzel egy érdekes elméleti kérdést is megválaszoltak. Ha külön piacnak számít, akkor az összeolvadás problémás lehet, ha nem, akkor nem lesz akadálya. A vizsgálat arra jutott, hogy a műszaki cikkek vonatkozásában az online és a hagyományos bolti kereskedelem nem különül el.

Naponta csak öt órát dolgoznak, de nincs Facebook, telefonálás és csevegés – G7
Úgy érzem a héten ilyen munkavállalókkal kapcsolatos információk lesznek. A bielefeldi vállalkozás tulajdonosa, Lasse Rheingans még alkalmazottként tapasztalta meg, hogy a munkahelyi facebookozás és a „válasz mindenkinek” típusú e-mailek mennyire rombolják a hatékonyságát. Ezért amikor megvette a szóban forgó IT-céget, úgy döntött, hogy ötórás munkanapot vezet be, viszont száműz minden zavaró tényezőt. Ennek érdekében munkaidőben senki sem léphet be közösségi oldalra, nem nézik jó szemmel a munkához nem kapcsolódó csevegést, a telefonoknak a táskákban a helyük, a céges e-maileket mindenki csak naponta kétszer nézi meg. A legtöbb értekezlet pedig maximum negyedórás lehet. A vállalkozó szerint a boldogabb alkalmazottak jobb munkát végeznek a megbízók számára, ráadásul munkarendjük miatt vonzó munkahelynek számítanak, ami nem mindegy a munkaerőhiánytól szenvedő német informatikai ágazatban.

Ez a cég online ad el matracokat. 4 év alatt 300 milliárd forint értékben – Minner.hu
A Casper alig néhány éve indult, de könnyű dolga volt, mert addig senki nem próbált meg matracot eladni online. Ők bevállalták, sőt szinte tökélyre fejlesztették a marketingjüket is. A Casper sikerének sokan azt a vásárlói élményt tartják, amikor a vásárló megkapja a dobozban az összehajtott matracot és kibontja. De van még amiben kiemelkednek, az a garancia: 100 napon belül visszaküldheti bárki a matracot és visszakapja a vásárlás összegét. A matracot pedig nem újra eladják, hanem jótékony célra ajánlják fel. Wow! Ugye a legutóbbi 2020-as vállalkozási ötlet (a jótékonysági üzleti ötletek)! Képzeld el, hogy egy cég csak ilyennel foglalkozna. A cégek olyan garanciát adnának, mint ők és ezeket gyűjtené össze egy oldal… 

2020-as ötletek a hírlevélben: Most nem tudom belinkelni a hírleveleket, mert a feliratkozók a 2020-as vállalkozási ötleteket kapják hétről-hétre, és így érthetően nem lenne fair. Iratkozz fel és akkor már a köszöntő (feliratkozás után) e-mailben megkapod az eddig kiküldött ötleteket! Kattints ide!

Fotó: Drew Coffman / Unsplash

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!